Mer

  Morgenkaffen torsdag 8. januar: McConnell anmoder til økt samarbeid mens Obama hyller den amerikanske økonomien

  God morgen! Det er torsdag 8. januar, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «It seems with every new day we have a new veto threat from the president. The takeaway is that the president is not going to set the agenda for us here in the Senate. We have an agenda we believe can help save and create jobs for Americans.»

  Mitch McConnell (R-Kentucky) i sin første store tale som Senatets majoritetsleder onsdag.

  #AMPOL-NYTT

  President Obama, visepresident Joe Biden og utenriksminister John Kerry fordømte onsdag terroristangrepet på satirebladet Charlie Hebdo i Paris. «Det faktum at dette var et angrep på journalister, et angrep på vår frie presse, understreker også graden av frykt disse terroristene har for ytringsfrihet og pressefrihet,» sa Obama i en pressekonferanse onsdag.

  Mitch McConnell (R-Kentucky) oppfordret Obama-administrasjonen til å bidra med å skape et felles samarbeidsgrunnlag mellom de to partiene for å få «Kongressen til å fungere igjen,» i en tale onsdag. McConnell angrep i den forbindelse Obamas vetoerklæring mot oljerørledningen Keystone XL som han omtalte som «alt annet enn produktivt.» McConnell utrykte likevel optimisme for et samarbeid med Obama og demokratene på områder som frihandelsavtaler, skattereform og forbedringer i infrastruktur. «Men tverrpolitisk reform kan bare oppnås dersom president Obama er interessert i det,» sa McConnell. «Presidenten er den eneste som kan bringe partiet sitt med om bord. Han er den eneste som kan godkjenne det Kongressen passerer.»

  Obama pekte på den amerikanske bilindustrien som et bevis på at «ethvert comeback er mulig,» og han ba samtidig amerikanerne anerkjenne den økonomiske oppturen i USA, i en tale utenfor Detroit onsdag. Talen innledet Obamas tredagers reise for å promotere administrasjonens økonomiske politikk i forkant av State of the Union-talen 20. januar. Obama sa at under State of the Union-talen vil han presentere hvordan USA kan «bygge på den fremgangen vi allerede har oppnådd. … Vi har de beste kortene, og vi gjør det bedre enn tilnærmet alle på kloden for øyeblikket,» sa presidenten. I dag tar Obama turen til Arizona der han vil annonsere administrasjonens plan om å kutte i offentlig subsidierte huslånsrenter. Fredag skal presidenten til Tennessee for å skissere et forslag som skal gi rimeligere universitetslån, ifølge The Hill.

  Senator Elizabeth Warren (D-Massachusetts) uttalte i går at hun er klar til å kjempe mot Obama-administrasjonens forsøk på å utarbeide frihandelsavtaler med flere Asiatiske land i 2015, i en tale på Gallaudet University. «Vi vil aldri gi opp disse tre ordene: ‘Made in America'», sa Warren, og signaliserte dermed sitt ønske om å motarbeide et av de sannsynlige områdene som blir trukket frem for samarbeid mellom republikanerne og Obama-administrasjonen.

  2016-NYTT

  Tidligere Florida guvernør Jeb Bush sin nystartede PAC «Right To Rise» vil fremskynde andre potensielle republikanske presidentkandidaters avgjørelse om de stiller til valg i 2016, skriver Washington Post. Avisen skriver at det er indikasjoner på at New Jersey-guvernør Chris Christie (R), som i utgangspunktet hadde tenkt til å vente med å kommentere sin 2016 avgjørelse til mars, kommer til å gi offentlige signaler om han stiller som presidentkandidat i slutten av denne måneden.

  Senator Rand Paul (R-Kentucky) introduserte onsdag et lovforslag som vil kutte bistanden til palestinske styresmakter helt til palestinske ledere trekker forespørselen om å delta i den Internasjonale Krigsforbryterdomstolen (ICC). Paul, som tidligere har blitt kritisert for å ville kutte all utenlandsk bistand inklusive til Israel, har lenge fokusert på å stadfeste sin støtte til Israel. «Grupper som truer Israel kan ikke være allierte av USA, og jeg vil fortsette å gjøre alt i min makt for å sørge for at denne presidenten og kongressen slutter å behandle Israels fiender som amerikanske allierte,» sa Paul i en pressemelding.

  Obama-rådgiver og tidligere Clinton stabssjef John Podesta slutter i jobben i Det hvite hus neste måned for å stå klar til å hjelpe Hillary Clinton hvis hun bestemmer seg for å stille som presidentkandidat, melder Washington Post.

  Iowas Family Leader blir viktig i republikanernes Iowa-frieri i året som kommer. Den sosialkonservative gruppen planlegger fire samlinger rundt omkring i staten for de ulike kandidatene, i tillegg til det årlige møtet i sommer og et forum i november. Politico har mer.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «Why is Jeb Bush smiling?» Jonah Goldberg (Los Angeles Times): «Jeb Bush is starting the new year with a smile. Former Arkansas governor and, until last weekend, Fox News host Mike Huckabee announced he would ‘explore’ running for president.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Nicolai Buzatu
  Nicolai Buzatu
  Lærer og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Har en master i engelsk og en bachelorgrad i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo.

  Les også