Mer

  Newt Gingrich til AmerikanskPolitikk.no: Ted Cruz vil få sitt show

  Senator Ted Cruz of Texas speaking at the 2014 Liberty Political Action Conference (LPAC) at the Hilton Alexandria Mark Center in Alexandria, Virginia. Foto: Gage Skidmore.
  Senator Ted Cruz (R-Texas) på scenen under 2014-utgaven av Liberty Political Action Conference (LPAC) i Alexandria, Virginia. Foto: Gage Skidmore.

  WASHINGTON, D.C.: Republikanerne har vunnet Senatet og Ted Cruz posisjonerer seg. Hvilken rolle får han i den helrøde Kongressen?

  Senator Ted Cruz (R-Texas) var en av flere som ikke ønsket å gi sin støtte til Mitch McConnell (R-Kentucky) som Senatets nye majoritetsleder etter republikanernes valgseier tirsdag.

  Cruz nøyde seg med å si at dette «vil bli avgjort neste uke,» på et konkret spørsmål om han støttet McConnell som majoritetsleder fra CNNs Wolf Blitzer.

  Valgresultatet er «fantastisk for republikanerne, og en kraftig avvisning av Obamas agenda og Obamas økonomi,» fortsatte Cruz. Han understreket at republikanerne har blitt overlevert et ansvar fra velgerne om å utvise lederskap.

  McConnell har vært minoritetsleder i Senatet siden 2007, og det kommer ikke til å bli noen stor kamp innad i partiet om majoritetslederposten. McConnell bytter tittel med Harry Reid (D-Nevada) i januar 2015.

  Cruz seilte frem som den såkalte Tea Party-bevegelsens klareste stemme i Kongressen etter at han avholdt en 21 timers lang tale i protest mot helsereformen i 2013, samt hans lederrolle i å iverksette den mye omtalte «government shutdown» under fjorårets budsjettforhandlinger.

  McConnell har på sin side vektlagt behovet for å samarbeide med Obama-administrasjonen og demokratene i Kongressen i flere intervjuer etter tirsdagens republikanske valgskred.

  «Bare fordi vi har et to-parti system betyr ikke det at vi behøver å være i konstant konflikt,» sa McConnell, i sin seierstale i Louisville, Kentucky sent tirsdag kveld.

  Cruz-showet

  Flere kommentatorer hevder at splittelsen mellom moderate og mer høyreorienterte republikanere kan bli en like stor utfordring for McConnell som Obama-administrasjonen og demokratene i Kongressen.

  Tidligere Speaker of the House Newt Gingrich (R-Georgia), mannen som ledet an i 1994 da republikanerne vant flertallet i begge kamrene av Kongressen, avviser overfor AmerikanskPolitikk.no at Cruz vil være til hinder for et konstruktivt samarbeid i Kongressen.

  Under en boksignering i Bethesda, Maryland på onsdag uttalte Gingrich at det er «urealistisk» at republikanernes lederskap i Kongressen vil bli preget av opposisjon fra Cruz & co.

  «Cruz vil få sitt show der han får vist at han kjemper iherdig mot Obamacare. Deretter vil det bli ‘back to business’, og republikanerne vil lede Kongressen i felleskap,» sier Gingrich til AmerikanskPolitikk.no.

  Cruz-showet er allerede i gang.

  I en krafttale i Austin, Texas etter tirsdagens valgresultat proklamerte Cruz at han vil «gjøre alt som er menneskelig mulig for å oppheve Obamacare.» Cruz, som talte foran en horde av konservative aktivister, omtalte videre Obamas presidentperiode som en «æra av lovløshet.»

  I forkant av talen uttalte imidlertid Cruz til The Daily Caller at han håper å komme til felles løsninger og arbeide konstruktivt med Det hvite hus. Han nevnte blant annet reform av selskapsskatten som et slikt område. Dette fikk Daily Caller til å kritisere Cruz for å operere med to ansikter utad, samt spekulere i hvilken Cruz vi vil se i tiden som kommer.

  Kritikken av Cruz går gjerne på at han bedriver et «enmannsshow» for å fremme sine egne interesser. Cruz’ 2016-ambisjoner trekkes som regel fram som hovedforklaringen.

  Cruz sine «mellomvalgsbesøk» til hele 18 delstater i høst — deriblant de viktige 2016-statene Iowa, New Hampshire og South Carolina — har heller ikke dempet 2016-pekulasjonene.

  Cruz kommer til å bruke Senatet for det det er verdt. Det er bare å følge med på CSPAN i året som kommer.

  Nicolai Buzatu
  Nicolai Buzatu
  Lærer og skribent på AmerikanskPolitikk.no. Har en master i engelsk og en bachelorgrad i Nord-Amerikastudier fra Universitetet i Oslo.

  Les også