Mer

  Andre valgrunde i Louisiana

  Andre valgrunde i Louisiana avholdes lørdag, og avslutter dermed mellomvalget i 2014. Tre valg gikk videre fra første valgrunde 4. november: Senatsvalget, samt kongressvalgene i LA-5 og LA-6. Valglokalene stenger kl 3 natt til søndag og jeg har en liten oppsummering av valgene nedenfor:

  Senator Mary Landrieu (D) kjemper for sitt politiske liv, og motstanderen, kongressmann Bill Cassidy (R) er storfavoritt. Landrieu og de andre demokratene tok tilsammen litt over 43%, mens Cassidy og de andre republikanerne tok nesten 56% i først runde. Det er ikke uhørt for Landrieu å ta nok stemmer til å gå forbi republikanere i andre runde, men denne gangen ligger hun altfor for langt etter og alt tyder således på at republikanerne får sitt 54. senatssete i natt. Trygt republikansk.

  I LA-5 ble den sittende kongressmannen, Vance McAllister (R) resolutt avsatt av velgerne; han tok bare 11% og kom på 4. plass i november. Førsteplassen gikk til borgermesteren i Monroe, Jamie Mayo (D) med 28%. Han fikk følge av legen Ralph Abraham (R) med 23%. De republikanske kandidatene tok rundt 70% av stemmene og setet ble vunnet av både McCain og Romney (R+15), så det vil være en sensasjon om Mayo kan konkurrere. Trygt republikansk.

  Vi har en lignende situasjon i LA-6, som er Cassidys gamle sete. Her ble første valgomgang vunnet av Edwin Edwards (D) med 30%. Han er 87 år gammel, har tidligere vært guvernør i 16 år og satt i føderalt fengsel i 8 år for korrupsjon. Fargerik, velkjent og omstridt – hans tid er uansett forbi. På andreplass kom Garret Graves (R) med 27%. Graves var tidligere rådgiver for guvernør Bobby Jindal. Her tok de republikanske kandidatene rundt 65%, så alt annet enn en solid seier for Graves vil være en sensasjon. Trygt republikansk.

  Jon Henrik Gilhuus
  Jon Henrik Gilhuus
  Valganalytiker for AmerikanskPolitikk.no. Tidligere president av Monticello Society.

  Les også