Mer

  Morgenkaffen mandag 12. januar: Søndagsshowene, valgsnacks og 2016-nytt – Romney vs. Bush?

  God morgen! Det er mandag 12. januar, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «A Romney-Bush race could end up being nastier than Jeb against someone like Ted Cruz or Rand Paul. A Cruz-Bush race is pretty straight forward and ideological. A Romney- Bush race would be more personal – about whose turn it is and who is owed it.»

  Bill Kristol, redaktør for The Weekly Standard, til Washington Post.

  #AMPOL-NYTT

  Senator Dianne Feinstein (D-California) var på CNNs State of the Union i går. Hun var kritisk til at staten vurderer å gå videre med anklagene mot tidligere CIA-direktør David Petraeus, som er i søkelyset for at han muligens har gitt sin elskerinne tilgang til klassifisert informasjon. «Mannen har lidd nok,» var hennes reaksjon. Hun redegjorde også for dilemmaet med detaljert informasjon om terror-planlegging og bombeproduksjon, som er tilgjengelig på internett; i hvor stor grad kan man bestemme at generell informasjon er ulovlig, og hvordan skal man rettsforfølge det?

  Senator John McCain (R-Arizona) var også gjest hos CNN. Han ville ikke ta stilling til Petraeus sitt skyldspørsmål, men mente lekkasjen til New York Times var uverdig. Ellers etterlyste McCain flere amerikanske tropper i Irak, for å koordinere effektive flyangrep. Han mente president Obama må komme med en konkret strategi som Kongressen kan autorisere. Han vendte også tilbake til hva han mener har skapt situasjonen i første omgang, nemlig at USA trakk seg helt ut av Irak, på tross av råd fra både forsvarsministere Robert Gates og Leon Panetta.

  Justisminister Eric Holder er i Paris (men stilte ikke i minnemarkeringen for terrorofrene), men det har ikke hindret ham i å stille opp på flere av søndagens talkshows. Han snakket på ABCs This Week om viktigheten av å dele informasjon mellom vestlige land, for å forhindre terror. Han understreket at man har fjernet Al-Qaedas mulighet for å gjennomføre store logistiske operasjoner, som 9/11, men at det er umulig å sikre seg mot mindre terror-angrep som i Frankrike. Holder ville ikke uttale seg om Petraeus-saken, men sa at han delte mye av Feinstein og McCains syn, og at lekkasjer ofte viser seg å være ukorrekte. Dette kan tolkes slik at Obama-administrasjonen kanskje ikke er spesielt lystne på å ta saken mot Petreus videre, om de ikke må.

  Sentrums-demokrater begynner å murre, skriver Washington Examiner. De føler at Elizabeth Warren-fløyen i det demokratiske partiet begynner å bli vel sterk, for eksempel i motstanden mot Keystone XL oljerørledningen, som de mener fremmedgjør mange velgere der ute. Will Marshall, som var en av dem som stiftet New Democrat bevegelsen på slutten av 80-tallet, mener at i en tid der Det republikanske partiet framstår som stadig mer politisk edru, er det galt tidspunkt for demokratene å løpe mot venstre.

  «Mikro-styrer Det hvite huset militæret?” spurte FOX News Sunday formannen for Joints Chiefs of Staff, General Martin Dempsey. «Vel, jeg må nesten spørre Det hvite huset før jeg svarer,» svarte Dempsey spøkefullt. Han mente spørsmålet om mikro-management er feil spørsmål når det gjelder relasjonen mellom militæret og de sivile lederne. Det viktigste er at militæret får tilgang til lederskapet, og føler at deres argumenter blir vurdert på en akseptabel måte, konstaterte Dempsey.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus (@USAvalg):

  Velkommen til en ny runde med valgsnacks. Foreløpig tar jeg sikte på å skrive disse ukentlig, så får vi se når ting begynner å skje såpass fort at de må skrives oftere. Her er en oppsummering av de viktigste tingene som har skjedd siden ca. nyttår.

  Arizona: Senator John McCain (R) vil trolig stille til gjenvalg i 2016, og er i full gang med å renske ut partiapparatet i hjemstaten for eventuelle motstandere.

