«Det straffet seg for Demokratene å ta avstand fra president Barack Obama foran mellomvalget i USA»
NTB, 5. november 2014
Under valgkampen i høst var det ingen hemmelighet at president Barack Obama var en uønsket gjest hos mange demokrater rundt omkring i landet. Rådene fra valgkampstrategene bygget kort oppsummert på at Obamas tilstedeværelse kunne skade sjansene deres, gitt hans lave oppslutning, både nasjonalt og lokalt.
Dagen etter valget forhørte NTB seg med bokaktuelle Ole O. Moen. Moen mener velgerne straffet demokrater som ikke ønsket Obama på besøk.
«Han tror mye av svaret på det sviende nederlaget til demokratene ligger i at kandidatene holdt armlengdes avstand til Obama på grunn av den rekordlave oppslutningen.»
AmerikanskPolitikk.no tok kontakt med Moen, og ba ham om å utdype resonnementet.
— Det er riktig at jeg sa at umotiverte svarte nok ble enda mindre motiverte til å hjelpe hvite politikere da de vendte Obama ryggen, bekrefter Moen.
— Jeg sa også at mange demokrater som søkte bistand fra Obama, særlig i guvernørvalg, gjorde det dårlig, legger Moen til.
NTB har altså forenklet og utelatt deler av Moens kommentar. Kun halvparten av et mer nyansert budskap ble med i NTB-artikkelen.
Uansett: Har vi noen flere eksempler på dette resonnementet, og finnes det noen holdepunkter for at demokratene gjorde det dårlig fordi de tok avstand fra Obama?
Utfordringen med en upopulær partifelle i Det hvite hus
På valgnatten snakket Ben Jealous, tidligere president for The National Association for the Advancement of Colored People (NAACP), med Bloomberg Politics. Verten John Heilemann spurte Jealous om ikke demokraten Alison Lundergan Grimes skadet seg selv ved å vende Obama ryggen i senatsvalgkampen i Kentucky.
— Tror du svarte velgere i Kentucky, når de ser Grimes benekte at hun støtter Obama, blir de demotiverte av dette?
— Muligens, men det er et større underliggende problem her. Grimes signaliserte at hun manglet ryggrad når hun ikke ville innrømme at hun hadde stemt på Obama. Velgerne så henne veive i vinden, og da slutter velgerne å stole på deg. Det vil skade deg med hvite velgere så vel som svarte.
— Men var det ikke respektløst ovenfor svarte velgere av henne å ikke være åpen om sin støtte for presidenten?
— Folk i sørstatene vil at du skal stå for det du har gjort, og når de ser deg krype sammen på den måten, avviser du mange velgere, sa Jealous.
Les om Grimes-episoden her, som vi har trukket fram som en av valgkampens største tabber.
Jealous er altså ikke veldig overbevist om at demokrater tapte på å fryse ut Obama. Jealous påpeker isteden at de fikk problemer med troverdigheten av å benekte at de i det hele tatt støtter Obama og hans politikk.
Noen dager etter valget kom den tidligere republikanske presidentkandidaten Mitt Romney med et resonnement likt det Moen siteres på av NTB.
— Demokrater sa; «Jeg er ikke president Obama, jeg er så langt fra ham som mulig.» Det hadde vært klokere av dem å si spesifikt i hvilke områder de var enig med og stolte av presidenten, så vel som på hvilke områder de var uenige, sa Romney, i følge Huffington Post.
Valgkampdata
Tapte demokrater oppslutning ved å vende seg vekk fra Obama, eller tapte de på å trykke ham til sitt bryst?
Vi ser på datamateriellet vi har tilgjengelig: Meningsmålinger og skjebnen til forskjellige kandidater som fikk besøk av Obama.
Demokraten Gary Peters, den eneste senatskandidaten som lot seg besøke av president Obama i løpet av valgkampen, vant valget sitt i Michigan. Det skal sies at Peters hadde ledet på meningsmålingene siden mai, og at siste gjennomsnitt før valgdagen viste ham med en ledelse på 12,8 prosentpoeng.
Peters’ endelige margin på valgdagen ble 13,6 prosentpoeng — omtrent samme ledelse som på meningsmålingene. Obama besøkte Peters i Michigan 1. november, tre dager før valget.
Ser man på hvor meningsmålingene var mest treffsikre, var det i delstater der Obama og demokratene står sterkest — som i Michigan. Man ser samme tendens i Oregon, Illinois og Minnesota, der det var godt samsvar mellom meningsmålingene og valgresultatet, uavhengig av oppmøte fra Obama.
Obama besøkte også guvernørkandidatene Mary Burke i Wisconsin, og Anthony Brown i Maryland. Begge tapte sine valg.
I Wisconsin lå Burkes motstander Scott Walker med en ledelse på knappe 1,6 prosentpoeng i forkant av valget, etter en lang periode der ingen av dem ledet med mer enn et prosentpoeng. Burke endte opp med et overraskende tap på nesten 6 prosentpoeng.
I Maryland hadde Brown ledet på meningsmålingene med ca. 10 prosentpoeng hele veien — frem til innspurten. Obama besøkte Brown 19. oktober. Dekningen av valgkamparrangementet viste tilskuere som strømmet ut av lokalene da Obama begynte å tale. Dette var Obamas første offentlige valgkampopptreden i 2014.
Den første målingen tatt opp etter Obamas besøk viste en knapp 2 %-ledelse for Brown. Siste måling i forkant av valget viste en 5 %-ledelse for Browns motstander, for første gang i 2014.
Brown tapte Maryland med hele 9 prosentpoeng, etter å ha ledet med over 10 prosentpoeng bare noen uker i forveien.
Obama besøkte også Pat Quinn, guvernøren i hans hjemstat Illinois. Quinn hadde siden begynnelsen av oktober fått overtaket på motstanderen på meningsmålingene, med en knapp ledelse på under ett prosentpoeng. 20. oktober fikk Quinn besøk av presidenten. Quinn tapte med drøye 5 prosentpoeng på valgnatten.
CBS og Washington Post har skrevet om Obamas forsøk på å hjelpe noen få demokratiske kandidater — og at dette ikke lykkes, snarere tvert imot.
Det er vanskelig å se at det finnes noen holdepunkter som tilsier at demokrater som tok avstand fra Obama ville gjort det bedre dersom de trykket ham til sitt bryst. Det var andre ting som tynget demokratene i for eksempel Arkansas, Kentucky, Georgia og Iowa i år, enn fraværet av Obama.