Mer

  Morgenkaffen tirsdag 6. januar: Republikanerne sverges inn, demokratene posisjonerer seg

  God morgen! Det er tirsdag 6. januar, den republikansk-ledede 114. Kongressen sverges inn, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «In all that we do in the Congress, we must keep the hopes, dreams, and aspirations of the American people at the forefront. We must all be committed to doing this in a bipartisan way. The New Year and the new Congress gives us a fresh opportunity.»

  Husets minoritetsleder Nancy Pelosi (R-California, 8. distrikt) anomdnet mandag til tverrpolitisk samarbeid i et brev til sine demokratiske kollegaer. Hun gikk samtidig til kraftig angrep på den nye republikanske Kongressen.

  #AMPOL-NYTT

  John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) vil, etter all sannsynlighet, få tildelt en ny toårig periode som Speaker i Huset etter avstemningen som avholdes senere i dag. The Hill melder dog at voteringen ikke vil bli dramafri ettersom flere konservative republikanere har uttalt at de vil kjempe mot Boehners kandidatur. Det er riktig nok ingen reelle Speaker-utfordrere, noe som betyr at protesten vil bli symbolsk – og muligens en forsmak på kommende rifter mellom ledelsen i partiet og den utålmodige høyresiden i tiden fremover.

  Husets minoritetsleder Nancy Pelosi melder at demokratene skal fremme flere lovforslag som tar sikte på å hindre amerikanske selskapers skatteplanlegging og å presse bedrifter til å heve lønnsnivået, i et strategibrev til sine demokratiske kollegaer: «In sharp contrast to Republicans whose first vote in the new Congress will be to advance additional tax cuts for the wealthy and special interests, we will bring forward the Stop Corporate Expatriation and Invest in America’s Infrastructure Act, which prevents U.S. corporations from renouncing their citizenship to dodge paying their fair share of taxes.»

  Demokratiske senatorer arbeider med en rekke endringsforslag til Keystone XL, oljerørledningen fra Canada som vil bli det første vedtaket det nye Senatet skal stemme over. På listen over demokratenes endringsforslag er et forbud mot eksport fra olje som sendes gjennom oljerørledningen og et påbud om å bruke amerikansk jern, stål og materialer i konstruksjonen. Democratic Policy and Communications Center (DPCC) skriver i et brev til demokratiske Kongressmedlemmer at disse endringsforslagene kan «oppsummeres med et tema – at demokratene jobber hardt for å hjelpe vanlige amerikanske familier, mens republikanerne hjelper spesielle interesser.»

  Husets Majoritetswhip Steve Scalise (R-Lousiana, 1. distrikt) har kommet i hardt vær den siste tiden etter at det ble kjent at han i 2002 holdt tale for en organisasjon etablert av tidligere Ku Klux Klan-leder David Duke. John Boehner sendte raskt ut en pressemelding der han ga sin støtte til Scalise, til tross for ”dårlig dømmekraft”. Pressetalsmann i Det hvite hus Josh Earnest er mindre nådig, og uttalte mandag at republikanernes støtte til Scalise sier mye om hvor «verdiene og prioriteringene» til partiet er.

  2016-NYTT

  I går kveld sendte vi ut en ny utgave av «Sirkuset» — vår ukentlige oppdatering fra den lange veien til Det hvite hus i 2016. Du abonnerer her.

  Rick Santorum har invitert 2012-rådgiverne for å snakke om 2016-planene sine. Vårt tips: Santorum stiller.

  Redaktør Are Tågvold Flaten har også oppdatert AmerikanskPolitikk.no sin 2016 tracker. Hovedlinjene: Status quo hos demokratene, mens Jeb Bush har styrket sin posisjon siden forrige oppdatering lille julaften (+ 1,3 %).

  150105 - 2016tracker-GOP

  150105-2016tracker-DEM

  Tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R) utrykte mandag et mindre kritisk syn på likekjønnet ekteskap da han anmodet til å vise ”respekt ovenfor de gode menneskene på begge sider av sider av spørsmålet om homofiles og lesbiskes ekteskap”, i en pressemelding. Florida godkjente likekjønnet ekteskap etter at en distriktsdommer fastslo at forbudet var grunnlovsstridig. Bush, som var motstander av likekjønnet ekteskap som Florida-guvernør, uttalte etter at forbudet ble opphevet at han mener at likekjønnet ekteskap burde avgjøres på delstatsnivå.

  I følge Washington Post er Mike Huckabees — som har fått mye oppmerksomhet knyttet til mulige 2016 ambisjoner etter at han i går sa opp i Fox News — store utfordringer knyttet til å gjøre to ting han ikke klarte i 2008: Samle inn store summer fra et omfattende innsamlingsnettverk, og å bygge en nasjonal kampanje som oppnår støtte fra andre enn evangeliske kristne. Det kan bli lettere sagt enn gjort for den tidligere Arkansas-guvernøren som lanserer boken God, Guns, Grits and Gravy 20. januar.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  «GOP searches for elusive Obamacare fix», av Jennifer Haberkorn (Politic0): ”Republicans have been vowing to repeal Obamacare for nearly five years. But 2015 could be the year that Republicans finally define how they would replace it.” LINK

  Bokanmeldelse: «Professoren og presidenten, Daniel Patrick Moynihan og Richard Nixon» av Francis Rønnestad (Amerikansk Politikk): «For de av oss som er fascinert av Richard Nixon er det til slutt slitsomt at bøkene ender opp som en lang dags ferd mot natt, med side opp og ned om Watergate og endeløse høringer. Et hederlig unntak er Stephen Hess sin nye bok om demokraten Pat Moynihans (senere senator for New York) år i Det hvite hus, hvor han jobbet med by- og velferdspolitikk. Hess var del av staben, og kjente i tillegg Nixon fra før, helt fra han var visepresident.» LINK

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Nicolai Buzatu
  Nicolai Buzatu
  Lærer og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Har en master i engelsk og en bachelorgrad i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo.

  Les også