  California: Senator Barbara Boxer (D) har meddelt at hun ikke tar gjenvalg i 2016, og det spekuleres vilt om hvem som vil prøve seg på nominasjonen. Staten er i utgangspunktet trygt demokratisk, men det er ikke helt umulig for to republikanere å gå videre dersom venstresiden splitter sine stemmer.

  Tidligere borgermester i Los Angeles, Antonio Villaraigosa(D), vil trolig stille til guvernør i California i 2018.

  New Yorks 11. distrikt: Kongressmann Michael Grimm (R) har trukket seg fra Kongressen etter å ha erklært seg skyldig på ett av de mange tiltalepunktene mot ham for diverse skattesnusk. Det blir trolig et suppleringsvalg i løpet av våren, og i New York er det partistyret i de berørte fylkene som plukker en kandidat; det blir altså ingen primærvalg. På republikansk side er storfavoritten distriktsanklager Dan Donovan, mens den demokratiske nominasjonen er mer usikker.

  New Yorks 19. distrikt: Kongressmann Chris Gibson (R) har alt meddelt at han ikke kommer til å ta gjenvalg i 2016. Det spekuleres i at han vil stille til guvernør i 2018.

  Kansas: En storjury etterforsker lån gitt av viseguvernør Jeff Colyer til guvernør Sam Brownbacks guvernørkampanje i 2014. Begge er republikanere.

  Vermont: Guvernør Peter Shumlin (D) ble gjenvalgt som guvernør i Vermont torsdag. Valget ble foretatt av delstatsforsamlingen, som stepper inn når ingen av kandidatene får minst 50% av stemmene. Delstatsforsamlingen er sterkt demokratisk, men har hatt som tradisjon å velge den kandidaten som får flest stemmer siden 1850-tallet.

  Pennsylvania: Delstatens demokratiske justisminister, Kathleen Kane er satt under tiltale av en storjury, for å ha lekket opplysninger med den hensikt å svekke en politisk motstander.

  Nytegningen i 2020: USAs statistikkbyrå, US Census, har offentliggjort de nyeste anslagene for hvilke stater som vil vinne og tape mandater etter folketellingen i 2020. Vinnerne er Texas med 3 mandater, mens Arizona, California, Colorado, Florida, North Carolina og Oregon alle får et kongressmedlem hver. De følgende statene vil alle tape en representant: Alabama, Illinois, Michigan, Minnesota, New York, Ohio, Pennsylvania, Rhode Island og West Virginia.

  2016-NYTT

  Både Washington Post og Politico har hatt Bush vs Romney artikler denne helgen, etter at Mitt Romney røpet at han holder døren på gløtt. På tross av at de har en ganske lik profil er det gnisninger mellom kandidatene. Romney-teamet er bitre for at Jeb Bush ikke gikk ut og støttet Romney før 2012 primærvalget i Florida, hvor han virkelig trengte det. Bush-teamet husker på sin side hvordan Romneys høyre hånd Stuart Stevens skadet Bush sitt rykte kraftig i primærvalgkampen i 1994, noe de mener ledet til at Bush tapte i sitt første forsøk på å bli Florida-guvernør. ”Awkward,” er kommentaren fra en rekke folk i partiet, som ikke er spesielt lystne på å måtte velge mellom Bush og Romney; de to har svært mange overlappende støttespillere. Politico skriver at Romney følte at hans hysj-hysj-kampanje ble litt vel stille og at han derfor måtte blåse litt entusiasme inn i den.

  Den uavhengige senatoren Bernie Sanders (Vermont) vil i mars bestemme seg for om han vil søke den demokratiske presidentnominasjonen. Sanders står ganske langt til venstre, men kan komme til å trekke en del proteststemmer.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «The Prisoner of Capitol Hill» av Glenn Thrush (Politico): Denne ble publisert i anledning innsettelsen av den 114. Kongressen i forrige uke, men den er nærmest obligatorisk lesestoff for de av oss som følger amerikansk politikk teltt. Politicos Glenn Trush har skrevet en lang og fyldig reportasje om John Boehner i det han tar fatt på den 114. Kongressen. LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også