Mer

  Morgenkaffen fredag 21. november: Obamas innvandringsordre, Hillarys hyllest og republikansk kritikk

  God morgen! Det er fredag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «And to those members of Congress who question my athority to make our immigration system work better, or question the wisdom of me acting where Congress has failed, I have one answer: Pass a bill.»

  President Barack Obama under gårdagens immigrasjonstale fra Det hvite hus.

  #AMPOL-NYTT

  Obamas presidentordre gir fire (opptil fem) millioner udokumenterte innvandrere midlertidig lovlig status i USA, i tillegg til en vei til lovlig status. Grensen i sør styrkes samtidig ytterligere. Obama presenterte hovedlinjene i planen i en tale fra Det hvite hus torsdag kveld. Bakgrunnen for handlingen er at Kongressen ikke har klart å bli enige om en immigrasjonsreform, mens Obama selv har lovet konkrete tiltak dersom Kongressen ikke gjør noe. Den mye omtalte immigrasjonsreformen passerte i sin tid Senatet, men den strandet i det republikansk-kontrollerte Representantenes hus.

  Faktaark om «IMMIGRATION ACCOUNTABILITY EXECUTIVE ACTION»

  Politico: “Obama directly challenged congressional opponents, declaring his intentions to fight back against any challenges to his authority.”

  Wall Street Journal: “This much is clear: President Obama sets off an explosion with his plan to act on his own to change the nation’s immigration practices. What’s less clear is what happens next.”

  New York Times: «Obama’s Immigration Decision Has Precedents, but May Set a New One»

  Du ser hele talen her:

  Ingen atomkraftavtale med Iran? Med bare dager igjen til fristen for en avtale mellom Iran og USA sier rundt et dusin kilder at det ser mørkt ut for avtalen, og at forhandlingene vil bli dratt ut til 2015. Både israel og visse republikanere har kommet ut mot Obamas forhandlinger, og sagt at administrasjonen ikke er strenge nok.

  VALGSNACKS

  Vi er nå så nær ferdig med fintellingene som vi vil komme i november, og det er på tide å gjøre opp status for spådomsvirksomheten. Hvordan gikk det med Stalltipsene våre? Spoiler alert: Vi gjorde det bra.

  Det leser du mer om her.

  2016-NYTT

  Hillary Clinton hyller Obama etter gårsdagens immigrasjonstale. Clinton har lenge vært taus i innvandringsspørsmålet, men tok i går kveld til Twitter:

  [otw_shortcode_info_box border_style=»bordered»]

  [/otw_shortcode_info_box]

  De republikanske 2016-kandidatene kritiserer imidlertid presidentens handlinger. Senator Ted Cruz (R-Texas) sa følgende fra senatsgulvet: «We, we alone – I say it openly – we, the Senate, are waiting in our duty to stop this lawless Administration and its Amnesty.» Rand Paul (R-Kentucky) sa at Obamas innvandringshandling åpenlyst ignorerer maktfordelingsprinsippet, mens Marco Rubio (R-Florida), som var med å skrive innvandringsforslaget som passerte Senatet i fjor (men aldri ble stemt på i Huset), sa at dette ikke var rett måte å gjøre det på, og at det viktigste er å først sikre grensen. Også avtroppende Texas-guvernør Rick Perry (R) og tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R) var kjapt ute med å kritisere presidenten.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «Obama’s evolution on immigration» av Juliet Eliperin, Ed O’Keefe og David Nakamura (Washington Post): «‘I know the politics of this issue are tough. But let me tell you why I have come to feel so strongly about it,’ Obama said Thursday night.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Henrik Heldahl
  Henrik Heldahl
  Statsviter og kommentator for AmerikanskPolitikk.no. Politisk journalist i Nettavisen. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også