Mer

  Faktasjekk: Flertall mot Keystone XL i Senatet?

  Skjermbilde av gårsdagens Keystone XL-avstemning i Senatet.
  Skjermbilde av gårsdagens Keystone XL-avstemning i Senatet.

  «Flertallet i Senatet i USA sa tirsdag nei til et lovforslag som tillater bygging av den omstridte oljerørledningen Keystone XL.»

  NTB, 19. november

  Faktasjekk-logo-liten Representantenes hus vedtok nylig et lovforslag om å godkjenne utbyggingen av en omstridt oljerørledning fra Canada til USA. Tirsdag holdt Senatet en avstemning om forslaget.

  NTBs sak, som vi siterer overfor, gir inntrykk av at et flertall i Senatet har avvist forslaget. De kjører overskriften «Omstridt oljerørledning fikk ikke flertall i Senatet.»

  Riktignok motsier NTB seg selv i saken, der de skriver: «For å få lovforslaget godkjent måtte 60 stemmer til. Under avstemningen stemte imidlertid 59 representanter for, mens 41 stemte imot.»

  Er flertall senatorer i den 113. Kongressen stemte altså for, men ikke nok til å sende lovforslaget et steg nærmere Obamas bord.

  Cloture

  I Senatet kreves nemlig 60 stemmer for å avslutte debatt om et lovforslag. Det åpner i sin tur for selve avstemningen om man skal vedta forslaget eller ikke, noe som bare krever enkelt flertall. En slik prosedyre kalles for «cloture» (fransk for avslutning).

  Kun 59 senatorer stemte altså for å avslutte debatten om forslaget. Det er dermed åpnet for at en senator gjennomfører en såkalt filibuster, eller uthaling av debatten om et lovforslag.

  Som regel gjennomføres ikke selve filibusteren, men det er nok å true med å gjøre det for å tvinge avstemning om å avslutte debatten, som krever den vanskeligere grensen på 60.

  I akkurat denne saken har president Obama gitt signaler om at han kan komme til å legge ned veto selv om den vedtas av Senatet (og dermed av Kongressen, ettersom Huset allerede har vedtatt forslaget).

  Dersom forslaget på et senere tidspunkt blir vedtatt — og det blir den sannsynligvis i det den 114. Kongressen samles på nyåret — kan Obama nekte å signere loven.

  Det krever 2/3 flertall blant fremmøtte i begge kamre av Kongressen for å overprøve presidentens veto. Hvis alle senatorer er tilstede, vil det si 67 stemmer.

  Dersom republikanerne vinner runde to i senatvalget i Louisiana, noe de ventes å gjøre, vil de ha 54 stemmer fra og med januar 2015. For å overkjøre Obama, trenger de derfor 13 stemmer fra demokratene. Det blir ikke lett. Ledere i partiet sa nylig at de tror de har minst 63 stemmer i det kommende Senatet.

  Uansett: Et flertall i Senatet støtter lovforslaget, men Keystone XL ble ikke vedtatt grunnet Senatets spilleregler. I 2015 blir flertallet for oljerørledningen større i Senatet, men (sannsynligvis) ikke stort nok til å overkjøre presidentens veto.

  George K. Gooding
  George K. Gooding
  Kommenterer amerikanske forhold på Amerikaneren.no.

  Les også