Mer

  Morgenkaffen fredag 16. januar: Oppgang for Obama og Joni Ernst svarer for GOP på Obamas SOTU

  God morgen! Det er fredag 16. januar, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «I would like to run against Mitt Romney in every election forever.»

  Tommy Vietor, Hillary-rådgiver og tidligere Obama-rådgiver, til New York Daily News.

  En rådgiver for Clinton presiserte at Hillarys valgkampteam vil foretrekke Romney som motstander fremfor Bush. Dersom Romney blir republikanernes kandidat, sa han, forsvinner argumentet mot Clinton om at det er på tide med noe nytt. «People will argue that Bush has matured. (…) With Romney, there’s less of an argument that he matured than that he flipped in ’12 and that he’s flopping back in ’16. I’d rather have Romney than Bush. (…) I hope he is the nominee. We will cream him.»

  #AMPOL-NYTT

  Ny måling viser oppgang i Obamas oppslutning. Målingen, som ble publisert onsdag, er gjennomført av CBS News og viser at 46 % av velgere nå er fornøyde med arbeidet presidenten gjør. Dette er en økning i oppslutning på syv poeng siden oktober. Dette vil si at presidentens popularitet nå er tilbake på samme nivå som for ett år siden. Undersøkelsen viser videre at det er demokrater og uavhengige velgere som er fornøyde med presidentens politikk. Obamas popularitet i denne målingen er dermed høyere enn president Bush’ oppslutning, som i det syvende året av hans presidentskap lå på 28 %. Det er imidlertid lavere enn president Bill Clinton, som hadde en oppslutning på 65 %. Årsaken til oppgangen i oppslutning synes å være den forbedrede økonomien i landet. 43 % av velgere mener Obamas politikk har bidratt til økonomisk fremgang.

  Det er nå klart at senator Joni Ernst (R-Iowa) skal avlevere republikanernes tilsvar til Obamas State of the Union-tale på tirsdag. Det meldte majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) på en pressekonferanse torsdag. Etter svak oppslutning blant kvinnelige velgere i presidentvalget i 2012, har republikanere i Senatet jobbet for å nå ut til denne gruppen. McConnell sa torsdag at Ernst er det perfekte valget for å holde talen. «Amerikanere stemte for endring, og senator Ernst vil forklare hva den nye Kongressen planlegger å gjøre,» sa McConnell.

  Fem jemenske fanger ble onsdag løslatt fra Guantánamo Bay. Fire av dem ble videreført til Oman, mens én ble sendt til Estland. Det betyr at antallet gjenværende fanger i fangeleiren nå er 122. De løslatte mennene, som alle ble arrestert i Pakistan under mistanke om å være al-Qaeda-krigere, ble ifølge Pentagon klarert for løslatelse i 2009. Obamas forsøk på å stenge fangeleiren har blitt blokkert av motstand i Kongressen.

  Administrasjonens innsats for å stenge fangeleiren, som Obama har lovet å gjøre siden valgkampen i 2008, har møtt kritikk fra republikansk hold. Særlig etter forrige ukes terrorangrep på satiremagasinet Charlie Hebdo, har kritikere tatt til orde mot stengingen av fangeleiren. Kun timer etter angrepet i Paris, argumenterte senator Kelly Ayotte (R-New Hampshire) for at terrorangrepet viser at stengingen av fengselet vil være et feilgrep. «They’ve been seeking to release those that are in Gitmo right now. And if you look at the group that is in Gitmo and has been released from Gitmo, 30 percent of those are suspected or have re-engaged in terrorism. And so the issue is why do we need Gitmo? One reason is we should have a place that’s secure to interrogate terrorists that we capture,» sa Ayotte til Fox News.

  Tirsdag annonserte Californias justisminister, Kamala Harris, at hun stiller til valg for setet som blir ledig i Senatet etter at Barbara Boxer (D-California) trekker seg tilbake i 2016. Harris kalte valget om å stille en naturlig forlengelse av arbeidet hun har gjort for blant annet å bekjempe kriminalitet og for å fremme likestilling i California.

