Mer

  Morgenkaffen mandag 8. desember: Over og ut for Landrieu, og 2016-prat fra Jeb Bush

  God morgen! Det er mandag 8. desember, og Mor­gen­kaffen er servert. Du finner #ampolkalenderen her. Klarer du dagens nøtt?

  «Republicans are past the point of having to make a point. They need to show they know how to govern.»

  Tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R) i intervju med Jerry Seib.

  #AMPOL-NYTT

  Washington Examiner melder om at republikanerne ikke overraskende planlegger å angripe Obamacare i den 114. Kongressen. Det første målet er å fjerne skatten på medisinsk utstyr, satt til 2.3 prosent, som er en del av finansieringen av reformen. Republikanerne kan få støtte fra en del demokrater, spesielt fra statene Minnesota og Massachusetts, som er storprodusenter av medisinsk utstyr. Representant Erik Paulsen (R-Minnesota, 3.distrikt) uttaler at det ikke høres mye ut med 2.3 prosent, men at det kommer på toppen av alle de andre skattene som produsenter av slikt utstyr må slite med. Strategien til republikanerne synes å være at man går etter de minst populære delene av Obamacare-pakken for å uthule reformen. The Hill skriver at man også ber Høyesterett om å se på «Medicare advisory Board» løsningen, som enkelte motstandere har beskrevet som «death panels» (…).

  Demokratene er nå uten en eneste senator fra det som kalles «the Deep South», skriver The New York Times. For Louisianas del er det 138 år siden delstaten ikke ble representert av en eneste demokrat i Senatet. Som forventet tapte senator Mary Landrieu (D) andre runde i Louisiana mot sin republikanske utfordrer representant Bill Cassidy (R-Louisiana, 6. distrikt). Landrieu var en konservativ demokrat, og irriterte mange av sine mer miljørorienterte partifeller i kraft å være formann av Senatets energikomitte. Det var allikevel hennes stemme for Obamacare, samt at valget i stor grad handlet om president Obama, som ble avgjørende i dette valget.

  Bill Cassidy, Louisianas kommende senator, besøkte «FOX News Sunday» i går. Hans mening er at demokratene har et problem når de setter miljøvern foran å bruke naturressurser for å skape jobber. Han trakk også fram familier fra lavere middelklasse som gjennom Obamacare må betale for tjenester de ikke kommer til å bruke.

  Roll Call har intervjuet demokratenes minoritetsleder i Huset, Nancy Pelosi (D-California, 12.distrikt). Hun starter med å lange ut mot avtalen i Senatet der man litt overraskende kom til en enighet mellom republikanere og demokrater om å forlenge en rekke skattekutt. Hun sa at presidenten vil sette ned veto, og at demokratene i Huset vil sørge for at det står. Ifølge Pelosi er det deler som tilsynelatende høres bra ut, men at helheten er skadelig. Hun forteller videre at hun ser på seg selv som en som vever sammen en rekke forskjellige enkeltmeninger til en helhet partiet kan stå for, og at det nåværende meningsmangfoldet hos Husets demokrater nok antagelig er unikt i verdenshistorien (…). Hun avslutter med et hjertesukk om den standhaftige republikanske viljen til å stenge ned staten: «They have leverage because they know we will be responsible. And that allows them to be irresponsible to a certain extent.»

  President Barack Obama stiller mandag i et intervju på BET (Black Entertainment Television) for å snakke om raseproblematikk. The Hill siterer Obama på at han mener problemet stikker dypt i det amerikanske samfunnet og dets historie. Løsningen ligger ifølge Obama i det lange perspektivet, at selv om de siste hendelsene har vært smertefulle, er det tross alt blitt bedre år for år. I en meningsmåling sier amerikanere at raserelasjoner mellom svarte og hvite har blitt verre under Obama, og målingen viser stor etnisk splittelse i synet på storjuryenes avgjørelser i St. Louis (og til dels også i New York City).

  Tidligere president George W. Bush var på CNNs «State of the Union» i går for å snakke om sin nye bok, men snakket også om familien, og om hvordan de overraskende nok ikke snakker spesielt mye politikk og valgkamp. Han tror broren Jeb Bush vil vinne om han stiller, men påstår at han ikke har spesiell inside-informasjon om hvordan han planlegger en eventuell kampanje. Bush ville heller ikke kritisere Obamas utenrikspolitikk, og følte han var enig i Obamas målsetting når det gjelder kampen mot ISIL.

  2016-NYTT

  Jeb Bush (R) har delt noen av sine tanker om sitt eventuelle 2016-kandidatur, og Washington Post gir en fyldig oppsummering. Den tidligere guvernøren i Florida har tidligere distansert seg fra siste års giftige valgkamper, og sier nå at det viktige blir å finne en måte å føre en positiv kampanje som løfter folks hjerter. Ifølge Bush bør en presidentkandidat være forberedt på å måtte tape primærvalget, for å vinne hovedvalget uten å måtte bryte sine prinsipper. Dette er et stikk mot tendensen man lenge har sett til at kandidater går langt ut mot høyre i primærvalget, for så å løpe tilbake mot sentrum når nominasjonen er sikret. Bush har også vært en sterk kritiker av «Reagan-nostalgien», og har ment at partiet må tilpasse konservatismen til det nye Amerika. Ingen potensielle republikanske kandidater scorer over 20 prosent i eget parti på meningsmålingene, men Bush, sammen med Mitt Romney, er de eneste per nå med flere som liker dem enn misliker dem.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «What Do Illegal Immigrants Want?» av Peter Skerry (The Weekly Standard): Alle snakker om immigrasjonsreform og Obamas presidentordre, men hva ønsker de «ulovlige» innvandrerne selv? LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også