God morgen! Det er tirsdag, og Mor­gen­kaffen er servert. 

«We need to accept that this decision was the grand jury’s to make,» Obama said Monday night. «There are Americans who agree with it, and there are Americans who are deeply upset, even angry. It’s an understandable reaction. But I join Michael’s parents in asking anyone who protests this decision to do so peacefully.»

President Barack Obama etter gårsdagens avgjørelse i storjuryen om Michael Brown-saken.

«I hope the President will nominate a secretary of defense with the strength of character, judgment, and independence that Bob Gates, Leon Panetta, and Chuck Hagel all exhibited at their best. But ultimately, the President needs to realize that the real source of his current failures on national security more often lie with his Administration’s misguided policies and the role played by his White House in devising and implementing them. That is the real change we need right now.»

Senator John McCain (R) Arizona, i en uttalelse om avgangen til forsvarssjef Chuck Hagel.

#AMPOL-NYTT

Nyheten om forsvarsminister Chuck Hagel sin avgang ble kjent i går.  Ifølge New York Times skal Obama ha bedt Hagel å gå. Hagel bli sittende til en ny er utnevnt og godkjent av senatet. Mange mener han var en svak forsvarsminister, og at dette stempelet har hengt over han siden hans egen høring, hvor han ikke svarte spesielt godt for seg. President Obama og Hagel, som er republikaner, ble venner da de begge var senatorer og delte flere meninger, blant annet var de begge imot Irak krigen. Men i går var det tid for at de to skulle skilles. Les mer om saken i vår egen nyhetsartikkel fra igår.

I Ferguson holdt både myndighetene og innbyggerne pusten etter at det ble kjent sent i går kveld at juryen har kommet frem til en avgjørelse på om de skal bli tatt ut tiltale mot den hvite politimannen, Darren Wilson, som drepte ubevæpnede Michael Brown. Protestene, har vedvart siden august, og tiltok i styrke da kjennelsen om at myndighetene ikke tar ut tiltale ble kjent. I skrivende stund er situasjonen dramatisk og uavklart i Ferguson. Les mer her.

Obamas uttalelse i går kveld:

Mandag gikk fristen ut for å bli enige om en atomvåpenavtale mellom USA og Iran. Forhandlingene ble gitt en ny tidsramme og neste frist er om syv måneder. Avtalen går ut på å begrense det mye omstridte atopmvåpenprogrammet til Thereran. New York Times har mer her.

2016-NYTT

Hva gjør Elizabeth Warren i Israel? Ser vi en tydeligere posisjonering frem mot 2016? Denne uken er senator Elizabeth Warren (D-Massachusetts) på sin første Midtøsten-reise som senator. Gitt det viktige forholdet mellom USA og Israel spredte spekulasjonene seg om Warrens reise. Hun har lenge vært en favoritt blant flere på venstresiden i Det demokratiske partiet og kilder hevder Warren blir pushet av aktivister som ønsker at hun skal stille mot Hillary Clinton. Politico har mer.

DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

Foto: Pete Souza, Det hvite hus.
Foto: Pete Souza, Det hvite hus.

«Chuck Hagel går av som forsvarsminister» av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no): «Mandag ettermiddag kunne The New York Times melde at forsvarsminister Chuck Hagel (68), Obama-administrasjonens eneste republikaner, byttes ut. Kort tid etter kom president Barack Obama med den offisielle kunngjøringen direkte fra Det hvite hus, med Hagel og visepresident Joe Biden ved sin side. ‘Chuck Hagel har ikke vært noen vanlig forsvarsminister,’ sa Obama. ‘Jeg har kjent ham, beundret ham og stolt på ham i mer enn et tiår,’ fortsatte han.» LINK

«Marion S. Barry Jr.: ‘A Complicated Man’ Whose Legacy Recounts Both Greatness and Blunders» av Andrew Siddons og Emmarie Huetteman (New York Times):

«For some, the foibles are hard to overlook, the grainy hidden-camera images of crack cocaine use that were broadcast nationwide after his 1990 arrest at the Vista Hotel are too vivid to forget. Those film clips came to define the mayor and his city for many outside of Washington. …

“That legacy of Barry’s outside of the district, it harms us,” said Chuck Thies, a political consultant who ran the re-election campaign for the district’s departing mayor, Vincent C. Gray. But for all of his faults, Mr. Thies said, “within the district he will be a revered figure for generations.”

LINK


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

Masterstudent i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2014.