Mer

  Valgsnacks mandag 12. januar

  Velkommen til en ny runde med valgsnacks. Foreløpig tar jeg sikte på å skrive disse ukentlig, så får vi se når ting begynner å skje såpass fort at de må skrives oftere. Her er en oppsummering av de viktigste tingene som har skjedd siden ca. nyttår.

  Arizona senator: Senator John McCain (R) vil trolig stille til gjenvalg i 2016, og er i full gang med å renske ut partiapparatet i hjemstaten for eventuelle motstandere.

  CA-senator: Senator Barbara Boxer (D) har meddelt at hun ikke tar gjenvalg i 2016, og det spekuleres vilt om hvem som vil prøve seg på nominasjonen. Staten er i utgangspunktet trygt demokratisk, men det er ikke helt umulig for to republikanere å gå videre dersom venstresiden splitter sine stemmer.

  Vermont senator, President: Den uavhengige senatoren Bernie Sanders vil i mars bestemme seg for om han vil søke den demokratiske presidentnominasjonen. Sanders står ganske langt til venstre, men kan komme til å trekke en del proteststemmer.

  New Yorks 11. distrikt: Kongressmann Mike Grimm (R) har trukket seg fra Kongressen, etter å ha erklært seg skyldig på ett av de mange tiltalepunktene mot ham for diverse skattesnusk. Det blir trolig et suppleringsvalg i løpet av våren, of i New York er det partistyret i de berørte fylkene som plukker en kandidat; det blir altså ingen primærvalg. På republikansk side er storfavoritten distriktsanklager Dan Donovan, mens den demokratiske nominasjonen er mer usikker.

  New Yorks 19. distrikt: Kongressmann Chris Gibson (R) har alt meddelt at han ikke kommer til å ta gjenvalg i 2016. Det spekuleres i at han vil stille til guvernør i 2018.

  California guvernør: Tidligere borgermester i Los Angeles, Antonio Villaraigosa (D), vil trolig stille til guvernør i 2018.

  Kansas guvernør: En storjury etterforsker lån gitt av viseguvernør Jeff Colyer til guvernør Sam Brownbacks guvernørkampanje i 2014. Begge er republikanere.

  Vermont guvernør: Guvernør Peter Shumlin (D) ble gjenvalgt som guvernør i Vermont torsdag. Valget ble foretatt av delstatsforsamlingen, som stepper inn når ingen av kandidatene får minst 50% av stemmene. Delstatsforsamlingen er sterkt demokratisk, men har hatt som tradisjon å velge den kandidaten som får flest stemmer siden 1850-tallet.

  Illinois revisor: Guvernør Bruce Rauner (R) har utpekt forretningskvinne Leslie Munger (R) til å erstatte Judy Baar Topinka (R), som ble gjenvalgt til delstatsrevisor i november, men døde før nyttår.

  Pennsylvania justisminister: Delstatens demokratiske justisminister, Kathleen Kane er satt under tiltale av en storjury, for å ha lekket opplysninger med den hensikt å svekke en politisk motstander.

  Nytegningen i 2020: USAs statistikkbyrå, US Census, har offentliggjort de nyeste anslagene for hvilke stater som vil vinne og tape mandater etter folketellingen i 2020. Vinnerne er Texas med 3 mandater, mens Arizona, California, Colorado, Florida, North Carolina og Oregon alle får et kongressmedlem hver. De følgende statene vil alle tape en representant: Alabama, Illinois, Michigan, Minnesota, New York, Ohio, Pennsylvania, Rhode Island og West Virginia.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også