Mer

  «Skremmer jeg deg?» Cory Booker skrev følelsesladd kronikk om Rodney King i 1992

  Senator Cory Booker skrev en emosjonell spalte om Rodney King for 22 år siden. Mange mener den like gjerne kunne vært skrevet i dag.

  Cory Booker postet denne uken en link på Twitter til en kronikk han skrev som 22-åring om frikjennelsen av politimennene som banket opp Rodney King.

  Den demokratiske juniorsenatoren fra New Jersey, som er tidligere borgermester av Newark, New Jersey, var på denne tiden masterstudent ved det prestisjetunge universitet Stanford i California, og jobbet fast for universitetsavisen The Stanford Daily ved siden av studiene.

  Det følelsesladde innlegget har vakt oppsikt fordi det like gjerne kunne blitt skrevet i dag som i 1992.

  ”Er du redd for meg?” spør Booker, og beskriver samtidig seg selv om en storvokst svart mann – samme størrelse som Rodney King.

  Booker skriver videre om episoder hvor han har blitt mistenkt for å ha gjort noe galt basert på det faktum at han er svart.

  ”Jeg anstrenger meg for å være belest og velartikulert, men til ingen nytte. Politiet ser meg som en n—–r”, skriver han. ”Svarte menn er skyldige til det motsatte er bevist.”

  Kronikken finner gjenklang i et essay artisten Questlove publiserte på Facebook i kjølvannet av Trayvon Martin-saken for et og et halvt år siden.

  ”Trayvon og jeg er ikke verdt en dritt”, skriver Questlove, og beskriver episoder i dagliglivet hvor han blir mistenkt for å være kriminell på bakgrunn av hudfarge.

  Også president Obama har uttrykt at mistanken om at svarte menn har skumle hensikter kun grunnet rase er en belasting i hverdagen for afroamerikanere.

  Kvantitative studier utført av Pew Research Center viser at mange afroamerikanere har en sterk opplevelse av å bli forskjellsbehandlet i det amerikanske samfunnet 50 år etter borgerrettighetsrevolusjonen.

  Cory Booker, som er en profilert senator i USA, er kjent for å være en uttalt borgerrettighetsforkjemper. Den 22 år gamle artikkelen viser at det er et tema som har opptatt ham lenge.

  Helene Megaard
  Helene Megaard
  Nord-Amerikaviter og kommentator på AmerikanskPolitikk.no.

  Les også