Mer

  Morgenkaffen onsdag 14. januar: Obamas bodyman med memoarer, Podesta til Hillary, og ny republikansk kandidat?

  God morgen! Det er onsdag 14. januar, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «‘Hey, Reggie, we need to go over the schedule’ – at which point the senator finally noticed my friend in bed, covers pulled to her throat, mortified.»

  Ikke alle har blitt tatt med buksene nede av selveste Barack Obama, men det kan i hvert fall presidentens tidligere personlige assistent, Reggie Love, skryte av. Han hadde med seg kvinnelig følge i sengen en natt under 2008-kampanjen, og plutselig strenet senator Obama inn på soverommet morgenen etter, skriver Love om i sine memoarer som kommer ut denne vinteren.

  #AMPOL-NYTT

  Chris Christie sliter på hjemmebane. I natt holdt han den årlige guvernørtalen «State of the State» i New Jersey. Staten sliter med høye arbeidsledighetstall, treg økonomi som neppe blir bedre når Mercedes Benz flytter ut av staten, og dermed tar med seg drøyt tusen arbeidsplasser. I tillegg styrer demokratene blant annet den lovgivende forsamlingen, og føderale myndigheter har fremdeles ikke lagt fra seg den betente saken rundt George Washington Bridge i 2013. Nå viser en ny meningsmåling at 47 prosent av velgerne er misfornøyde med Christie.

  New York Times-journalist James Risen slipper å måtte frigi kildene sine i rettsaken mot tidligere CIA-agent Jeffrey Sterling som er tiltalt for å ha gitt sensitive opplysninger rundt USAs arbeid med Irans atomprogram. Dermed er en syv år lang juridisk dragkamp over, som baserer seg på den prinsipielle retten journalister har til å ikke måtte gi fra seg kilder til noen, jamfør kildevernet.

  Kritikken mot Obamas fravær under Paris-markeringen på søndag fortsetter, dog ikke i det særlig konstruktive sporet. I en tweet fra den republikanske representanten Randy Weber fra Texas (14. distrikt) sammenlignes Obama med Hitler. Tirsdag kveld var fremdeles tweeten ikke slettet, men Weber valgte å beklage ytringen i en pressemelding som også ble lagt ut på hjemmesiden hans i går.

  Den første kandidaten til den ledige senatsplassen for California har meldt seg. Bare fem dager etter at nåværende senator Barbara Boxer (D-California) offentliggjorde at hun pensjonerer seg, sier nå Kamala Harris (D), som er justisminister i Californias delstatsadministrasjon, at hun vil stille til senatsvervet. Dette skjer dagen etter at Gavin Newson sa at han ikke ville stille.

  Og til slutt en gladnyhet til Mitt Romney: «47 percent» – altså de husholdningene som ikke betaler føderal inntektsskatt – er nå nede i 40 prosent. Det er kanskje noe å ta med seg inn i en eventuell tredje valgkamp?

  2016-NYTT

  Abonnerer du på «Sirkuset», det ukentlige 2016-nyhetsbrevet vårt? Hva venter du på?

  Obama-rådgiver og tidligere (Bill) Clinton-stabssjef John Podesta forlater Det hvite hus i februar. Han tar turen til Hillary Clintons gryende presidentkampanje, der han får en sentral posisjon.

  Senator Rand Paul (R-Kentucky) har valgkampmanageren sin klar: Chip Englander, 33-åringen som ledet Bruce Rauner til seier i guvernørvalget i Illinois i fjor høst.

  Ifølge kilder nettstedet Politico har vært i kontakt med, planlegger Mitt Romney en noe annerledes taktikk i forbindelse med en eventuell valgkamp frem mot 2016. Blant annet vil fattigdom sannsynligvis stå høyt oppe på listen over prioriteringsområdene til Romney, i et forsøk på å nøytralisere kritikken som demokratene kom med under forrige valgkamp hvor det ble hevdet at Romney først og fremst var en «kald og kynisk forretningsmann».

  Julian Castro, som for tiden fyller vervet som minister for Housing and Urban Development, seiler opp som en sterk kandidat som Hillary Clintons mulige visepresidentkandidat, dersom hun blir demokratenes presidentkandidat. I et intervju ville han hverken bekrefte eller avkrefte at visepresidentvervet er interessant for ham, og han ville heller ikke svare på om han kunne tenke seg å stille til valg om guvernørvervet i hjemstaten Texas. Castro har hatt en kometkarriere siden han ble ordfører i San Antonio, og holdt en minneverdig tale under demokratenes landsmøte i 2012. Castro er av latin-amerikansk (Hispanic) opprinnelse, noe som forsterker hans attraktivitet som visepresidentkandidat for demokratene, ettersom det kan tiltrekke seg (enda flere) velgere fra denne voksende folkegruppen i USA.

  Tidligere HP-direktør Carly Fiorina kan bli nestemann som melder seg på racet mot å bli republikanernes presidentkandidat. 10. februar skal hun delta på frokostmøtet «Politics & Eggs» i New Hampshire. Dette er et yndet sted for fremtidige presidentkandidater å bemerke seg, og det kan tenkes at opptredenen her gjøres for å trå vannet i forkant av en beslutning om å stille eller ikke. Fiorina har tidligere stilt som senatskandidat for republikanerne i California, uten å lykkes.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «The Secret Women in the Senate» av Liza Mundy (Politico): «In the entire history of the United States Senate, a mere 44 women have served. Ever. Those few who have were elected to a club they were never meant to join, and their history in the chamber is marked by sexism both spectacular and small. LINK


  «Morgenkaffen» brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. For å følge oss på den lange veien til Det hvite hus anbefaler vi også «Sirkuset», vårt ukentlige nyhetsbrev om 2016-sirkuset.

  Kim Arne Hammerstad
  Kim Arne Hammerstad
  Studerer sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2015.

  Les også