Mer

  Morgenkaffen fredag 12. desember: Budsjettpakken vedtatt i Huset til tross for protester fra venstresiden

  God morgen! Det er fredag 12. desember, #ampolkalenderen er publisert (klarer du dagens nøtt?), og Mor­gen­kaffen er servert.

  «I’m enormously disappointed that the White House feels that the only way they can get a bill is to go along with this. That would be the only reason I think they would say they would sign such a bill.»

  Husets minoritetsleder Nancy Pelosi, (D-California. 12. distrikt) om Det hvite hus’ støtte til finansieringspakken som ble vedtatt i går.

  #AMPOL-NYTT

  Huset vedtok finansieringspakken. I siste time ble lovforslaget som hindrer en ny «shutdown» vedtatt i Huset med 219-206 stemmer. Dramaet i forkant av avstemningen avslører en ny dynamikk i Huset hvor venstrefløyen i motsetning til høyrefløyen opponerte mot finansieringspakken: «The 219-to-206 vote came with less than three hours to go until government funding expired. The result capped a long and acrimonious day in which House Democrats nearly upended the entire package, which was backed by President Obama. The showdown exposed some of the dynamics on Capitol Hill in which the most liberal Democrats replaced the most conservative Republicans as significant obstacles to passing difficult fiscal legislation.Passage of the legislation will be a victory for congressional Republicans, who were eager to wipe the slate clean of a host of unresolved matters before taking full control of Capitol Hill next year. The spending agreement also sets up what promises to be a heated three-month battle with Obama over the future of the nation’s immigration policy.»

  Politico har mer om (den demokratiske) venstresidens opprør: «The White House’s aggressive push to salvage a spending bill on Capitol Hill left liberal lawmakers feeling burned by President Barack Obama — and raised significant doubts about their desire to cooperate heading into next year’s Republican takeover of Congress. Democrats will need every vote they can muster next year as the GOP plans to attack liberal priorities on health care, energy and financial regulation in 2015. But Thursday’s deadline drama offered no signal of party unity, only fresh reminders of the post-election divisions between a president who’s looking to govern during his last two years in office and a newly invigorated populist wing of the party, led by Sen. Elizabeth Warren (D-Mass.).»

  John O. Brennan innrømmer feil, i håp om å roe kritikken. I går ettermiddag, norsk tid, gikk CIA direktør John O. Brennan ut og innrømmet at CIA har begått handlinger under avhør som er kritikkverdige og som ikke burde ha blitt utført. Han ønsker ikke å bruke ordet tortur selv og sier: “I will leave to others how they might want to label those activities. For me it was something that is regrettable.” Bakgrunnen for uttalelsen er reaksjonene verden over på avsløringene i rapporten. Det har også vært kritikk av Brennans håndtering. På spørsmål om han var med på å ta avgjørelser om å benytte metodene avslørt i rapporten sier han at han ikke var i rommet da avgjørelsene ble tatt.

  2016-NYTT

  2016 er like rundt hjørnet og vi har en rekke spennende ting på gang i den anledning på AmerikanskPolitikk.no. Først ut, senere i dag: Panelet om de største favorittene på demokratisk og republikansk side. Stay tuned!

  Livserfaring er viktigere enn hva du har lest deg til og høyere utdanning, dette mener Texas-guvernør Rick Perry. Uttalelesen kom i et intervju med NBC NEWS hvor han forteller at han ikke lenger er den samme personen som da han stile til valg i 2012. Da tapte han nominasjonskampen i Det republikanske partiet, men nå er han overbevist om at han kan nå helt til Det hvite hus i 2016. På spørsmål om han har nok støtte svarer han: «The policy individuals that have said ‘listen, we want to come help you become even better prepared as we go forward’ is already the answer to that.»

  Hva har potensielle presidentkandidater i 2016 å si om torturrapporten? Fint lite, skriver New York Times: «In 2002, not long after President George W. Bush named him the top federal prosecutor in New Jersey, Chris Christie emphatically and unexpectedly denounced torture as a means of gathering evidence. “I cannot believe, given the history of this country, that no matter what the threat to our country that we would forsake our protection of liberties to the extent that we would advocate torture as a way of getting evidence,” he said then, adding, “You have to be coolheaded in times of crisis to be able to not go too far.” But on Wednesday, Mr. Christie, the New Jersey governor and potential Republican presidential candidate in 2016, was hardly eager to revisit the torture issue. Among presumptive candidates in both parties — including Hillary Rodham Clinton and Jeb Bush — he had company in his reticence.

  TIL SLUTT

  Anne Compton, ABC News-korrespondent i Det hvite hus gjennom førti år, gikk nylig av med pensjon. Hun benyttet sjansen til å komme med skarp kritikk av Obamas forsøk på å kontrollere pressen: «The curse: an administration that limits reporters’ access to the president and then uses that same technology to publish its own version of events on a taxpayer-funded .gov website. The Obama administration does just that—posting pictures and stories of its own, while closing events to media coverage. The staff videographer even produces a White House newscast, “West Wing Week,” each Friday morning. Some events and behind-the-scenes video come as a surprise when they were not even listed on the president’s schedule.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Ingeborg Tennes
  Ingeborg Tennes
  Masterstudent i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2014.

  Les også