Mer

  Morgenkaffen mandag 10. november: Snakk om immigrasjonsreform og 2016

  God morgen! Det er mandag, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «I think we have not been successful in going out there and letting people know what it is that we are trying to do and why this is the right direction. So there– there is a failure of politics there that we have got– we got to improve on.»

  President Barack Obama innrømmer feil på NBC Face the Nation.

  #AMPOL-NYTT

  «Face the Nation» på CBS fyller 60 år, og hadde i den forbindelse et intervju med både president Barack Obama, og tidligere president George W. Bush. Obama utdypet grunnlaget for hvorfor han har doblet antall amerikanske soldater til 3000 i Irak. Ifølge presidenten er det nå på tide å begynne en offensiv mot ISIL, og de amerikanske soldatene skal trene en bred irakisk koallisjonsstyrke, fra de kurdiske og irakiske militære styrkene til sunni-militser. USA vil også hjelpe til med strategi og logistikk, noe som mildt sagt har vært en utfordring for den irakiske hæren. Det er fortsatt et mål for administrasjonen at Assad skal fjernes i Syria, men det kommer ikke til å skje gjennom amerikansk militærmakt, noe Obama understreket har vært politikken hele veien.

  Obama ble også konfrontert med om han misliker det politiske spillet med Kongressen som suksessfulle presidenter har vært så gode på. Han svarte egentlig ikke på spørsmålet, men slo fast at han har en bedre politikk som han kanskje ikke har vært så god på å selge til det amerikanske folk.

  Neste skritt for Obama er immigrasjonsreform, og han understreket at han tidligere hadde gitt Husets leder John Boehner (R-Ohio, 8.distrikt) ett år på å få noe gjort. Det har han ikke klart, og nå er dermed tiden inne for å bedre systemet gjennom presidentens fullmakter – ryktene sier at så godt som hele møtet på fredag mellom Obama og Kongressens ledere handlet om immigrasjonspolitikk. Magasinet Weekly Standard hinter også til at det er en viss konflikt innad i Obama-administrasjonen, som kom fram i møtet.

  George W. Bush, som nylig har skrevet en bok om sin far, var også intervjuet. Han anslo sjansene for at broren Jeb Bush stiller til å være 50-50. Bush så på farens tap mot Bill Clinton i 1992 som sitt svarteste politiske øyeblikk, og mente George H. W. Bush hadde vunnet om Ross Perot ikke var med, slik at man fikk kontrasten mellom Bush og Clinton i fullt fokus. Han snakket også litt om Irak, og sa han ble overrasket over at Saddam Hussein ikke trakk seg når han fikk et ultimatum. Saddam sa før han ble henrettet at han trodde Bush bløffet.

  CNN State of the Union slo senator John Thune (R-Sør-Dakota) fast at det nå er på tide å vekke Kongressen fra stilstand, og at det er 400 forslag fra Huset som har samlet støv i senatet. Senator Chris Murphy (D-Connecticut) helte malurt i begeret når han minte om at demokratenes mindretall hadde muligheten til å blokkere forslag hvor det ikke var et samarbeid mellom begge partier. Thune kommenterte også Obamas nye foreslåtte justisminister Loretta Lynch, og ba om at man ventet med å bringe nominasjonen til senatet før den nye kongressen var tiltrådt – ”i landets interesse.” Sjansen for at det skjer er dog liten siden republikanerne har flagget at de nok vil stemme ned Lynch om de får sjansen.

  Ingen er i tvil om at republikanerne er mellomvalgets vinnere, men mange mener også at det er et comeback for det tradisjonelle lederskapet i GOP. Politico skriver om hvordan en stor republikansk støttespiller U.S. Chamber of Commerce i år gikk inn i primærprosessen for å danke ut Tea Party utfordrere. New York Times melder om at Tea Party republikanerne nå ruster til kamp for å få partiet sitt til å spille hardere, og ikke avvise en ny ”government shutdown,” som lederskapet nå har gjort. Wisconsins senator Ron Johnson (R), som tidligere har ridd på Tea Party bølgen, uttalte derimot at han forstår den konservative basens frustrasjon, men at han også forholder seg til virkeligheten. Skribent i New York Times, David Brooks, kommenterer at partiet i opposisjon ofte får politisk feber, men at det republikanske partiet nå er i gang med å forberede seg på å ta over makten, noe som krever at man kan styre landet.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Kalenderen er oppdatert med november og desembers aktiviteter, samt de begivenhetene vi kjenner til i 2015. I tillegg er det ikke uvanlig å se et suppleringsvalg eller to til Kongressen i løpet av 2015, og erfaringsvis går påmeldingsfristen ut både i Illinois og Texas i løpet av året.