  Senator Elizabeth Warren (D-Massachusetts) var raskt ute med sin støtte til Harris. Onsdag kunngjorde Warren at hun støtter Kamala Harris i forsøket på å fylle setet som senator for California. På sin kampanjenettside la hun ved en link for donasjoner til Harris’ kampanje. Støtten fra Warren er et stort pluss for Harris. Warren kalte Harris en smart, tøff and erfaren karakter som konsekvent har stått opp mot Wall Street. Det er foreløpig uklart hvem som blir Harris’ utfordrere, men en håndfull demokrater og republikanere har meldt sin interesse for senatssetet.

  2016-NYTT

  Mens Romney og Bush tar mye av fokuset i valgkampens tidlige faser, benyttet senator Rand Paul (R-Kentucky) turen til New Hampshire onsdag til å komme med en rekke utspill mot sine rivaler, men også mot mottakere av uførhetstrygd. Slik plasserte han seg inn igjen i den nasjonale samtalen, skriver Boston Globe. Blant annet hevdet senatoren at halvparten av mottakere av offentlig støtte for uførhet snylter på systemet, da de egentlig er i stand til å jobbe. I tillegg kritiserte han motstanden mot oljerørledningen Keystone XL for å ha «this sort of Luddite, flat-earth, that my goodness we shouldn’t have cars»-mentalitet. Han rundet av med å hevde at han gjerne ser FN oppløst, og med et utfall mot muligheten av at Romney stiller til valg igjen. Ifølge Paul, vil det være definisjonen på galskap dersom Romney velger å igjen stille til valg. «It’s sort of what Einstein said, that the definition of insanity is to do the same thing over and over again and expect a different result», sa han.

  Formann for Det demokratiske partiet i New Hampshire, Ray Buckley, kalte kommentarene om mottakere av uførhetstrygd fornærmende. «Paul is saying that 50 percent of those on disability are committing fraud,» sa han. Senere samme dag kom Paul med en skriftlig uttalelse: «We absolutely should take care of those truly in need of help. But the system is broken, and when people can game the system, they are stealing from those who are truly disabled and won’t receive the care and aid they need,» skrev senatoren.

  Mitt Romney fikk også gjennomgå på lederplass i The Wall Street Journal onsdag (mer om dette i podkasten nedenfor). Avisen skrev blant annet at spørsmålet Romney må besvare, er hvorfor han ville vært en bedre kandidat enn han var i 2012; «The answer is not obvious». I et intervju med Politico, argumenterte mulige presidentkandidat Scott Walker (R-Wisconsin) for at Romney, dersom han velger å stille, vil ødelegge republikanernes fordel dersom demokratenes kandidat blir Hillary Clinton. «I think the best thing to counter something from the past is with something new», sa han.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «Chris Christie, odd man out?» av Ben White og Maggie Haberman (Politico): «As Mitt Romney and Jeb Bush engage in an increasingly bitter fight over big donors and fundraisers, another Republican eyeing the presidency could get squeezed out: Christopher James Christie. (…) Like Christie, Bush and Romney are GOP establishment-favored candidates, and all three will be competing for many of the same donors and bundlers. And the time frame for locking down talent and money is now much shorter«. LINK

  NY PODKAST: #AMPOLCAST ER TILBAKE

  Onsdag kveld tok redaktør Are Tågvold Flaten en Skype-prat med Svein Melby (@svmelb), seniorforsker ved Senter for transatlantiske studier. Tema for praten: De potensielle 2016-kandidatene og den lange veien til Det hvite hus.

  Hyggelig om du abonnerer på iTunes, Stitcher eller Soundcloud:

  itunes-subscribestitcher-subscribesoundcloud-subsc


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Vårin Alme
  Vårin Alme
  Statsviter og kommentator på AmerikanskPolitikk.no. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også