WASHINGTON, D.C.: Det er 20 år siden republikanerne sist tok kontroll over begge kamrene i Kongressen. Newt Gingrich tror den nye republikanske Kongressen blir en suksesshistorie som reflekterer et tidsskille i det amerikanske demokratiet. Han har også noen tanker om 2016-feltet.

Newt Gingrich, den tidligere Speakeren i Representantenes hus som stilte som republikansk presidentkandidat i 2012, er kjent for å bruke store ord, og for å smøre litt tjukt på. Det gjør han også i etterkant av høstens mellomvalg.

«Det vil komme brede reformforslag som vil bidra til å legge grunnlaget for 2016. Vi kommer til å få se et forent republikansk parti som vil strekke ut en arm til Obama-administrasjonen,» sier Gingrich til AmerikanskPolitikk.no, morgenen etter mellomvalget i USA i forrige uke.

«Om [Obama] kommer til å gripe den muligheten, gjenstår å se,» legger han til.

Gingrich er aktuell med boken Breakout. I den forbindelse holdt han en boksignering på Barnes & Noble i Bethesda, Maryland, onsdag i forrige uke. Den nokså folketomme bokhandelen ga meg muligheten til å slå av en liten prat med Gingrich om det republikanske brakvalget den 4. november.

Årets republikanske gjentagelse

Gingrich blir ofte utpekt som hjernen bak det som har blitt døpt den ”republikanske revolusjonen” i 1994. Republikanerne vant en knusende seier mot demokratene, i det som var Bill Clintons første mellomvalg.

Gingrich var hovedarkitekten bak ”The Contract with America”, en serie med politiske løfter som republikanerne skulle fremme i løpet av sine første 100 dager dersom de vant flertallet. «Kontrakten» trekkes gjerne fram som den avgjørende faktoren bak republikanernes brakvalg.

Nå forbereder republikanerne seg nok en gang på å kontrollere begge kamrene av Kongressen, åtte år etter George W. Bushs «thumping» i mellomvalget i 2006, og 20 år etter «revolusjonen» i 1994.

Gingrich sier det er betydelige politiske forskjeller mellom «hans Kongress» — den 104. — og den kommende, den 114.

«Vi kom til makten med en spesifikk ‘kontrakt med Amerika’ med løfter som definerte våre første 100 dager,» sier Gingrich, mens han hilser og signerer bøker.

«Denne Kongressen vil gjennomføre en rekke mindre tiltak, slik som [oljerørledningen] Keystone XL. De vil sannsynligivs ikke gå for et like stort politisk sprang som oss, men jeg tror de gradvis vil gjøre mer og mer,» sier Gingrich.

Bokaktuell teknologioptimist

Ved siden av sitter Callista Gingrich, Newts tredje kone. Hun snakker med en førskolelærer om sin barnebok From Sea to Shining Sea, og om viktigheten av at barn lærer å være «stolt av Amerika,» som hun sier det.

Gingrich vender på sin side tilbake til temaene han skriver om i Breakout.

Til tross for at Gingrich tror at dagens republikanske Kongress vil jobbe for å finne felles samarbeidsgrunnlag med Obama-administrasjonen, har han likevel tro på «revolusjonernede endringer» i myndighetenes rolle i det amerikanske demokratiet i tiden som kommer.

Gingrich mener USA er på kanten av et tidsskille på grunn av teknologisk innovasjon.

I boka skriver han blant annet om førerløse biler, 3D-printing og bioteknologi; fremskritt som ifølge Gingrich vil gi amerikanerne muligheten til å «bryte fri» fra konvensjonell politisk samfunnsorganisering.

«Som jeg skriver i Breakout, tror jeg vi står overfor den største revurderingen av myndighetene rolle siden Grunnlovsfedrenes tid,» sier Gingrich, i kjent stil.

«Jeg tror at det teknologiske skifte vi har sett, for eksempel fra skrivemaskinen til smarttelefoner til iPaden, gir oss utrolige muligheter. Det tillater deg å tenke på å eliminere byråkratiet med 40 prosent. Jeg er veldig begeistret for potensialet for storskala endringer,» sier Gingrich.

I Breakout noterer derimot Gingrich at interessegrupper, offentlige reguleringer og byråkrater kan hemme utviklingen mot et mer avansert samfunn. Riktig lederskap er nødvendig, sier Gingrich, som tilsynelatende har blikket rettet mot presidentvalget i 2016.

Det åpne 2016-feltet

Gingrich, som selv stilte som presidentkandidat i 2012, er sikker på at republikanernes 2016-felt vil bli preget av mange sterke kandidater.

«Vi kommer nok til å ha 10 eller flere kandidater, men vi har ingen ‘frontrunner’,» sier Gingrich, som AmerikanskPolitikk.no møtte gjentatte ganger i 2012.

«Jeg tror vi kommer til å ende opp med å velge en guvernør,» sier han.

Han nevner Wisconsin-guvernør Scott Walker, Ohio-guvernør John Kasich, Louisiana-guvernør Bobby Jindal, Texas-guvernør Rick Perry, New Jersey-guvernør Chris Christie, tidligere Florida-guvernør Jeb Bush og tidligere Arkansas-guvernør Mike Huckabee.

«Fra Senatet vil sannsynligvis Marco Rubio, Rand Paul, og Ted Cruz stille. Rand Paul er meget smart og han driver en meget smart kampanje,» legger Gingrich til.

«Det er den mest åpne nominasjonen på republikansk side siden 1940, så det blir virkelig ganske vilt.»

1 kommentar

Comments are closed.