Mer

  Huckabee forbereder presidentkandidatur

  Skjermbilde fra siste utgave av "Huckabee" på Fox News, lørdag 3. januar 2015.
  Skjermbilde fra siste utgave av «Huckabee» på Fox News, lørdag 3. januar 2015. Video nederst i saken.

  Mike Huckabee kunngjorde i går at han gir seg på Fox News for å utforske mulighetene for et presidentkandidatur i 2016. For fire år siden brukte han tv-showet sitt for å si at han ikke kom til å stille i 2012.

  Huckabee (59), som de siste årene har vært vert for tv-showet «Huckabee» på Fox News, kunngjorde i går kveld at han gir seg på Fox.

  Han beskriver beslutningen slik i et Facebook-innlegg (video nederst i innlegget):

  «There has been a great deal of speculation as to whether I would run for President. I won’t make a decision about running until late in the spring of 2015, but the continued chatter has put Fox News into a position that is not fair to them. The honorable thing to do at this point is to end my tenure here at Fox so I can openly talk with potential donors and supporters and gauge support. As much as I have loved doing the show, I love my country more, and feel that it may be time for me to leave a zone of comfort to engage in the conflicts that have almost destroyed the bedrock foundations of America. I feel compelled to ascertain if the support exists strongly enough for another Presidential run. So as we say in television, stay tuned!»

  Den tidligere Arkansas-guvernøren (1996-2007) Mike Huckabee (R) kan fort bli en mann å regne med i Iowa. Mottoet er også klart: «Iowa likes Mike!»

  Han vant caucusvalget i Iowa i 2008, og viste på mange måter veien Rick Santorum fulgte til suksess der i 2012 (Stikkord: Pizza Ranch og lokale pastorer). Den tidligere baptistpastoren vil gjøre det godt blant sosialkonservative republikanere, og han vil også finslipe et populistisk økonomisk budskap til nominasjonskampen.

  Det store spørsmålet blir imidlertid om han klarer å favne bredere enn forrige gang.

  Til det trenger han både penger og en bredere plattform enn det han er kjent for. Pengene blir et mindre problem enn forrige gang. Den personlige økonomien er langt bedre enn i 2008, og han har en mye bedre navnegjenkjennelse enn da han hoppet fra Arkansas til den nasjonale scenen i 2007. Han får nok drahjelp av et par super PACs i tillegg til bistand fra nettverket han har bygget seg opp de siste årene.

  Blir det nok til å vinne nominasjonen? Ikke slik jeg ser det.

  Jeg møtte Huckabee og kona ved et par anledninger i Iowa i 2011. Han var da en konservativ (media-) stjerne som ble bønnfalt om å stille i 2012. Da jeg hørte ham tale i Ames, Iowa sommeren 2014, lå han på toppen av de lokale 2016-målingene (mer om det i oktober-utgaven av Aftenposten Innsikt).

  Huckabee ligger for øyeblikket på fjerdeplass i AmerikanskPolitikk.no sin 2016-tracker med 9,4 %. Tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R), som har kunngjort at han «aktivt» undersøker muligheten for å stille i 2016, leder med 13,8 %.

  Uansett hvordan det går med Huckabee: Han kommer iallfall til å selge noen flere bøker.

  Gods, Guns, Grits, and Gravy (!) legges ut for salg 20. januar, på dagen to år før innsettelsen av USAs 45. president.

  Du ser kunngjøringen her:

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også