Mer

  Morgenkaffen torsdag 15. januar: Washington snakker om cyberangrep mens 2016-sirkuset ruller videre

  God morgen! Det er torsdag 15. januar, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «Neither government nor the private sector can defend the nation alone. It’s going to have to be a shared mission — government and industry working hand in hand.»

  President Barack Obama under et besøk hos NCCIC (the National Cybersecurity and Communications Integration Center) tirsdag.

  #AMPOL-NYTT

  Obama fremmer lovforslag rettet mot økt cybersikkerhet. I kjølvannet av en rekke store cyberangrep på amerikanske selskaper, som angrepet på Sony Pictures i november, og denne ukens mindre dramatiske hacking av U.S. Central Commands Twitter-konto, øker bekymringen for lignende angrep med langt mer kritiske konsekvenser. Det gjør også debatten om hvordan slike cyberangrep skal forhindres. Tirsdag annonserte president Obama et lovforslag med hensikt om å øke informasjonsdeling mellom myndighetene og den private sektor for å fremme cybersikkerhet. Homeland Securitys informasjonsdeling har tradisjonelt begrenset seg til fraksjoner som banker og strømselskaper. Det nye lovforslaget legger opp til informasjonsdeling med sektorer utover dette. Lignende lovforslag har tidligere blitt uthalet i Kongressen, men dette forslaget vil, ifølge både kongressmedlemmer og administrasjonen, ha en sjanse, da nylige cyberangrep viser viktigheten av forebyggende handling på feltet. Obama varslet også Kongressens ledere om at han vil benytte State of the Union-talen i neste uke (tirsdag) til et «push for cybersecurity legislation»: «With the Sony attack that took place, with the Twitter account that was hacked by Islamist jihadist sympathizers yesterday, it just goes to show how much more work we need to do both in public and private sector to strengthen our cyber security,» sa han.

  Senatets majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky), som tirsdag deltok i et møte med Obama og Speaker John Boehner (R-Ohio), uttalte samme dag at den siste tidens hendelser viser viktigheten av behovet for økt cybersikkerhet. Lovgivere på feltet var jevnt over positive til forslaget, og representant Michael McCaul (R-Texas), som er formann i komiteen for Homeland Security i Representantenes hus, ønsket forslaget velkommen, dog med et spark til presidenten: «While it took an attack on Hollywood for the president to reengage Congress on cybersecurity, I welcome him to the conversation.»

  McConnell meldte tirsdag at han vil tillate en avstemning på hvorvidt senatorene er enige om at klimaendringer påvirker planeten, og om utslipp av drivhusgasser fører til klimaendringer. Majoritetslederen har tidligere lovet å tillate en åpen lovendringsprosess på lovforslaget om oljerørledningen Keystone XL. Da senator Bernie Sanders (U-Vermont) foreslo en lovendring om klimaendringer knyttet til Keystone, ble det stilt spørsmål om hvorvidt McConnell ville holde løftet sitt. På den ukentlige pressebriefingen denne uken gjorde majoritetslederen det klart at endringsprosessen ville holdes åpen.

  Demokratene har fremmet en rekke lovendringsforslag til den foreslåtte Keystone XL-planen, og mener avstemningen om klimaendringer vil bli tøff for republikanere, og da særlig for senatorer som skal søke gjenvalg i stater som stemte på Obama i 2012. Obama forventes å bruke vetoretten sin dersom lovforslaget vedtas av Senatet.

  Onsdag vedtok Representantenes hus å blokkere finansiering av Obamas program for utsatt deportasjon av illegale innvandrere. Programmet tillater blant annet ulovlige innvandrere som kommer til USA som barn å søke jobbtillatelse. Avstemningen, som blokkerer implementeringen av Obamas utøvende ordre om immigrasjon, ble møtt med kritikk fra Det hvite hus, som hevder at 600,000 mennesker allerede har benyttet seg av programmet.

  2016-NYTT

  I går formiddag sendte vi ut «Sirkuset,» det ukentlige 2016-nyhetsbrevet vårt. Abonnerer du?

  Muligheten for at Romney stiller som presidentkandidat for tredje gang på rad møter vekslende reaksjoner blant republikanere. The Hill har gjennomført intervjuer på Capitol Hill som viser at nyheten blir møtt med «criticism or cool indifference» blant republikanere. New York Times’ Nate Cohn skriver onsdag at Romney trolig vil forsøke å utfordre Jeb Bush fra høyre, noe som skiller seg skarpt fra Romneys posisjonering i 2012, da han av partifeller ble kritisert for å være for moderat. Les mer her.

  Tidlige valgkampsmanøvre av Jeb Bush og Mitt Romney har tvunget Det republikanske feltet til å etablere seg raskere enn normalt, skriver Washington Post. Senator Rand Paul (R-Kentucky) var i New Hampshire i går, og guvernør Chris Christie (R-New Jersey) samler finansielle donorer. Den republikanske strategen Saul Anuzis mener grepene de to kandidatene har tatt var uventede. «Jeb Bush and Mitt Romney both threw a very interesting wrench in the mix. I don’t think anybody expected them to come out so early or to come out so forcefully. If everybody stays in, it’s truly a wide-open ballgame,” sier han.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «Is Kamala Harris the next Barack Obama?» av Nia-Malika Henderson (Washington Post): «Her resume, as partially described in her Senate announcement, is a mix of things conservatives love (fighting crime), and things progressives love (equal rights). She also brings a record of fighting and winning against big banks that will please the Warren wing of the party. All of this is why she has been dubbed by some as the ‘female Obama’.» LINK.


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Vårin Alme
  Vårin Alme
  Statsviter og kommentator på AmerikanskPolitikk.no. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også