Mer

  Morgenkaffen torsdag 20. november: Immigrasjon, NSA, og 2016 er igang!

  God morgen! Det er torsdag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «I have decided to launch an exploratory committee to examine whether I should run for president in 2016»

  Tidligere senator Jim Webb (D-Virginia) er førstemann til å kaste hatten i 2016-ringen. Mer i 2016-nytt.

  #AMPOL-NYTT

  Obama tar immigrasjonssaken i egne hender. I går slapp Det hvite hus en video av president Obama der han snakker om hvorfor han nå forbereder en presidentordre som endrer oppholdsstatusen til fire millioner mennesker som oppholder seg ulovlig i USA. En million vil i tillegg omfattes av endringer som presenteres av Obama i Las Vegas på fredag, og i en tale til nasjonen kvelden i forveien. Som New York Times påpeker omfatter ikke endringen tildeling av offentlige subsidier til kjøp av helseforsikring. Det brygger til politisk storm i Washington.

  NSA-reform blokkert i Senatet. I går stemte Senatet over The Freedom Act, et lovforslag som dukket opp like etter Edward Snowden-avsløringene. Hvis lovforslaget hadde passert ville det satt en stopper for statens samling av såkalte «metadata», hvor alle telefonsamtaler, samt deres tidsstempel, blir hentet inn. Forslaget fikk 58 stemmer, med 42 mot, noe som ikke vare nok til å sette en stopper for videre debatt. Bortsett fra senator Bill Nelson (D-Florida) stemte alle Senatets demokrater for forslaget. Det samme gjorde begge uavhengige sentorer, samt fire republikanere.

  Mest overraskende var det kanskje at senator Rand Paul (R-Kentucky) stemte mot forslaget. Paul, som er en het 2016-kandidat, har lenge vært en av hovedstadens sterkeste motstandere av NSA, og han har gjort et poeng av å differensiere seg selv fra andre republikanere på dette punktet. Pauls kontor har sagt at senatoren ikke mener lovforslaget går langt nok, og at det vil fornye en del av USA Patriot Act, som vil øke USA spioneringskapasitet.

  2016-NYTT

  Tidligere senator Jim Webb (D-Virginia) er førstemann til å opprette en såkalt «exploratory committee», noe som innebærer at han har tatt første steg mot et presidentkandidatur i 2016. Webb kan nå motta direkte donasjoner i forsøket på å hevde seg i skyggen av Hillary Clinton. Webb gjorde det i denne 14-minutter lange videoen:

  NBC News videreformidler rykter om at Hillary Clinton kommer til å annonsere sin intensjon om å stille som presidentkandidat allerede i januar: «Hillary Clinton is expected to announce in January that she will run for president… and the shape of that effort is becoming clear — with a campaign operation headquartered in the New York City suburbs and a campaign message that plays up the possibility of electing the first female president much more so than in 2008.»

  De republikanske guvernørene er samlet i behagelige Boca Raton, Florida i anledning Republican Governors Association-møtet. Som Bloomberg påpeker vurderer en fjerdedel av de 25 frammøtte et presidentkandidatur i 2016. Tidligere Mississippi-guvernør Haley Barbour (R), som lenge vurderte et kandidatur i 2012, uttaler følgende: «It’s going to be a big field. It’s going to be a much higher quality field than 2012, people with real records of accomplishment.»

  Avtroppende Texas-guvernør Rick Perry (R), om hvordan han håper å reise seg etter de pinlige opptredene i 2012-valgkampen: «It’s never going to go away. It’s always there, just as Bill Clinton’s 1988 convention speech is always there. It’s always part of your past. I’m a big believer that Americans…are interested in how do you perform after you’ve been knocked down.» Washington Post har mer.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «Trolling the GOP» av Bill Scher (Politico): «When the Obama administration last week began the process of preparing the media and the public about the president’s plan to unilaterally suspend deportation for as many as 6 million illegal immigrants, it did not go to a Latino outlet like Univision. The «exclusive» went to Fox News. The reaction on Fox was what you would expect: pure outrage.

  The White House knows this. Thus, we could be witnessing the deployment of a strategy in which the president does indeed play with matches, quite deliberately, and he’s about to throw one right into the tinderbox of the House GOP caucus. If, by leaking to Fox News, the White House’s “intention” was “causing maximum disruption and argument,” then Operation Epic Troll has been a smashing success.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Henrik Heldahl
  Henrik Heldahl
  Statsviter og kommentator for AmerikanskPolitikk.no. Politisk journalist i Nettavisen. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også