Mer

  Morgenkaffen onsdag 10. desember: Torturrapport og detaljer fra budsjettpakke

  God morgen! Det er onsdag 10. desember, #ampolkalenderen er publisert (klarer du dagens nøtt?), og Mor­gen­kaffen er servert.

  «The release of this 500-page summary cannot remove that stain, but it can and does say to our people and the world that America is big enough to admit when it’s wrong and confident enough to learn from its mistakes»

  Senator Dianne Feinstein (D-California) avduket igår sammendraget av en rapport fra Senate Select Committee on Intelligence (SSCI) som tar for seg CIAs bruk av enkelte torturmetoder i etterkant av 9/11.

  #AMPOL-NYTT

  Den nevnte rapporten, som er på over 525 sider, beskriver i detalj teknikker og metoder CIA brukte under avhør i årene etter 9/11. Rapporten, som viser at avhørene var mer brutale en først antatt, fordømmer taktikkene, og skriver at metodene ikke bidro til å avsløre ny informasjon som ble brukt til å hindre nye angrep. Debatten rundt bruken av tortur har gjentatte ganger blitt tatt opp i Washington, og rapporten vil gjenopplive denne samtalen. Du kan lese hele rapporten her.

  Detaljene i rapporten har økt frykten for gjengjeldelse, og avtroppende forsvarsminister Chuck Hagel har beordret militærpersonell om å forberede seg på mulige angrep. Ifølge Hagel har man jobbet hardt for å minimere risikoen for slike angrep før utgivelsen av rapporten. Det er ikke snakk om noen konkrete trusler, men som Hagel selv sa det: «We want to be prepared. Just in case…We want to be prepared and we are.»

  Jonathan Gruber, som jobbet som rådgiver for Obama-administrasjonen før implementeringen av Obamacare, møtte i Kongressen igår for å svare for uttalelser om at den eneste grunnen til at Obamacare ble vedtatt var på grunn av lettlurte amerikanerne. Høringen, som ble iverksatt av republikanere for å undersøke den manglende åpenheten rundt Obamacare, tok tak i Grubers uttalelse hvor han nevnte at den eneste grunnen til at Obamacare faktisk ble vedtatt var manglende åpenhet rundt loven og dumheten til velgerne. Gruber unnskyldte bemerkningene flere ganger under høringen, men nektet å avdekke hvor mye han fikk betalt av administrasjonen for å jobbe som rådgiver. Darrell Issa (R-Cal), som er formann for Tilsynskomiteen truet med å bringe Gruber tilbake for enda en høring dersom han ikke avslørte hvor mye han fikk betalt, men ifølge Gruber var dette noe komiteen måtte diskutere med hans juridiske team.

  Republikanere i Huset vil stemme på et forslag som vil sørge for å hindre en ny «shutdown» og gi Kongressen ekstra tid til å godkjenne et varig budsjett. Forslaget vil gi 3-4 ekstra dager etter torsdagens frist for å bli enig om budsjettet, noe The Hill skriver vil gi Kongressen god nok tid til å komme frem til en avtale rundt budsjettet.

  Den foreslåtte budsjettpakken omtales slik av Washington Post: «Congressional leaders unveiled a massive $1.01 trillion spending bill Tuesday night that will keep most of the federal government funded through September. The legislation is expected to pass in the coming days and will allow the incoming Republican-controlled Congress to clear the decks of lingering spending issues while setting the stage for a prolonged fight with President Obama over immigration policy. At 1,603 pages, the bill includes at least $1.2 billion for agencies to deal with the influx of unaccompanied immigrant children who crossed the U.S.-Mexico border. There’s also money to fight the rise of the Islamic State and $5.4 billion to fight the threat of Ebola. But there are also significant changes to campaign finance laws and potential cuts to retiree pension plans. Democrats were cheering bigger budgets for enforcement at agencies created after the 2008 economic collapse.» LINK

  Washington Post tar samtidig for seg noen av de viktigste punktene i budsjettpakken her: LINK

  2016-NYTT

  New Jersey-gurvernør Chris Christie (R) tar turen til Iowa i januar for å delta på Steve King og Citizen Uniteds «Iowa Freedom Summit».

  Den mindre kjente Bush broren, Neil, snakket med Bloomberg TV igår om broren Jebs mulige 2016-kandidatur, og om hvordan resten av familien ser på muligheten for enda et familiemedlem i Det hvite Hus. Neil snakket om moren Barbara Bush, som tidligere har uttalt at det holdt med to Bush-er i Det hvite hus, og sa at hun har begynt å vende seg til tanken om Jeb som president. «So many people have come up to her and said Jeb is the most qualified guy, and this country needs leadership, and he can bring the country together, so even my mom is starting to swing a bit… But Jeb’s going to have to make a very personal decision about whether he wants his family to go through this and whether he can enter the campaign fray with joy.” sa Neil, og nevnte at han selv kunne tenke seg å se broren stille i 2016.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «Senate report: CIA misled public, Bush on use of torture» av Josh Gerstein & Jennifer Epstein (Politico): «A long-awaited Senate report concludes that the CIA repeatedly misled the public, Congress and the White House about the agency’s aggressive questioning of detainees — including waterboarding, confinement in small spaces and shackling in stress positions — after the Sept. 11, 2001, terrorist attacks, minimizing the severity of the interrogations and exaggerating the usefulness of the information produced, including its role in setting in motion the U.S. raid that killed Al Qaeda leader Osama bin Laden.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Eivind Leiro
  Eivind Leiro
  Studerer Nord-Amerikastudier ved UiO og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2014.

  Les også