Mer

  Chuck Hagel går av som forsvarsminister

  Foto: Pete Souza, Det hvite hus.
  Obama og Hagel i Det ovale kontor, februar 2014. Foto: Pete Souza, Det hvite hus.

  Mandag kunngjorde president Barack Obama at forsvarsminister Chuck Hagel fratrer. Hagel blir sittende til Senatet har godkjent etterfølgeren.

  Mandag ettermiddag kunne The New York Times melde at forsvarsminister Chuck Hagel (68), Obama-administrasjonens eneste republikaner, byttes ut. Kort tid etter kom president Barack Obama med den offisielle kunngjøringen direkte fra Det hvite hus, med Hagel og visepresident Joe Biden ved sin side.

  «Chuck Hagel har ikke vært noen vanlig forsvarsminister,» sa Obama. «Jeg har kjent ham, beundret ham og stolt på ham i mer enn et tiår,» fortsatte han.

  «Vi kommer fra forskjellige partier, men du sendte et kraftig budskap ved å akseptere denne stillingen,» sa Obama, henvendt til Hagel.

  Mens Obama snakket beskrev store deler av pressekorpset i Washington pressekonferansen, og selve settingen – med Obama flankert av Biden og Hagel – som «ukomfortabel» og «merkelig.»

  Washington Posts Chris Cillizza oppsummerte det på følgende måte: Obama gjorde det han kunne for å framstille Hagels sorti som forsvarsministerens egen beslutning, mens de fleste rapportene (inkludert den nevnte fra New York Times, red. anm.) peker i motsatt retning.

  Når Hagel omsider fikk ordet takket han av med å beskrive sine 21 måneder i Obama-administrasjonen på følgende måte: «Det har vært mitt livs største privilegium.»

  Obama gjør som Bush

  I likhet med president George W. Bush bytter Obama ut forsvarsministeren etter et meget skuffende resultat i sitt andre og siste mellomvalg. Slik Bush brukte Donald Rumsfelds avgang til å markere et utenrikspolitisk taktskifte, prøver Obama tilsynelatende å gjøre det samme med Hagels avskjed. Rumsfeld, som ble erstattet av Robert Gates, gikk av allerede i «lame duck»-perioden etter mellomvalget, før den nye Kongressen hadde inntatt Washington.

  Det er imidlertid flere som påpeker at Hagels sorti ikke nødvendigvis betyr noen kursendring i tiden som kommer. Vox’ Max Fisher er en av dem:

  https://twitter.com/ezraklein/status/536906048909869056

  Svein Melby, seniorforsker ved Senter for transatlantiske studier og skribent på AmerikanskPolitikk.no, kommenterer nyheten på følgende måte på Twitter: «[Det blir] spennede å se hvem som tar over etter Hagel i Pentagon. … Obama trenger ikke flere lojalister, men folk med tyngde i Washington og som kan fungere som korrektiv.»

  Anders Romarheim, forsker ved Senter for transatlantiske studier, mener «Hagel ble skutt i filler i sin nominasjonshøring. Etter min mening hentet han seg aldri inn igjen etter det. Skaden var simpelthen ubotelig.»

  Oppdatert: Ashton Carter er Obamas utvalgte. Han må godkjennes av Senatet.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også