Mer

    Morgenkaffen mandag 15. desember: Drama i Senatet og spillet om Torturrapporten

    God morgen! Det er mandag 15. desember, #ampolkalenderen er publisert (klarer du dagens nøtt?), og den siste utgaven av Mor­gen­kaffen før juleferien er servert. Obama og Kongressen tar straks ferie, og det gjør også dette nyhetsbrevet.

    «I think most Republicans think that Christmas came early for Democrats. I haven’t seen Harry [Reid] smile this much in years, and I didn’t particularly like it … Senator Cruz has got to figure out who he is and what he wants to be.»

    Senator Lindsey Graham (R-South Carolina) til pressen lørdag ettermiddag.

    #AMPOL-NYTT

    Nok en gang ble det drama da man skulle få videre finansiering av staten igjennom Senatet, skriver Politico. Når senatorene Ted Cruz (R-Texas) og Mike Lee (R-Utah) insisterte på en avstemning om president Barack Obamas immigrasjonsordre i forkant, måtte Senatet møte på lørdag, og Harry Reid (D-Nevada) fikk dermed muligheten til å få presentert en rekke nominasjoner. Disse hadde republikanerne trodd de kunne få stoppet til deres flertall trer i kraft. Cruz og Lee fikk til slutt en avstemning om ordren er ukonstitusjonell, som de tapte 22-74. Til slutt gikk CRomnibusen verdt 1.1 billioner dollar igjennom 56-40. På spørsmål om republikanernes leder Mitch McConnell (R-Kentucky) var frustrert med sine mest konservative partifeller, bare smilte han og blunket til pressen. Staten er nå stort sett finansiert til september 2015.

    The Hill skriver at det også ble litt bråk fra senator Elizabeth Warren (D-Massachusetts), som har protestert mot dereguleringen av finansnæringen som er med i CRomnibusen. Sammen med flere andre demokratiske senatorer tvinger hun også Obama til å søke støtte fra republikanerne for å få godkjent Antonio Weiss som undersekretær i finansdepartementet.

    Tidligere Bush-medarbeider John Yoo var på C-Span Newsmakers for å snakke ned Senatets etterretningsreport. Yoo var den mest sentrale i å utforme Bush-administrasjonens legale argumenter for bruk av ”enhanced interrogation.” Yoo startet med å beklage at rapporten var utformet av ett parti, i motsetning til Church-komiteen og Iran-Contra der rapportene ble støttet av begge partier. Yoo kritiserte også komiteen for å være svært selektive i hvilke vitner de ville avhøre. Han uttaler at det er godt mulig at rapporten er korrekt, men at det er umulig å forholde seg til den siden så mange situasjoner og uttalelser er umulig å etterprøve, eller se i kontekst på grunn av sikkerhetsgradering. Han understreket også at det fra administrasjonen ble gitt godkjennelse til bruk av slike metoder på kun et begrenset antall al Qaeda ledere.

    Yoo snakket også om utfordringen det var i etterkant av 9/11 å forholde seg til vitner som nektet å snakke, i perioden da var man livredde for nye angrep. Han skulle ønske nasjonen aldri hadde trengt å ta stilling til slike spørsmål, men det var noe de ble dyttet inn i. Presidenten krevde at staten og CIA kom på offensiven mot al Qadea, men det de satt med på den tiden var et stort etterretningsvakum på nettopp islamistisk terrorisme. Han tror det var et kaotisk byråkrati under sterkt press som ikke fungerte optimalt, heller enn at CIA prøvde å villede ham, resten av administrasjonen og Kongressen. Han utdypet også sitt standpunkt at presidenten, som Commander in Chief, har svært utvidet makt i en krisesituasjon.

    NBC Meet the Press fikk besøk av tidligere visepresident Dick Cheney, som argumenterte for at det man har gjort ikke var for tortur å regne, siden Justisdepartementet hadde sagt det ikke var tortur. På spørsmål om hva som for han var tortur, svarte Cheney at tortur var hva 19 terrorister hadde gjort mot 3 000 amerikanere på 9/11. ”I’d do it again,” var Cheneys konklusjon. Også Cheney trekker fram at man var selektiv med hvem som ble intervjuet i rapporten.

    Senator Ron Wyden (D-Oregon) forsvarte rapporten og la vekt på at man hadde forsøkt å være nøye. Man gikk igjennom seks millioner sider med dokumenter, og rapporten inneholder 38 000 fotnoter. Han ble konfrontert med at man ikke hadde intervjuet noen fra CIA, og svarte at man ikke hadde muligheten til å snakke med CIA-agenter siden de var dekket av en annen etterforskning av Justisdepartementet. Hadde noen meldt seg frivillig ville de blitt innkalt. Han uttrykte at han ikke var komfortabel med å ha John Brennan som CIA-sjef, men ville gi ham en sjanse til å avslutte den fornekter-kulturen som han mener preger institusjonen. Wyden mente også at hele den seks tusen sider lange rapporten burde bli åpen for alle.

    Senator John McCain (R-Arizona), tidligere krigsfange, var på CBS Newsmakers og snakket om den nye rapporten. Han er den eneste profilerte republikaneren som har ønsket rapporten velkommen, og tror ikke at det vil gjøre USA mer truet. Han reagerte med vantro på argumentene om at det ikke nødvendigvis var tortur, og ba folk om å lese rapporten og gjøre opp sin mening. Han siterte general David Petraeus på at det i forhør var viktigst å etablere tillit, og at det hadde fungert i både Irak og Afghanistan. For McCain går bruk av tortur på tvers av det grunnleggende amerikanske selvbildet, og han mente USA rett og slett ikke er et land som skal gjøre slikt.

    Den ledende republikanske senatoren i etterretningskomiteen Saxby Chambliss (R-Georgia) fokuserte derimot på Guantanamo (ikke administrert av CIA) der bare tre ble «waterboardet,» og mente at det å knekke fanger mentalt ofte hadde gjort dem til rene skattekister av informasjon.

    2016-NYTT

    Senere i dag publiserer vi 2016-modellen vår, som lodder stemningen i den demokratiske og republikanske nominasjonskampen… Stay tuned!

    Hvis Jeb Bush ikke er sikker på å stille, hvorfor vil han nå offentliggjøre 25 000 e-poster fra sin tid som guvernør i Florida, spør Washington Examiner. Slike massive offentliggjøringer er vanlig i forkant av presidentkampanjer, og signaliserer at Bush vil framstå som åpen og etterrettelig (i motsetning til flere av motstanderne…).

    Ohios guvernør John Kasich (R) går til kamp, melder Politico. Han lanserer en kampanje for å få inn i grunnloven at USA må ha et balansert budsjett. Det er ikke første gangen dette gjøres, og man regner med at sjansene heller ikke denne gangen er store. Kynikere mener dette kan være vel så mye en måte å kunne reise rundt og lodde stemningen for et mulig Kasich-kandidatur fram mot 2016. Kasich insisterer derimot på at han er fokusert på Ohio og ikke 2016, imens han gjør seg klar til å besøke Idaho og Utah for å snakke budsjett.

    DAGENS UTVALGTE ARTIKKLER

    «Panelet: Hvem er demokratenes tre største favoritter i 2016?» og «Panelet: Hvem er republikanernes tre største favoritter i 2016?» av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no). Hvem ligger best an for øyeblikket? Les i vei!


    Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

    Francis Rønnestad
    Francis Rønnestad
    Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

    Les også