Mer

  Morgenkaffen onsdag 12. november: Obama og Putin på APEC, Rubio med ny bok

  God morgen! Det er onsdag, 415 dager til 2016, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «This sort of gradual increase and involvement that we’re going through reminds me of another war a long time ago, in Vietnam when we just gradually increased our involvement. The object of warfare is to defeat the enemy, and the president has said our goal is to degrade and defeat ISIS. I don’t see right now a strategy that would achieve the goal that the president said…ISIS is winning — at least in the eyes of the young radicals all over the Middle East»

  Senator John McCain (R- Arizona) snakket igår med CNN om hans syn på USAs håndtering av ISIS, og Obamas bestemmelse om å sette inn flere soldater i regionen.

  #AMPOL-NYTT

  Valgdeltakelsen i årets mellomvalg var rekordlav. New York Times melder følgende: «… the national turnout was 36.3 percent; only the 1942 federal election had a lower participation rate at 33.9 percent.»

  Som vi nevnte igår, er Obama på reise i Asia og Oceania. Tirsdag deltok han på APEC-konferansen, der han gikk seg på Vladimir Putin flere ganger. CNN melder at samtalene mellom de to statsoverhodene var korte og begivenhetsløse, men talskvinnen til det nasjonale sikkerhetsrådet, Bernadette Meehan, nevnte at de møttes tre ganger i løpet av dagen og snakket i ca. 15-20 minutter om Iran, Syria og Ukraina.

  Obama gjennomførte en felles pressekonferanse med Kinas Xi i går. I morgentimene norsk tid varsles det at USA og Kina har kommet til enighet om skikkelige kutt i klimautslippene. New York Times har mer.

  I respons til Obamas anbefaling om et åpent og fritt internett, tok to bemerkelsesverdige republikanere til ordet for å klage over presidentens forslag. Obama nevnte i korte trekk at et åpent og fritt internett var nødvendig ettersom det har blitt en del av dagliglivet til de aller fleste amerikanere, og dets restriksjon ville føre til urettferdig kontroll av mediet. Senatets minoritets leder Mitch McConnell (R- Kentucky) følte at å beskytte internettet på denne måten vil hindre videre innovasjon, og Texas senator Ted Cruz (R) gikk så langt til å kalle forslaget «Obamacare for the internet». Cruz nevnte også at statlig regulering av internett, vil føre til statlig kontroll av priser og diverse vilkår gjennom nettet. Noe som Obama selv sa seg imot i sitt forslag.

  Igår var Veterans Day i USA, og for å markere dagen tok visepresident Joe Biden turen til den nasjonale kirkegården i Arlington for å vise respekt for USAs falne soldater. Biden benyttet anledningen til å snakke om reformene i Veteren Affairs-systemet etter skandalen tidligere i år. «As a nation, we have a lot of obligations — to the young, to the old, to all the poor, but there’s no obligation that is truly sacred other than the commitment to our veterans.» sa Biden i sin tale.

  2016-NYTT

  RubioDreams

  Floridas Marco Rubio kommer med ny bok i januar. Det lukter det et presidentkandidatur av, bare sjekk tittelen overfor! Tampa Bay Times rapporterer at lanseringen følges av en bokturné på et meget viktig tidspunkt for den potensielle 2016-kandidaten. American Dreams: Restoring Economic Opportunity for Everyone er Rubios andre bok, og den blir mer policy-orientert enn den første, som bærer tittelen An American Son.

  Wisconsin-guvernør Scott Walker (R) snakket igår om et mulig Hillary Clinton-kandidatur. Han sammenlignet henne med det dysfunksjonelle Washington. Walker, som selv er en mulig 2016 kandidat, sa at Clinton ble mellomvalgets største taper. «She embodies Washington. She embodies that old, tired top-down approach from the government. I think in the states as governors, we offer a much better alternative and I think there’s a number of us who would be good prospects out there.»

  I anledning lanseringen av hans nye bok om faren, snakket George W. Bush på mandag om et mulig Jeb Bush vs. Hillary Clinton valg i 2016. Bush nevnte at han har oppfordret broren Jeb til å stille i 2016, og at negativiteten rundt Bush navnet ville ha lite å si når motstanderen bærer Clinton navnet. Han nevnte også at Jeb hadde erfaringen som var nødvendig for å styre landet, men at han ikke visste om broren faktisk ville stille i 2016.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  «Faktasjekk: Straffet det seg for demokratene å ta avstand fra Obama?» av George Gooding (AmerikanskPolitikk.no). Ny spalte! Hva har Ole Moen og Mitt Romney til felles? LINK

  «Five new obstacles for ObamaCare» av Elise Viebeck (The Hill): «The Department of Health and Human Services (HHS) lowered expectations for next year by projecting Monday that 9.1 million people would be enrolled in the exchanges, a significant drop from the 13 million estimated by the Congressional Budget Office. Here are the top five obstacles facing administration officials in the second enrollment period.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Eivind Leiro
  Eivind Leiro
  Studerer Nord-Amerikastudier ved UiO og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2014.

  Les også