God morgen! Det er onsdag, den 114. Kongressen er igang, og Mor­gen­kaffen er servert. 

«McDonnell cast his eyes downward as Spencer announced the sentence. Family and friends broke into tears. The sentencing came after a parade of character witnesses and McDonnell’s own statement to the court.»

Richmond Times Dispatch rapporterer fra rettssalen der tidligere Virginia-guvernør Bob McDonnell (R) i går ble dømt til to år i fengsel. Mer under dagens nyheter.

#AMPOL-NYTT

Speaker of the House John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) ble gjenvalgt som Speaker i går. 24 republikanere stemte imidlertid på andre enn Boehner (i tillegg til en «present»-stemme). Det er den største motstanden mot en sittende Speaker på mer enn 150 år ifølge New York Times. Boehner trengte kun et enkelt flertall, og mottok 216 av de 408 stemmene (en rekke demokrater deltok på begravelsen til tidligere New York-guvernør Mario Cuomo i går).

President Barack Obama kunngjorde i går at han vil legge ned veto mot Keystone XL dersom (når) den blir godkjent av den republikanske Kongressen. Mitch McConnell (R-Kentuck), Senatets nye majoritetsleder, har peilet ut Keystone XL som den første saken det republikanske Senatet skal ta for seg.

Obama-administrasjonen har i løpet av den siste uken stått på for å forsikre seg om at republikanerne ikke får med seg nok demokrater til å overkjøre Obamas varslede veto av Keystone XL. Til det trenger de 67 stemmer, noe som innebærer at de trenger støtte fra hele 13 demokrater i tillegg til sine 54 stemmer. Fem konservative demokrater som støttet Keystone XL forsvant i mellomvalget. Det finnes dermed kun 9 demokrater igjen i Senatet av de 14 som stemte for Keystone XL-rørledningen i november. Republikanerne mangler 4 stemmer.

Tidligere Virginia-guvernør Bob McDonnell (R), som lenge ble ansett som en potensiell visepresidentkandidat for Mitt Romney i 2012, ble i går dømt til 24 måneders fengsel. Richmond Times Dispatch har detaljene. McDonnell begynner soningen 9. februar. Vi har tidligere skrevet om den utrolige McDonnell-sagaen her og her.

Visepresident Joe Biden hadde mye å gjøre i går, og han leverte varene, for å si det sånn. Washington Post opprettet like så godt «The Joe Biden random compliment generator» (!). Bakgrunn, for de som måtte trenge det.

National Journal har en fin oversikt over de nye medlemmene i den 114. Kongressen.

2016-NYTT

Tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R) — som ligger på toppen i vår 2016 tracker — har opprettet PACen «Right to Rise» (righttorisepac.org), enda et steg på veien mot et presidentkandidatur. Bush er også igang på Instagram (@jebbush), der han i går la ut en kort video både på engelsk og (flytende) spansk om den nyopprettede PACen.

DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

«Obama’s Year of the Veto» av Edward Isaac-Dovere og Burgess Everett (Politico): «President Barack Obama’s Keystone veto threat Tuesday was the opening gambit in his fight with the new Republican majorities in Congress looking to derail his post-midterm momentum.» LINK

TIL SLUTT

Senatets ferske minoritetsleder Harry Reid (D-Nevada) kom med denne videobeskjeden i går (!):


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".