Mer

  Morgenkaffen mandag 17. november: Nyheter, valgsnacks, 2016-nytt og dagens utvalgte artikler

  God morgen! Det er mandag, 410 dager til 2016, og Mor­gen­kaffen er servert.

  “I never bought this whole lame duck deal. I just didn’t. That’s my only real advice. It needs to be fun. It’s a great honor to go to work in the White House. It’s crazy to say you’re a lame duck and waste a single day of that precious time.”

  Bill Clinton gir råd til president Obama i intervju med Politicos Mike Allen. Clinton ble intervjuet i anledning 10-årsjubileet til Clintons presidentbibliotek i Little Rock, Arkansas. AmerikanskPolitikk.no var på besøk i sommer.

  #AMPOL-NYTT

  Obamacare er i trøbbel. Riktignok har åpningen av årets registrering gått nokså smertefritt, men en uttalelse fra Jonathan Gruber, en av arkitektene bak Affordable Health Care Act, har satt sinner i kok, melder Washington Post. På en helse-konferanse i oktober 2013 sa Gruber at Obamacare er designet for å være uoversiktelig: «Lack of transparency is a huge political advantage. And basically, call it the ‘stupidity of the American voter’ or whatever, but basically that was really, really critical to getting the thing to pass.”

  Nå har det gamle Gruber opptaket fått stor oppmerksomhet i amerikanske medier. Kritikere av Obamacare mener dette er bevis for at det amerikanske folket har blitt lurt. Obama på sin side tar det med ro, og uttaler «at det at en rådgiver som aldri var en del av staben kommer med sin mening, som jeg er helt uenig med – reflekterer ikke hvordan prosessen har vært.» Magasinet Weekly Standard påpeker på sin side at Gruber fikk nesten 400.000 dollar i honorar for den jobben han gjorde med Obamacare, noe som indikerer en god del arbeid.

  Tidligere guvernør og presidentkandidat Mitt Romney gjestet i går CBS’ «Face the Nation» for å nok en gang kritisere Obamas utenrikspolitikk. En hovedfeil fra presidenten var ifølge Romney å trekke ut alle soldater fra Irak. Han mener også at man burde ha gitt moderate syriske opprørere våpen tidligere, og at det å avfeie bruk av bakkestyrker er en dårlig taktikk fordi det får fienden til å slappe mer av. Romney mente også at Obama bør la Kongressen ta styringen i å utforme et nytt immigrasjonsregime. Han kan legge ned veto mot resultatet, men det er bedre enn å utfordre konstitusjonen ved å presse igjennom sine ordre.

  Senator Claire McCaskill (D-Missouri) var også gjest hos Bob Sciefer for å gi et motsvar. Hun argumenterte for at Obama prøver å ikke gjøre de feilene man har gjort i Irak tidligere, og at han jobber tålmodig for å skrelle av mer moderate sunni-elementer fra ISIL-alliansen. Når det gjelder immigrasjon mente hun at republikanerne i Huset har hatt all tid i verden til å komme med et sammenhengende forslag, og at de burde produsere en lov heller enn å legge all skylden på presidenten.

  Louisiana-guvernør Bobby Jindal (R) var på NBCs «Meet the Press» for å forsvare at han har sagt nei til Medicaid-utvidelsen betalt av føderale myndigheter. Jindal fokuserte på at alle stater måtte trå til for å få ned USAs underskudd, og at en ordning som opprinnelig var rettet mot funksjonshemmede og barn ikke fungerer godt når den utvides. 2016-orienterte tunger sier at Jindal har avslått ordningen, som ville ha gitt 200 000 i delstaten helseforsikring, på grunn av sitt håp om å bli en presidentkandidat i 2016.

  CNNs «State of the Union» gikk i går senator Al Franken (D-Minnesota) hardt ut mot senator Ted Cruz (R-Texas) sin kronikk om internett i Washington Post sist torsdag. I kronikken kaller Cruz nett-nøytralitet for «Obamacare for internet,» og mener det er en av de største truslene mot et fritt internett. Nett-nøytralitet vil ifølge Cruz gi myndighetene ansvaret for prising av internett-tjenester og hvilke tjenester og produkter som kan bli levert. Franken mente at Cruz ikke har forstått hva det handler om, siden man har hatt nett-nøytralitet i hele internetts historie. Franken argumenterte for at nett-nøytralitet gir små innovatører de samme muligheter som mektige konserner, og at for eksempel oppstarten av YouTube ville vært umulig uten nett-nøytralitet.

  VALGSNACKS

  Mellomvalget 4. november har gitt 11 nye republikanske senatorer (8 nye seter, pluss 3 hvor nye har overtatt). De nye republikanerne er annerledes enn dem som kom til Washington i 2010 skriver New York Times. Med ett unntak har de bred politisk erfaring, og kan godt kalles karrierepolitikere. Mange ledende republikanere mener de ser pendelen svinge vekk fra det som for mange har sett ut som en periode karakterisert av sinne heller enn idéer. Senator Marco Rubio (R-Florida) roser de nye senatorene og uttaler at de ikke kommer til Washington bare for å være imot ting, men for å gjøre ting.

  2016-NYTT

  Republikanerne har stemt over nye regler for den 114. Kongressen. En av reglene omfatter representant Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt), dersom han bestemmer seg for å stille som presidentkandidat i 2016. Roll Call har detaljene: «Republicans voted Friday on conference rules for the 114th, approving a proposal that would allow Congress to hand out more medals and one that would require committee chairmen running for other office to hand over their gavel.»

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  Rand Paul i Hiawatha, Iowa, 22. oktober 2014. Foto: Gage Skidmore.
  Rand Paul i Hiawatha, Iowa, 22. oktober 2014. Foto: Gage Skidmore.

  «Rand Paul er ingen isolasjonist» av Svein Melby (AmerikanskPolitikk.no): Svein Melby gir et lynkurs i amerikansk utenrikspolitikk, og forklarer hvorfor 2016-aktuelle senator Rand Paul (R-Kentucky) ikke er en isolasjonist. LINK

  President Barack Obama med seniorrådgiveren Valerie Jarrett. Foto: Pete Souza, Det hvite hus.
  President Barack Obama med seniorrådgiveren Valerie Jarrett. Foto: Pete Souza, Det hvite hus.

  «Møt ‘Night Stalker’: Obamas portvokter» av Francis Rønnestad (AmerikanskPolitikk.no): Etter et valgnederlag starter jakten på en syndebukk. Mange trekker nå frem Obamas langvarige rådgiver Valerie Jarrett. Hvem er hun, og hvilken rolle har hun i Obama-administrasjonen? LINK

  «The Great Immigration Betrayal» av Ross Douthat (New York Times): Douthat argumenterer for at president Barack Obama tøyer konstitusjonen med sin plan om å gi «executive amnesty» til millioner av ulovlige innvandrere. LINK

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også