Kongressmannen Steve King (R-Iowa, 4. distrikt) er en av de som skor seg på Iowas status som det første stoppestedet på den lange veien til Det hvite hus. I slutten av januar får han et kobbel av potensielle republikanske 2016-kandidater på besøk.

King bør være et kjent navn for de som har fulgt amerikansk politikk i noen år. Han representerer et kongressdistrikt i Iowa med mange norsk-amerikanere, han er en av de mer konservative republikanerne i Kongressen, og han er medlem av Tea Party Caucus i Representantenes hus. I fjor på denne tiden besøkte han attpåtil Oslo sammen med Michele Bachmann. King har sittet i Huset siden 2003, og vant gjenvalg den 4. november.

Jeg har selv møtt King ved flere anledninger i Iowa. I august var det såpass få fremmøtte på en Rick Santorum-piknik at han trakk fram «den unge reporteren fra Norge» i sin introduksjon av Santorum som et eksempel på Iowas unike rolle i amerikansk politikk. Det var litt pinlig.

Den 24. januar vender Santorum tilbake til Iowa for å delta på Steve King og Citizen Uniteds «Iowa Freedom SummitVinneren av Iowas caucusvalg i 2012 får selskap av flere andre 2016-aktuelle republikanere.

Nevrokirurgen og den konservative kjæledeggen Ben Carson, senator Ted Cruz (R-Texas), og tidligere Arkansas-guvernør Mike Huckabee, vinneren av Iowas caucusvalg i 2008, er noen av de som tar turen.

Carly Fiorina, Newt Gingrich, John Bolton, senator Mike Lee (R-Utah) og Sarah Palin står også på talerlisten.

Innlegget fortsetter under Instagram-bildet, som viser King på fasanjakt i Iowa med Santorum, Rick Perry og Ted Cruz.

Arrangementet og (den foreløpige) talerlisten gir en liten pekepinn på dynamikken som kommer til å prege den kommende nominasjonskampen på republikansk side: Kampen om å bli det konservative alternativet til den moderate kandidaten som etter hvert kommer til å peke seg ut.

Iowa Freedom Summit kan sees som en mini-audition for å kapre 2016-rollen som Mike Huckabee hadde i 2008, og som Rick Santorum fikk i 2012.

Det er dermed interessant å legge merke til de 2016-aktuelle kandidatene som ikke møter opp i Des Moines den 24. januar.

Oppdatering 9. desember:

Oppdatering 10. desember:

Donald Trump tar også turen

Oppdatering 12. januar:

Disse kommer også: Rick Perry og Wisconsin-guvernør Scott Walker.

Coverfoto: Gage Skidmore.

2 Kommentarer

Comments are closed.