  Umiddelbart er det tre datoer som er verdt å merke seg. Andre runde av guvernørvalget på Virgin Islands avholdes tirsdag 18. november, mens andre runde av guvernørvalget på Northern Mariana Islands kommer tre dager senere, 21. november.

  Til sist har vi andre runde av valget i Louisiana, som avholdes 6. desember. Her gikk, som ventet, senatsvalget og det 5. og 6. kongressdistrikt til en ny valgomgang. Senator Mary Landrieu (D) må ut i en ny runde mot kongressmann Bill Cassidy (R), og sistnevnte er klar favoritt; vi har dette valget som trolig republikansk.

  I det 5. distriktet blir det Monroes demokratiske borgermester, James Mayo mot lege Ralph Abraham (R). I det 6. stiller tidligere guvernør Edwin Edwards (D) mot tidligere guvernørrådgiver Garret Graves. Vi vurderer begge distrikt som trygt republikanske.

  Det er fortsatt en håndfull valg som ikke er avgjort: Guvernørembetet i Alaska, Arizonas 2. distrikt og Californias 7., 16. og 26 distrikt i tillegg til en håndfull delstatsverv. I Vermont fikk ingen guvernørkandidat over 50%, så her går avgjørelsen til delstatsforsamlingen, som imidlertid har for vane å velge den kandidaten med flest stemmer (dvs. den demokratiske guvernøren). Vi håper å ha endelige resultater i løpet av uken.

  Til sist skal det nevnes at Representantenes hus atter er fulltallig, siden de tre tomme setene ble fylt ved suppleringsvalg som ble holdt samtidig med de ordinære valgene tirsdag. Dette gjelder NJ-1, der Donald Norcross (D) ble valgt; NC-12, der Alma Adams (D) ble valgt, og til sist VA-7, der Dave Brat (R) ble valgt.

  2016-NYTT

  Wisconsin-guvernør Scott Walker (R), som vant gjenvalg i forrige uke, flørtet med et 2016-kandidatur på NBCs «Meet the Press» i går. Han la ikke skjul på at han vurderer det, og leverte i tillegg et par spark i retning Paul Ryan (Mitt Romneys visepresidentkandidat som representerer Wisconsins 1. distrikt i Representantenes hus): «I’ve said many times before, I’ll be the president of the Paul Ryan fan club, but I do think if we’re going to beat Hillary Clinton in this next election, we’re going to have a message that says Hillary Clinton is all about Washington.» Walker, som er varm i trøya ett gjenvalget i Wisconsin, kritiserte også Ohio-guvernør John Kasich (R), om enn indirekte, i løpet av helgen.

  Potensielle 2016-kandidater å brette opp ermene, melder Washington Post. Guvernør i Texas Rick Perry (R) har invitert flere hundre potensielle donorer og aktivister til Texas, mens senator Rand Paul (R-Kentucky) har en noe mindre samling i Washington, D.C. New Jersey-guvernør Chris Christie (R) har besøkt 23 stater i mellomvalgskampen, og har hjulpet fram en del mer eller mindre uventede republikanske guvernør-seire i stater som Illinois, Maryland, Massachusetts og Florida. Senator Marco Rubio (R-Florida) bruker derimot en boklansering for å sjekke ut entusiasmen. En som derimot tar det helt rolig er Paul Ryan (R-Wisconsin, 1. distrikt). Han konstaterer at han slipper å sloss for å bli rikskjendis og dermed kan se ting an. Også tidligere Florida-guvernør Jeb Bush ser ting an, og jobber ifølge ryktene med å få på plass en gjennomtenkt politisk platform.

  På demokratisk side virker det derimot som om alle venter på hva Hillary Clinton kommer til å gjøre.


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også