Mer

  Morgenkaffen fredag 9. januar: Kampen om Keystone XL fortsetter

  God morgen! Det er (endelig) fredag 9. januar, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «What pains me the most is when they describe me as the establishment. I’m the most anti-establishment Speaker we’ve ever had. Who was the guy who got rid of earmarks? Me. Who’s the guy who believes in regular order? Me. Who believes in allowing more members to participate in the process from both sides of the aisle? Me.»

  Speaker of the House John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) snakker ut om motstanden han fikk fra 25 medlemmer i eget parti etter å ha vunnet gjenvalg som Speaker.

  #AMPOL-NYTT

  Spillet rundt Keystone XL fortsetter. Republikanske senatorer fremmet torsdag det nyeste lovforslaget i en serie av forsøk på å få godkjent oljerørledningen fra Canada til Senatets talergulv. Lovforslaget er fremmet av energikomiteens John Hoeven (R-North Dakota) og Joe Manchin (D-West Virginia). Komiteen fremmet forslaget etter en 13-9 avsteming i favør for lovforslaget. 2016-håpefulle senator Bernie Sanders (Uavhengig-Vermont) la fram et forslag som ville endre språket på en slik måte at Senatet ville erklært at klimaendringer er menneskeskapte, noe som ikke overraskende ble nedstemt av komiteens republikanske flertall. Trolig var det demokratenes poeng å få energikomiteens republikanere til å offisielt komme ut mot Sanders erklæring.

  Republikanerne prøver å unngå Obamas vetomakt. Dette trenger de hele 67 stemmer i Senatet for å unngå. For øyeblikket er Keystone XL-lovforslaget støttet av 60 senatorer, i tillegg til at tre andre demokrater har stemt for ligningende forslag tidligere. Dermed trenger ja-siden fire nye stemmer, noe som kan vise seg å bli vanskelig. Hvis de ikke klarer å overtale presidenten til å si nei, for eksempel ved å feste lovforslaget til en ‘must-pass bill’ virker det som om de vil støtte seg til den åpne tilleggsprosessen, hvor hvilken som helst senator fritt kan foreslå tillegg til lovforslaget, som da kan gjøre hele loven mer spiselig for demokratiske senatorer og/eller president Obama.

  Senator Barbara Boxer (D-California) pensjonerer seg i 2016. Boxer har sittet i Senatet siden 1993, og hennes avskjed åpner opp et senatssete i The Golden State for første gang siden 1992. Boxer kunne bekrefte at hun ikke vil trekke seg helt bort fra politikken gjennom å droppe et hint foran 2016. Ikke bare skal hun prøve å se til at setet hennes forblir progressivt, hun vil også «hjelper vår demokratiske kandidat å lage historie.» #SmashThatCeiling?

  2016-NYTT

  Wisconsin-guvernør Scott Walker (R) bygger valgkampmaskin foran 2016. Flere kilder innad i Det republikanske partiet har fortalt CNN at Wisconsin-guvernøren skal ha funnet en valgkampmanager, og at han i løpet av de kommende ukene vil stifte en politisk organisasjon rundt presidentvalget. Walker skal ha valgt Rick Wiley, er veteran innen presidentkampanjer, til å lede sin organiasjon. Allikevel sier én kilde at Walker ikke har planlagt noe tidspunkt for når han vil annonsere sitt kandidatur.

  Ames’ historiske Iowa Straw Poll vender tilbake i august, og redaktøren tar dermed turen for andre gang (les mer her, her og her). Republican National Committee (RNC) har holdt en intern avstemning om målingens framtid, men kom fram til at tradisjonen er et gode framfor et onde så lenge den blir gjennomført skikkelig. Prøvevalget som holdes i Ames er populært blant Iowas republikanere, og bringer med seg mye oppmerksomhet fra nasjonale (og internasjonale) medier. Michele Bachmann vant i 2011, mens Mitt Romney vant i 2007. Det blir sirkus og pengeinnsamling for Det republikanske partiet i Iowa, selv om sammenhengen mellom avstemningen og caucusvalget ikke er særlig stor.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «Has Jeb Bush shown Republicans a new way to talk about same-sex marriage?» av Philip Rucker (Washington Post): «This week, Bush said people should accept court rulings that legalize same-sex marriage and ‘show respect’ for gays in committed relationships, while reiterating his long-held belief that ‘marriage is a sacrament.’ For Bush, his nuanced statement comes at a time when polls show a growing majority in support of same-sex marriage. About 70 percent of Americans live in the 36 states, as well as the District of Columbia, where same-sex marriage is allowed following a string of federal court decisions.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Henrik Heldahl
  Henrik Heldahl
  Politisk journalist i Nettavisen og kommentator for AmerikanskPolitikk.no. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også