Mer

  Morgenkaffen tirsdag 13. januar: Ingen Ryan i 2016, Romney-buzz og Obama får kritikk

  God morgen! Det er tirsdag 13. januar, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «I don’t mean this as a criticism of the Obama administration, but as an American, I do wish that we were better represented in this beautiful procession of world leaders.»

  CNNs Jake Tapper om Obamas fravær på markeringen i Paris.

  #AMPOL-NYTT

  President Barack Obama får kraftig kritikk etter at hverken han eller andre i hans administrasjon deltok på minnemarkeringen etter terrorangrepet i Paris. Det var kun USA sin ambassadør til Frankrike som deltok, men mange mener at flere høytstående amerikanske ledere burde vært tilstede da statsledere fra 44 land holdt hender og marsjerte ned Bouldevard Voltaire i den franske hovedstaden.

  Josh Earnest, pressesekretær i Det hvite hus innrømmer at det var feil å ikke sende noen høytstående ledere til Paris. Han uttrykte at det sikkerhetsopplegget som kreves ved et president eller visepresidentbesøk ville påvirket markeringen og den enorme folkemengden som deltok.

  Dette kan bli et år med mange veto fra president Obama. Den nye ongressen, som ble innsatt for en knapp uke siden, har endret det politiske landskapet. Republikanerne har nå makta i begge kamrene i Kongressen, og det betyr at deres saker kommer lettere gjennom kongressen enn tidligere. Obama har muligheten til å legge ned veto i saker som kommer fra kongressen, slik han har gjort i saken om oljeledningen Keystone XL.

  Republikanerne satser på et forsøk på å gjøre abort ulovlig etter 20. uke. Politico er på saken.

  VALGSNACKS

  Senator Claire McCaskill (D-Missouri) har ingen planer om å stille som guvernør i Missouri.

  2016-NYTT

  Paul Ryan stiller ikke i 2016. Paul Ryan, Mitt Romneys visepresidentkandidat i 2012, stiller ikke som presidentkandidat i 2016. Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt), som har tatt over formannskapet av den viktige Ways & Means-komiteen i Representantenes hus, kunngjorde avgjørelsen i et telefonintervju med NBC News mandag ettermiddag.

  Ryans «sorti» fører til enda mer buzz om et mulig Mitt Romney-kandidatur. Romney ringte blant annet Ryan i helgen for å informere ham om at han er seriøs om sine 2016-planer.

  Rick Santorum angriper republikanske rivaler. I et intervju angriper han Mike Huckabee, Rand Paul og Ted Cruz. Han kalte dem for «bombekastere» som mangle prestasjoner å vise til.

  Wisconsin-guvernør Scott Walker (R) kan være en potensiell trussel for Jeb Bush, om han stiller. Walker blir sett på som en kandidat som vil stå bredt i Det republikanske partiet og kan derfor være en stor utfordrer til Jeb Bush, Chris Christie og Mitt Romney.

  2016-håpefulle er blant de som har kritisert president Obama for hans fravær i Paris.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  Mitt Romney ankommer the Iowa State Fair, 11. August 2011. Foto: Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no.
  Mitt Romney ankommer the Iowa State Fair, 11. August 2011. Foto: Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no.

  «Romney moves to reassemble campaign team for ‘almost certain’ 2016 bid» av Phillip Rucker, Robert Costa og Karen Tumulty (Washington Post): «Mitt Romney is moving quickly to reassemble his national political network, calling former aides, donors and other supporters over the weekend and on Monday in a concerted push to signal his seriousness about possibly launching a 2016 presidential campaign. Romney’s message, as he told one senior Republican, was that he “almost certainly will” make what would be his third bid for the White House.» LINK

  «Paul Ryan stiller ikke i 2016» av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no): «Ryan … kunngjorde avgjørelsen i et telefonintervju med NBC News mandag ettermiddag. ‘Jeg har bestemt meg for å ikke stille som president i 2016,’ sa Ryan.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Vebjørn Hobbesland
  Vebjørn Hobbesland
  Statsviter og byråkrat. Skribent for AmerikanskPolitikk.no med fokus på nominasjonskampen frem mot presidentvalget i 2024.

  Les også