Mer

  14 ting du kanskje ikke visste om den 114. Kongressen

  Den nye Kongressen startet sitt arbeide den 6. januar. Vi har tatt en titt på 14 ting du kanskje ikke visste om den 114. Kongressen.

  1. Speakeren i Representantenes hus (heretter «Huset»), John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) ble gjenvalgt, men med flere stemmer mot seg fra eget parti enn noen annen Speaker siden 1860.
  2. Republikanerne overtok vervet «President pro tempore», som er tredje verv i «arverekkefølgen» etter presidentembetet, bak visepresidenten og Speakeren. Vervet går normalt til den eldste senatoren i flertallspartiet, og det var Orrin Hatch fra Utah.
  3. Kongressen er ikke fulltallig, siden Michael Grimm (R-New York, 11. distrikt) trakk seg dagen før de konstituerte seg. Dato for nyvalg er ikke bestemt.
  4. Antall kvinner i Huset økte, fra 80 til 84, hvilket utgjør litt over 19 % av forsamlingen.
  5. Republikanerne fikk sin første svarte kvinne, Mia Love fra Utah (4. distrikt). New Jersey valgte sin første svarte kvinne, demokraten Bonnie Watson Coleman (12. distrikt), mens republikanernes Elise Stefanik (21. distrikt) fra New York er den yngste kvinne noen gang valg til Huset, med sine 30 år.
  6. Det er nå 44 svarte Representanter, hvorav kun to republikanere. Det er dog to flere enn i den 113. Kongressen.
  7. Det er i alt 90 representanter fra det amerikanerne definerer som «etniske minoriteter». I tillegg til de før nevnte 44 afroamerikanerne, er det 34 latinoer, 10 asiater og to indianere (begge konservative republikanere fra Oklahoma).
  8. Senatet har hårfint flere kvinner enn Huset, med 20 av 100.
  9. Det står dog dårligere til med den etniske sammensetningen i Senatet. To svarte, tre latinoer og en asiat er ikke mye å skryte av.
  10. Det er blitt litt flere kristne i Kongressen, mens antall jøder har sunket fra 33 til 28. Ellers er det knøttsmå endringer.
  11. Det er i alt 12 nye senatorer og 52 nye representanter i den 114. Kongressen; I alt 64 nye medlemmer. Dette er faktisk under gjennomsnittet i moderne tid, som er 82 nye.
  12. Gjennomsnittsalderen i Senatet er 61, mot 57 i Huset. Demokratenes grupper er eldre enn republikanernes i begge kamre. Den eldste senatoren er Dianne Feinstein (D-California) på 81, mens den yngste er Tom Cotton (R-Arkansas) med 37. Eldstemann i Representantenes hus er John Conyers (D-Michigan, 13. distrikt), som er 85; yngst er tidligere nevnte Elise Stefanik på 30.
  13. Største yrkesgruppe i Kongressen er, ikke overraskende, juristene, med 184.
  14. Den største rekrutteringsplassen for Kongressmedlemmer er delstatsforsamlingene – hele 251 av dem har vært innom der før de kom til Washington, D.C.
  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også