Mer

  Morgenkaffen fredag 7. november: Posisjonering fram mot innsettelsen av den nye Kongressen, og 2016

  God morgen! Det er fredag, 420 dager til 2016 (…), og Mor­gen­kaffen er servert. Klokken 11 publiserer vi en ny utgave av «Fun Fact Fredag»-spalten, for første gang på lenge. Stay tuned!

  «I’ve made clear to the President that if he acts unlitaerally, outside his authority, he will poision the well»

  Speaker of the House John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt) om mulighetene for å samarbeide med Det hvite hus om innvandringsreformen.

  #AMPOL-NYTT

  Det hvite hus vil vurdere å støtte Keystone pipline-lovgivning dersom det passerer begge kamrene i Kongressen. Den kontroversielle Keystone XL, som tenkes fra Canada til USA, har vært i limbo lenge. Med en republikansk Kongress virker den mer sannsynlig enn noen gang. Josh Earnest, Obamas pressesekretær, sa at administrasjonen er «committed» til den type transnasjonale prosjekter som oljerøret fra Canada representerer, men at de vil vente å se hva den nye Kongressen foretar seg først.

  Boehner bekrefter at Huset vil gjennomføre en ny Obamacare-avstemning. Speaker John Boehner uttalte i går følgende: «The House, I’m sure, at some point next year will vote to repeal Obamacare because it should be repealed.» Om det vil passere i Senatet er han mer usikker på. Selv om Boehner og andre republikanere vet at presidenten vil bruke vetomakten sin mot et slikt lovforslag, kommer partiet uansett til å prøve å plukke ut deler av loven de kan reversere. Det såkalte «individual mandate,» altså at alle må kjøpe helseforsikring, defineringen av en arbeidsuke som 30 timer, og det rådgivende kostnadsregulasjonsstyret, er punkter Boehner ser for seg som potensielle områder for reform.

  En regional domstol har for første gang opprettholdt forbud mot likekjønnet ekteskap. USAs sjette appellrett gikk i går mot andre appellretter i det den opprettholdt forbud mot likekjønnet ekteskap i Kentucky, Michigan, Ohio og Tennessee. 6. oktober annonserte Høyesterett at de ikke kom til å gjennomgå saker hvor likekjønnet ekteskap hadde blitt funnet lovlig i mindre domstoler. Som vår egen Carl Straumsheim var inne på umiddelbart etter dommen, så innebærer det at likekjønnet ekteskap snart vil være lovlig i et flertall av amerikanske delstater. Den nye uenigheten betyr derimot at Høyesterett kan komme til å måtte ta opp saken.

  Osama bin Ladens drapmann står fram. Tidligere Navy SEAL medlem Robert O’Neill har stått fram i et intervju med Washington Post som mannen som avfyrte det dødelige skuddet. O’Neill har allerede avtalt å gjøre sin historie kjent i et TV-sendt intervju med FOX News neste uke, men kom ut tidligere etter at identiten hans ble lekket av andre tjenestemenn.

  2016-NYTT

  Mitch McConnell (R-Ketucky) priser seg lykkelig for støtten i gjenvalgskampanjen og støtter Rand Paul (R-Kentucky) dersom han stiller som presidentkandidat i 2016. I et intervju Kentucky-avisen Lexington Herald-Leader sa den kommende majoritetslederen i Senatet følgende om Paul: «I don’t think he’s made a final decision on that. But he’ll be able to count on me.» De to har ikke alltid vært venner. McConnell støttet Pauls utfordrer til senatsnominasjonen i Kentucky i 2010, men i de kommende to årene er de avhengige av å stå sammen for å samle partiet.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  «Newt Gingrich til AmerikanskPolitikk.no: Ted Cruz vil få sitt show» av Nicolai Buzatu (AmerikanskPolitikk.no): «WASHINGTON, D.C.: Republikanerne har vunnet Senatet og Ted Cruz posisjonerer seg. Hvilken rolle får han i den helrøde Kongressen?» LINK

  «Republikanernes valgseier, Obama, og presidentvalget i 2016» av Svein Melby (AmerikanskPolitikk.no): «Det er historiske dimensjoner over den republikanske valgseieren på tirsdag. Hva får den å si for årene som kommer, og 2016?» LINK

  «Has the Tea Party Been Tamed?» av Alexandra Jaffe og Ben Kamisar (The Hill): «The national party made an early and aggressive play to neutralize conservative challenges and make sure the most electable candidates won the party’s nominations, to great effect. Both McConnell and Speaker John Boehner (R-Ohio) have said they want to initially pursue smaller, bipartisan accomplishments, like approving the Keystone XL pipeline and a bill meant to encourage the hiring of veterans.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Henrik Heldahl
  Henrik Heldahl
  Politisk journalist i Nettavisen og kommentator for AmerikanskPolitikk.no. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også