Mer

  Morgenkaffen torsdag 13. november: Klimaavtale og Keystone XL

  God morgen! Det er torsdag, landets kongressmedlemmer er tilbake i D.C., og Mor­gen­kaffen er servert.

  «Lack of transparency is a huge political advantage, and basically, you know, call it the stupidity of the American voter, or whatever…»

  Uttalelsen kommer fra en video fra 2013 av Obamacare-arkitekt og økonom Jonathan Gruber. Gruber forklarer hvordan Obamacare ble skrevet på en villedende måte for å passere i Kongressen, og for å bli godtatt av det amerikanske folket. Ikke uventet har saken eksplodert, og Obamacare-debatten er tilbake i overskriftene.

  #AMPOL-NYTT

  USA og Kina skriver under historisk klimaavtale. I går skrev presidentene Barack Obama og Xi Jinping under en avtale hvor USA påtar seg å doble reduksjonen av karbonutslipp før 2025, mens Kina setter et lokk på utslipp rundt år 2030, samtidig som de starter en prosess med å stanse sine økende utslipp. Obama-administrasjonen sier de kan styre landet i denne retningen gjennom presidentens unilaterale makt, noe høyesteretten allerede har bekreftet. Høytstående kilder i Obama-administrasjonen sier de har jobbet bak scenen med denne avtalen i flere måneder, slik at den kunne være midtpunktet i presidentens første tur til Kina på fem år, samt muligens en viktig den av hans ettermæle.

  Huset stemmer på Keystone XL i dag. Senere i dag skal Representantenes hus stemme over den mye omstridte Keystone Pipeline, som vil frakte olje fra Canada til USA. Lovforslaget kommer fra ingen andre enn Bill Cassidy (R-Louisiana), som skal opp til andre runde mot sittende senator Mary Landrieu (D) den 6. desember, etter at ingen nådde statens 50 prosent-terskel på valgdagen. Cassidy la fram forslaget bare minutter etter at Landrieu oppfordret Senatet til å stemme over samme sak. Det foregår tydelig et spill foran omvalget, hvor Cassidy er favoritt.

  Begge partier posisjonerer seg. Mens Mitch McConnell (R-Kentucky), kommende majoritetsleder i Senatet, sier at det trengs tillitt for å jobbe sammen presser demokrater presidenten til å ta innvandringshandling i egne hender, noe ledere i Det republikanske partiet har sagt siden før mellomvalget at vil skape konflikt. Presidenten selv, som under sin første pressekonferanse etter mellomvalget hintet at dette var noe han vurderte å gjøre, nærmer seg en avgjørelse.

  2016-NYTT

  Biden og Warren klar til å tale foran demokratiske donorer. Visepresident Joe Biden og Massachussetts-senator Elizabeth Warren (D) skal tale på den liberale Democracy Alliance Conference neste uke. Konferansen er et sted som vil huse mange rike donorer, og Biden og Warrens deltagelse fyrer opp spekulasjonene om deres 2016-ambisjoner nok en gang.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «Rand Paul’s Greatest Weakness – It’s Himself» av Sam Youngman (Politico):

  «And so it is that we confront the equally puzzling case of Rand Paul, who has made a mockery of political science with one career resurrection after another since exploding onto the scene in 2010. Aqua Buddha? Please. Plagiarism? You gotta do better than that. Racially controversial comments, writings or staff? You’d think so, but no.

  There are two common threads running among Democrats and Republicans who want to beat Paul. The first is a shared sense of exasperation, the kind of furious disbelief expressed by teenage protagonists after they’ve shot the machete-wielding intruder 78 times and he keeps getting up. The other is a belief that time and attention will finally bring their monster down.»

  LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Henrik Heldahl
  Henrik Heldahl
  Politisk journalist i Nettavisen og kommentator for AmerikanskPolitikk.no. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også