Mer

  Morgenkaffen torsdag 11. desember: $40 millioner for en torturrapport?

  God morgen! Det er torsdag 11. desember, #ampolkalenderen er publisert på forsiden (klarer du dagens nøtt?), og Mor­gen­kaffen er servert.

  «[A nuclear] deal with Iran is going to be the ObamaCare of the second term. […] With Iran, we need more stick and a whole lot less carrot.»

  Senator Ted Cruz (R-Texas), som ser ut til å stille som presidentkandidat i 2016, angriper president Barack Obamas villighet til å forhandle om en atomavtale med Iran.

  #AMPOL-NYTT

  Demokratisk motstand mot finansieringspakken. Budsjettutkastet fo å finansiere staten ut september har nå fått motstand fra venstresiden, ledet av den mulige 2016-kandidaten senator Elizabeth Warren (D-Massachussetts). Bakgrunnen er nye tillegg som påvirker kampanjefinansiering og Wall Street-regulering. Én del av den 1600-sider lange budsjettpakken vil fjerne deler av Dodd Frank-reformen, som strammet inn Wall Street, og la banker med statlige sikkerhetsnett operere med risikable derivater. Samtidig vil avtalen tillate større donasjoner til partikomiteer. Husets minioritetsleder Nancy Pelosi (D-California, 12. distrikt) sier GOP må fjerne disse tilleggene for å unngå økt demokratisk motstand mot pakken som må vedtas før nyttår for å unngå ny «shutdown».

  $40 millioner for en en torturrapport? Dette er spørsmålet på manges lepper etter at kostnaden til den mye omtalte rapporten ble avslørt. Lederen av Etteretningskomiteen, Dianne Feinstein (D-California), sier mesteparten av kostnadene kommer som et resultat av «CIA’s own unprecedented demands to keep documents away from the committee.» Svaret fra CIA er at komiteens krav ikke bare var «unprecedented,» det var også CIAs tilpasning til de kravene. Dobbelt «unprecented» fra CIA, altså. Senatsmedarbeiderne som jobbet med saken, brukte rundt fem år på å gjennomgå over seks millioner sensitive CIA-dokumenter for å fullføre rapporten.

  Justisdepartementet anklager ingen av dem som sto bak de brutale forhørene nevnt i torturrapporten. Avtroppende senator fra Colorado, Mark Udall (D), gikk i går ut mot torturkulturen i CIA, som har forfremmet noen av de bak bruken av disse taktikkene, hvorav flere enda er ansatt i CIA. Udall, som sitter i Etterretningskomiteen, anklaget CIA, og dets direktør, John Brennan, for og bevisst ha gitt dem unøyaktig informasjon, inkludert uriktige opplysninger om effektiviteten av tortur. «In other words: The CIA is lying.» Han foreslo at Brennan skulle gå av som direktør, og kalte på presidenten for å fjerne alle i hans administrasjon som var involvert i disse teknikkene. Presidenten selv har vært stille etter rapporten ble utgitt (med unntak av en offisiell uttalelse sendt tirsdag ettermiddag), men Det hvite hus’ pressesekretær Josh Earnest sier at presidenten har tillit til rettssystemet, inkludert hvordan det har opptrådt i denne situasjonen.

  2016-NYTT

  Michigan-guvernør Rick Snyder (R) tar muligens Detroits suksesshistorie «on the road.» Snyder har vært med på å snu økonomien til finanskrisens episenter i midtvesten, og nå sier han at han vil «explain the Michigan story to the rest of the country.» Dette kan være en del av en plan for å øke Snyders nasjonale profil før en mulig 2016-kampanje. På det åpenbare spørsmålet svarer Snyder vagt at han ikke vil starte den spekulasjonen, men han fikk sagt at «Washington is a mess,» noe vi har hørt fra andre guvernører (og fra Zach Galifianakis!) som er klare til å kaste hatten i ringen.

  Senator Elizabeth Warren (D-Massachusetts) er venstresidens drømmekandidat, skriver Washington Post. Warren er aktuell i forbindelse med budsjettforhandlingene, og holdt onsdag et innlegg i Senatet som for alvor etablerer henne som en trussel for Hillary Clinton – dersom hun skulle stille i 2016. «Here’s the key line: ‘I come to the floor today to ask a fundamental question — who does Congress work for? Does it work for the millionaires, the billionaires, the giant companies with their armies of lobbyists and lawyers? Or does it work for all of us?’ Warren’s anti-Wall Street, populist rhetoric, heavily focused on reducing or eliminating income inequality, sits at the core of the Democratic base’s belief system at the moment.» LINK

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «Alle presidentens menn» av Hilde Restad (AmerikanskPolitikk.no): AmerikanskPolitikk.nos Hilde Restad om det det deklassifiserte sammendraget av den såkalte torturrapporten som ble offentliggjort på tirsdag… LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Henrik Heldahl
  Henrik Heldahl
  Politisk journalist i Nettavisen og kommentator for AmerikanskPolitikk.no. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også