Mer

  Morgenkaffen tirsdag 2. desember: Ingen Portman i 2016, men hva med Hillary?

  God morgen! Det er tirsdag 2. desember, og Mor­gen­kaffen er servert. Du finner dagens utgave av #ampolkalenderen her. Klarer du dagens nøtt?

  «We may have to be here a third week and everyone should understand that. Our most important task at hand is to pass bills to fund out government, keep it from shutting down. … We have a lot to do. And there isn’t much time to accomplish it. I urge all senators to work hard to complete our work in a timely and efficient fashion. We may have to be here the week before Christmas … and hopefully, not into the Christmas holiday.»

  Kommende minoritetsleder i senatet Harry Reid (D-Nevada) bruker sine siste uker som majoritetsleder til å true de folkevalgte med å holde de igjen inn i julehøytiden om ikke alle gjør sitt for å bli ferdig i tide.

  #AMPOL-NYTT

  “He’s never wanted to just be speaker, he’s wanted to be a historically significant speaker.” Tom Cole om sin partikollega og nære allierte John Boehner. Boehner forventes å bli gjenvalgt 6. januar når den 114. Kongressen trer sammen. For to år siden var det ikke like klart om han kom til å vinne, og det var så vidt det holdt til seier. Det er tippet at han denne gangen vil vinne med 247 stemmer. Om dette skulle skje vil Boehner være den republikanske Speaker of the House med flest stemmer bak seg siden 1929. Men hva han velger å gjøre med denne seieren vil avgjøre om han vil bli husket for en som fikk noe gjort, eller en leder i tid med store motsetninger og gridlock.

  I desember skal kongressen vedta videre finansiering for føderale myndigheter, noe som blir er den første utfordringen for den nye maktfordelingen etter mellomvalget. I Morgenkaffen i går skrev vi om republikanernes nye strategi om del finansieringer gjennom hele året slik at Kongressen kan holde igjen penger og på samme tid forhindre en ny shut-down. Hvordan han takler dette i kombinasjon med tanken på sitt ettermele blir trolig en av Boheners største prøver så langt.

  Det kan koste deg dyrt om du gjør narr av klærne til presidentdøtre. Det var på den tradisjonelle benådningen av en kalkun under den amerikanske høytiden Thanksgiving at Elizabeth Lauten mente Obamas to døtre var vulgært kledd og ikke opptrådde men den respekten situasjonen fordret. Elizabeth Lauten prøvde i ettertid å beklage etter å ha uttalt seg om Sasha (13) og Malia (16) sine klesvalg. Det har vært sterk kritikk både fra repulikansk og demokratisk side i etterkant, og debatten har rast på sosiale medier. Elizabeth Lauten har innehatt jobben som kommunikasjonsdirektør for representantanten Stephen Fincher (R-Tenn.) i Huset. Mandag ble det det klart at hun trekker seg fra stillingen. Kommunikasjonssefen for Republican National Committee (RNC) Sean Spicer oppsummerer reaksjonene i en tweet: “Children, especially the first daughters, are off limits,” før han karakteriserte uttalelsene som “inappropriate” og “insensitive.” Det er også blitt skrevet om respekten for presidentbarn her på AmerikanskPolitikk.no.

  2016-NYTT

  Senator Rob Portman (R-Ohio) i 2016? Nope, i følge Portman selv. Portman søker isteden en andre periode i Senatet, og mener at han ikke ville vært en like effektiv senator dersom han hadde hatt en presidentkampanje på si. Hva med VP-posten i 2016? «I have been through it. It’s obviously not something that you run for. But I’m not interested. I’m interested in staying in the Senate.»

  Om du var i tvil: Det er fortsatt ikke klart om Hillary Clinton stiller i 2016 eller ikke. Ifølge FiveThirtyEight faller Clinton i økende grad på meningsmålingene, noe som kan overtale henne til å trekke seg ut av racet. «Most speculation about the 2016 presidential election has taken at least one thing for granted: Hillary Clinton will run. But the Cook Political Report’s Charlie Cook recently threw some cold water on that assumption (or at least some lukewarm water); Cook estimated Clinton has only a 60 to 70 percent chance of running.» LINK

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  «Boehner makes sales pitch to GOP» av Jake Sherman og Anna Palmer (Politico): «Top House Republicans agree on a two-part plan to keep the government from closing in nine days. Now comes the hard part: selling it. At a meeting in the basement of the Capitol Tuesday morning, Speaker John Boehner (R-Ohio) and the GOP leadership team will face rank-and-file Republicans for the first time since President Barack Obama’s executive action on immigration. They will try to convince the troops to channel their anger at a mostly symbolic immigration bill, while agreeing to a separate funding package that would keep most of the government open for nine months, while funding immigration enforcement agencies for just a few months.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Ingeborg Tennes
  Ingeborg Tennes
  Masterstudent i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2014.

  Les også