Mer

  Morgenkaffen torsdag 4. desember: Store protester i New York og samarbeid på Capitol Hill

  God morgen! Det er torsdag 4. desember, og Mor­gen­kaffen er servert. Du finner dagens utgave av #ampolkalenderen her. Klarer du dagens nøtt?

  «When anybody in this country is not being treated equally under the law, that’s a problem. It’s incumbent on all of us as Americans …that we recognize that this is an American problem and not just a black problem. It is an American problem when anybody in this country is not being treated equally under the law.»

  President Barack Obama uttaler seg om Eric Garner. Mer nedenfor.

  #AMPOL-NYTT

  I går ble det klart at det ikke vil bli tatt ut tiltale mot politiet etter drapet på Eric Garner i sommer. Garner, som var overvektig og astamtisk, ble kvalt til døde under en pågripelse etter mistanke om at han solgte sigaretter stykkvis og dermed unndro skatt. Halsgrepet som førte til Garners død er forbudt i New York, og hendelsen ble filmet. Obamas forslag om at amerikansk politi i framtiden skal være utstyrt med et kamera festet til uniformen er i etterkant blitt kritisert, da mange hevder at dette ikke vil utgjøre noen forskjell.

  I New York pågår det nå store protester som følge av storjuryens beslutning.

  Ledere fra begge partier samarbeider om å unngå en ny»government shutdown.» Avtroppende majoritetsleder, senator Harry Reid (D-Nevada) har kommet ut med delvis støtte til republikanernes kompromissforslag om å finansiere de føderale myndighetene gjennom september, som ble lagt fram av Speaker of the House John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt). Reid er ikke klar til å inngå noen avtale helt ennå ettersom forslaget ikke vil finansiere Department of Homeland Security lenger enn gjennom mars, som en protest mot president Obamas innvandringsordre. Hvis forslaget går gjennom Kongressen (Huset kommer muligens til å stemme så tidlig som i dag) vil det bety at republikanske ledere har en åpen agenda når de tar over Senatet i januar.

  2016-NYTT

  Jeb Bush vil ikke bevege seg mot høyre for å vinne nominasjonen. Den tidligere Florida-guvernøren sa på Wall Street Journals CEO Council Forum at ingen helt vet om en presidentkandidat kan overleve primærvalget uten å ofre sine kjerneverdier fordi «it hasn’t really been tried before.» Utsagnene er et klart tegn på Bushs planer om å stå opp mot basen, som er skeptiske til hans sentrumorienterte syn på innvandring og utdanning, dersom han stiller. Bush sa også at kandidater må være «prepared to lose the primary to win the general». Kommentarene sees av noen som et stikk til Mitt Romney, som beveget seg til høyre under primærvalget i forkant av 2012, men tapte presidentvalget. Det samme kan selvsagt sies om John McCain, og mange andre.

  Latinamerikanerne er en viktig velgergruppe, og innvandringsordren vil få konsekvenser for potensielle presidentkandidater i 2016 enten de er for eller mot. National Journal har mer: What Congress’s Immigration Response Will Mean for the Senate’s 2016 Contenders. «…in the next few months, how Republicans respond to Obama’s executive action could still significantly affect the prospects of senators weighing a 2016 presidential bid, who will be sharpening their reputations and legacies before hitting the trail. For each potential candidate, the opportunities and costs ahead are vastly different depending on how Congress moves forward.»

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «Why a party may well be better off losing the White House» av Larry J. Sabato (Politico): «Think of the billions the parties must raise to elect a president in 2016. Consider the millions of paid and volunteer man-hours that will be devoted to this enterprise. The White House is the center of the partisan political universe, and Democrats and Republicans alike measure success or failure by their ability to win and hold the presidency.»

  Videre følger oppsiktsvekkende statistikk som viser alle holdte seter presidentens parti hadde etter vunnet valg (guvernører, senatorer, kongressmedlemmer, seter i delstatsforsamlinger og delstatkamre i partiets kontroll), og hvor mange de satt igjen med etter endt tid i Det hvite hus. LINK

  TIL SLUTT

  HBO er ute med en teaser for tredje sesong av House of Cards:

  https://www.youtube.com/watch?v=CkMJtORCr80

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Henrik Heldahl
  Henrik Heldahl
  Politisk journalist i Nettavisen og kommentator for AmerikanskPolitikk.no. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også