Mer

  Mitt Romney holder døra på gløtt

  Mitt Romney i Zanesville, Ohio, 5. mars 2012. Foto: Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no.
  Mitt Romney i Zanesville, Ohio, 5. mars 2012. Foto: Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no.

  Mitt Romney har avfeid et mulig 2016-kandidatur utallige ganger. Nå har han fortalt rike støttespillere at han vurderer et kandidatur, og at de kan si det høyt.

  Tidligere Massachusetts-guvernør Mitt Romney (R), som stilte som presidentkandidat i 2008 og som vant nominasjonen for deretter å tape for president Obama i 2012, skal ifølge Wall Street Journal seriøst vurdere et nytt presidentkandidatur. Han skal ha støtte fra kona Ann for et tredje forsøk. Sønnene skal være splittet. Det som uansett er sikkert er at Romney (67) har latt seg påvirke av alle de positive signalene han har fått det siste året.

  Hva er årsaken til at Romney sender disse signalene nå?

  Det republikanske partiet står uten en klar leder, han har nettverket som trengs, og han taper ingenting på å holde seg relevant på denne måten. Ifølge Romney-insidere som BuzzFeeds McKay Coppins har snakket med er ikke Romney sikker på at Jeb Bush kan overleve den republikanske nominasjonskampen. Han skal også være skeptisk til at resten av det republikanske feltet kan hamle opp med Hillary Clinton.

  Han skal ha fortalt de omtrent 30 donorene i møtet som refereres av Wall Street Journal at han fortsatt har lyst til å bli president. Dersom han i tillegg ser en vei til nominasjonen — og Det hvite hus — er det derfor på høy tid at han sender signaler til potensielle bidragsytere om at de ikke må hoppe ombord Bush- (eller Christie-) ekspressen helt enda.

  Tidligere Florida-guvernør Jeb Bush har gjort det meget skarpt siden kunngjøringen om at han seriøst vurderer et kandidatur. Bush sin posisjonering har framskyndet kalenderne til de andre potensielle kandidatene, og det gjelder også Romney.

  Et litt annet perspektiv, som blant annet fremheves av Politicos Ben White (med utgangspunkt i denne artikkelen), er at Bush sine tidlige bevegelser skyldtes alt snakket om Romney.

  Washignton Posts Robert Costa har fått tak i en invitasjon til en Romney-retreat i Utah fra 11.-13. juni 2015. «We look forward to seeing you in Park City. Mitt,» står det i slutten av invitasjonen.

  Stay tuned.

  Les også: FiveThirtyEighty har tatt en nærmere titt på fem grunner som taler for et Romney-kandidatur.

  Noen historiske fun facts:

  • Dersom Romney stiller, og vinner, følger han i fotsporene til Richard Nixon. Nixon vant nominasjonen og tapte for John F. Kennedy i 1960. I 1968 vant han nok engang nominasjonen, og gikk deretter seierende ut av presidentvalget.
  • Dersom Romney stiller, og taper, følger han i fotsporene til demokratenes Adlai Stevenson. Stevenson vant demokratenes presidentnominasjon i både 1952 og 1956, men tapte begge presidentvalgene.

   
  Status i det republikanske feltet, i følge vår egen 2016 tracker (Romney er ikke inkludert i alle meningsmålingssnittene, og faller dermed noe lavere):

  150105 - 2016tracker-GOP

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også