Mer

  Morgenkaffen fredag 5. desember: Republikanerne samles rundt finansieringsplan mens vi hører på Hillarys countrylåt

  God morgen! Det er fredag 5. desember og Mor­gen­kaffen er servert. Du finner dagens utgave av #ampolkalenderen her. Klarer du dagens nøtt?

  «They didn’t call Reagan a tyrrant. They didn’t call him lawless. Yet he said I will protect a million and a half undocumented people you call illegal. He protected them.»

  Luis Gutiérrez (D-Illinois, 4. distrikt) og Earl Blumenauer (D-Oregon, 3. distrikt) argumenterte i går for Obamas innvandringsordre ved å trekke fram Ronald Reagans innvandringpolitikk, samt å bokstavelig talt stille opp en 1:1 pappfigur av den tidligere presidenten i Husets talersal.

  #AMPOL-NYTT

  Protester i New York: For andre natten på rad ble det holdt demonstrasjoner i New York i forbindelse med storjuryens beslutning om å ikke ta ut tiltale mot politimennene involvert i dødsfallet til Eric Garner. Les mer om protestene her.

  Ted Cruz (R-Texas) leder et svinnende mindretall republikanere mot partiets finansieringsplan. Den 2016-aktuelle senatoren kom onsdag ut mot planen GOP-lederne i Huset har lagt fram for å finansiere staten ut september 2015. Planen vil finansiere Homeland Security ut mars 2015, noe som vil bety at Obamas innvandringsordre vil stå urørt fram til da. Cruz foreslår at Huset burde «pass a short-term continuing resolution that includes language defunding the implementation of the president’s executive action on amnesty.» Republikanske ledere frykter at dette vil føre til enda en government shutdown, og et økende flertall i partiet støtter forslaget. Senator John McCain (R-Arizona) sa i går det ‘bare er noen få’ i partiet som kjemper for en strategi som vil ende i å stenge sentrale deler av staten, mens «the overwhelming majority of us are against shutting down the government.»

  Republikanerne med symbolsk avstemning om innvandring. I går stemte Huset 219-197 for å hindre presidenten å utsette deportasjon av udokumenterte arbeidere, som et motsvar til Obamas innvandringsordre. Forslaget kommer ikke til å bli tatt opp til avstemning i Senatet hvor den demokratiske majoritetslederen Harry Reid (D) enn så lenge styrer skuta. Det hvite hus har også truet med å legge ned veto mot forslaget, hvis det skulle gå gjennom Kongressen.

  Boehner foreslår høringer om politidrap. Høringene, som enda er i idéfasen, vil omhandle politidrapene på Michael Brown (Ferguson, Missouri) og Eric Garner (Staten Island, New York), saker hvor storjuryer valgte å ikke ta ut tiltale mot de involverte politimennene. Speaker i Representantenes hus, John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) sa følgende på torsdag: «There are a lot of unanswered questions that Americans have and frankly I have.»

  2016-NYTT

  Ted Cruz’ hemmelige våpen: Steve King (R-Iowa, 4. distrikt). Steve King er en av Iowas (2016s første causus-stat) mest populære republikanske politikere, og over de siste to årene har han og Cruz stiftet et sterkt partnerskap. I går var Texas-senatoren gjest hos Conservative Opportunity Society, en tradisjonsrik forsamling av konservative medlemmer i Huset hvor King er formann. Cruz talte hovedsaklig om måter å slå tilbake mot Obamas innvadringsordre, som han kalte «lawless.» King har for vane å sitte på gjerdet lengst mulig, men en støtteerklæring fra King er meget ettertraktet for mange 2016-aktuelle republikanere i forkant av caucusvalget i Iowa i januar 2016.

  Super PAC-en Stand with Hillary slapp en noe merkelig countrylåt i midten av november. Det er vanskelig å vite om country-sangen Stand With Hillary er en parodi på seg selv eller ikke, vi lar i allefall deg bestemme.

  https://www.youtube.com/watch?v=rfU3hI8ML30

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «America’s Reddest and Bluest Places» av Philip Bump (Washington Post): Washington Post viser oss alle distrikter hvor ett parti holder alle nasjonale seter (fra-og-med 2015). Dette gjelder for 188 av Representantenes hus sine 435 distrikter, altså 43,2 prosent. LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Henrik Heldahl
  Henrik Heldahl
  Statsviter og kommentator for AmerikanskPolitikk.no. Politisk journalist i Nettavisen. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også