Mer

  Faktasjekk: Respekt for presidentbarn

  «Dette ble respektert både under Jimmy Carter, Bill Clinton og George W. Bush.»

  Aftenposten, 30. november 2014

  En republikansk kommunikasjonsdirektør kom med kontroversiell kritikk av president Obamas barn i forbindelse med den tradisjonelle Thanksgiving-benådingen av en kalkun i forrige uke.

  Hvor mye respekt pleier politiske motstandere og pressen å ha for en presidents barn?

  Aftenposten siterer Washington Post slik:

  «Professor Julian Zelizer ved Princeton University har amerikanske presidenter som spesialfelt. Han sier til The Washington Post at mediene i USA har respektert skiftende presidenters ønske om å holde ungene unna rampelyset. Dette ble respektert både under Jimmy Carter, Bill Clinton og George W. Bush.»

  Washington Post skriver derimot noe annet:

  «Julian Zelizer, a presidential historian and professor at Princeton University, said the U.S. media had generally respected similar efforts by past presidents, including Jimmy Carter and Bill Clinton, to keep their children away from the limelight.»

  Bush nevnes ikke i det opprinnelige utsagnet fra Zelizer.

  Årsaken utdypes senere i artikkelen:

  «Zelizer said President George W. Bush struggled with some of the same issues, when photos or reports of his daughters Jenna and Barbara partying appeared online.»

  Det er altså med god grunn at Washington Post ikke skrev at Bush-døtrene fikk være i fred. Det er også verdt å merke seg at Zelizer siteres på medienes håndtering av presidentbarn, mens kommunikasjonsrådgiveren saken har sitt utgangspunkt i jobber for en republikansk kongressmann.

  Skrekkeksempelet på medias behandling av en uskyldig tredjepart er imidlertid den republikanske kommentatoren og mediepersonligheten Rush Limbaughs omtale at Chelsea Clinton på begynnelsen av nittitallet. Under en tv-sending refererte Limbaugh til tretten år gamle Clinton som ”bikkja i Det hvite hus”. I etterkant av denne og andre hendelser gikk Clinton-paret ut med en bønn til media om å la datteren være i fred, noe pressen i stor grad gjorde.

  PS: Aftenposten har selv skrevet om medienes håndtering av Bush-døtrene. Den 27. november 2002 sto dette på trykk i Aftenposten Morgen:

  «Det er ikke ofte vi markerer 21-årsdager. For tvillingene Jenna og Barbara Bush (bildet) gjør vi det! Sjelden har to unge jenter skapt så mange overskrifter verden over fordi de har vært på byen og drukket sprit før de strengt tatt har lov – hvilket i USA vil si 21 år. Vi vil tro at ikke minst pappa, president George W. Bush, er fornøyd med at skandaleoppslagene etter politiinnbringelser nå opphører. På deres 21-årsdag forleden var hele familien Bush samlet på deres ranch i Texas.»

  George K. Gooding
  George K. Gooding
  Kommenterer amerikanske forhold på Amerikaneren.no.

  Les også