Mer

  Morgenkaffen torsdag 27. november: Thanksgiving kommer til Det hvite hus

  God morgen! Det er torsdag, Thanksgiving i USA, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «I know some will call this amnesty, but don’t worry, there is plenty of turkey to go around.»

  President Barack Obama var i det humoristiske hjørnet under den årlige kalkunbenådningen i Det hvite hus i går. I år var det kalkunen «Cheese» som ble reddet fra middagsbordet, etter å ha vunnet en twitter-avstemning mot kalkunen «Mac.»

  #AMPOL-NYTT

  Helsereformens andre påmeldingsrunde har begynt. I går alene meldte 462 000 amerikanere seg inn i «Obamacare,» da den nye påmeldingsrunden åpnet. Dette er en drastisk økning fra 2013, da 137 000 amerikanere valgte en plan innen to uker etter åpning. Den gangen krasjet nettsiden, og de aller fleste slet lenge med å komme gjennom, noe Helsedepartementet (HHS) har unngått denne gangen. HHS er fortsatt sikre på å nå målet om å få 9.1 millioner meldt inn i systemet innen utgangen av neste år.

  Republikanerne saksøker Obamacare. Loven forblir upopulær blant det amerikanske folk, og uttalelser som dette fra av hjernene bak loven hjelper ikke. Ikke bare planlegger republikanere på Capitol Hill å forsøke å oppheve loven, i morgen leverer de deres mye omtalte søksmål mot loven.

  PBS har analysert over 500 sider med vitneforklaringer fra Michael Brown-saken. Rapporten, inkludert et større bilde, finner man her.

  Høyesterettsdommer Ruth Bader Ginsburg (81) har gjennomgått en hjerteoperasjon. Den liberale dommeren har sittet siden 1993, da hun ble nominert av president Bill Clinton. Hun sa i september at hun ikke har noen planer om å tre til side i den nære framtid.

  2016-NYTT

  Mitt Romney overskygger Jeb Bush i ny 2016-måling. I følge en ny nasjonal meningsmåling av Quinnipiac University leder Mitt Romney det republikanske feltet med 19 prosent, åtte prosentpoeng foran Jeb Bush, som ligger på andreplass. Bush, som har tre prosentpoeng ned til tredjeplass (Chris Christie og Ben Carson), leder med hele 14 prosentpoeng hvis man tar ut Romney. Målingen er gjennomført med 1623 registrerte velgere fra 18. til 23. november, og har en feilmargin på +/- 2,4 prosentpoeng.

  National Journal har tatt en titt på den mulige 2016-kandidaten Jim Webb. Den tidligere Virginia-senatoren (2007-2013) Jim Webb annonserte den 19. november opprettelsen av en «exploratory committee», det første steget i retning av et presidentkandidatur. National Journal tar for seg at Webb misliker å drive kampanje, hans ‘low-tech’ annonsering, og det faktum at det ikke er mye rom igjen i Det demokratiske partiet for en kandidat som spiller til den hvite arbeiderklassen, såkalte Reagan democrats (Webb jobbet i tillegg i Reagan-administrasjonen). Til tross for dette har Webb positive sider (rødstatsdemokrat, Vietnam-veteran, økonomisk tungvekter), men han har også gjort seg upopulær blandt begge partier for sine posisjoner på innvandring og militærbruk.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  Til venstre: Sarah Josepha Hale. Til høyre: Utsnitt av Norman Rockwells ikoniske Thanksgiving-maleri.
  Til venstre: Sarah Josepha Hale. Til høyre: Utsnitt av Norman Rockwells ikoniske Thanksgiving-maleri.

  «Sarah Josepha Hale: Dama bak Thanksgiving-feiringen» av Hilde Løvdal Stephens (AmerikanskPolitikk.no): «Dagens Thanksgiving kom til takket være Sarah Josepha Hale. Hale var redaktør for Godey’s Lady’s Book and Magazine fra 1827 til 1877, datidens amerikanske versjon av Kvinner og klær og Hjemmet. Hale mente USA trengte en nasjonal høytidsdag som kunne forene nasjonen.« LINK

  TIL SLUTT

  Den kommende forsiden av The New Yorker tar for seg opptøyene i Ferguson, Missouri. Tegneren Bob Staake bruker Gateway-buen i St. Louis, Missouri i illustrasjonen. Redaktør Are Tågvold Flaten, og ampol-skribentene Helene Megaard og Hilde Restad kommenterte nylig Ferguson-saken for NRK.no.


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Henrik Heldahl
  Henrik Heldahl
  Statsviter og kommentator for AmerikanskPolitikk.no. Politisk journalist i Nettavisen. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også