Mer

  Morgenkaffen torsdag 6. november: Obama snakker med pressen etter nederlaget

  God morgen! Det er torsdag, to dager etter mellomvalget, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «Obviously Republicans had a good night.»

  President Obama var ikke interessert i å gi pressen et buzzword til å karakterisere partiets tap under gårdagens pressekonferanse. I 2006 var det George W. Bushs «thumping» som var på alles munn, og i 2010 skjedde det samme etter Obama kalte valgnederlaget en «shellacking.»

  #AMPOL-NYTT

  Obama interessert i å jobbe sammen med en republikansk kongress. 73 minutter; Barack Obama holdt i går sin lengste pressekonferanse som amerikansk president, og det var en positiv og motivert president som møtte pressen. Obama har allerede snakket med kommende majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell (R-Kentucky), og Speaker of the House John Boehner (R-Ohio, 8. distrikt). Han skal være vertskap til en middag i Det hvite hus med begge partiers lederskap i morgen, og meldte at han er interessert i å ta en god «Kentucky bourbon» sammen med McConnell. Emneknaggen er allerede klar: #bourbonsummit. Obama trakk fram velbetalte jobber, infrastruktur, eksport, unges utdanningsmuligheter, samt å øke den nasjonale minstelønnen (en sak som vant gjennom på delstatsnivå i fem av fem folkeavstemninger på tirsdag) som mulige samarbeidsområder i tiden framover.

  Økte midler. Presidenten uttalte at han vil be den sittende Kongressen om økte midler til å støtte USAs styrker i kampen mot ISIL. Også økte midler til amerikansk bekjempelse av Ebola i Vest-Afrika, samt beredskap mot framtidige tilfeller i USA, vil presidenten be om.

  Presidenten satte grenser for Obamacare. Det har vært spekulasjoner rundt hva en republikansk Kongress vil gjøre med The Affordable Care Act, noe som også ble et tema under gårdagens pressekonferanse. «Repeal of the law, I won’t sign», sa presidenten med et smil om munnen. Forslag som vil ta helseforsikring bort fra de som har fått det, som vil hindre folk i å skaffe forsikring, eller endringer til lovens overordnede struktur, vil også møte presidentens vetopenn.

  Senator Angus King (I-Maine) blir hos demokratene. Etter uavhengige Greg Ormans tap i Kansas er det fortsatt kun to senatorer som ikke er medlemmer av de to store partiene i Senatet. Én av disse, senator Angus King (Maine), har i det siste hintet til at han muligens ville skifte fra å samarbeide med demokratene, til å gå over til republikanerne ved et GOP-flertall. Nå har King valgt å bli hos demokratene. «My independence has always been respected,» sa han om sin tid blant demokratene. Hva angår Maine sier King det vil være en fordel for staten å ha én senator som følger statens interesser i hvert parti. Hans kollega er den nyvalgte sentoren Susan Collins (R-Maine).

  2016-NYTT

  Startskuddet for presidentvalget i 2016 har gått, og National Journal har listet mellomvalgets største vinnere og tapere.

  Hovedlinjene:

  + for Wisconsin-guvernør Scott Walker (R), New Jersey-guvernør Chris Christie (R), Ohio-guvernør John Kasich (R), Nevada-guvernør Brian Sandoval (R), New Mexico-guvernør Susana Martinez (R) og New York-guvernør Andrew Cuomo (D)

  for Hillary Clinton, senator Elizabeth Warren (D-Massachusetts), avtroppende Maryland-guvernør Martin O’Malley (D), visepresident Joe Biden og senator Rand Paul (mer om ham nedenfor).

  Republikanske guvernører hadde et brakvalg på tirsdag, noe New Jersey-guvernør Chris Christie (R) tjener mye på. Som leder av RGA (Republican Governors Association) hadde Christie ansvar for et GOP som måtte forsvare 24 av 36 guvernørseter, og resultatet ble netto to seter. Republikanerne forsvarte ikke bare seter i vippestater som Florida, Iowa og Ohio (kun valget i Florida var jevnt), men også i blå stater som Maine, Michigan og New Mexico, i tillegg til å ha vunnet seter i mørkeblå Illinois og Maryland. Christie har vist lederegenskap innad i partiet nasjonalt, samt skaffet seg en rekke kontakter i viktige 2016-stater.

  Den andre store vinneren, i følge National Journal, er Scott Walker (R-Wisconsin). Guvernøren står sterkt foran 2016 etter å ha vunnet tre valg på fire år i en blå stat, uten å kompromittere på sine konservative verdier. Wisconsin har ikke stemt på en republikansk presidentkandidat siden Ronald Reagan i 1984, noe som også taler i favør guvernøren.

  Den mest interessante taperen, for å sette det på spissen, er senator Rand Paul (R-Kentucky). Den superpopulære brobyggeren mellom GOPs moderate lederskap og den såkalte Tea Party-fraksjonen brukte mye tid de siste månedene på å prøve og hjelpe partiet i Kentucky til å vinne en såkalt supermajoritet, 2/3 flertall, i delstatshuset, noe de har i overhuset. Det var dette mandatet som skulle til for å endre statens grunnlov til å la en representat fra staten stille til delstats- og føderalt embete i samme år. Demokratene beholdt flertallet (54-46), noe som betyr at Paul har et stort valg foran seg; stiller han som presidentkandidat i 2016 kan han ikke stille til gjenvalg i Senatet. Som vi har vært inne på tidligere, så står Marco Rubio (R-Florida) ovenfor samme dilemma.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

  «Hei, 2016!» av Are Tågvold Flaten (NRK Ytring): «Natt til onsdag farget republikanerne den amerikanske Kongressen rød. De økte marginen ned til demokratene i Representantenes hus, og vant tilbake flertallet i Senatet som de mistet i mellomvalget i 2006. Den gang var det en upopulær republikansk president som gjorde det vanskelig for partifellene på valgsedlene. I år var det en upopulær demokratisk president som ga republikanerne muligheten til å drive en nasjonal kampanje på delstatsnivå. Da som nå er vi to år unna et presidentvalg med en åpen nominasjonskamp i begge partier. Det blir litt av et sirkus.» LINK

  «Who Else Had a Bad Night? Pollsters.» av Steven Shepard (Politico): «Instead of being biased against Democrats, who still hoped they could overcome modest deficits in a number of states, the surveys of the 2014 Senate landscape turned out to have significantly underestimated Republicans. The GOP won resoundingly in races where it led only narrowly in the polls, and the party also put into play contests its own strategists thought would be out of reach. Democrats, who had insisted the polls were stacked against them, were crushed in races they thought were competitive.» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Henrik Heldahl
  Henrik Heldahl
  Politisk journalist i Nettavisen og kommentator for AmerikanskPolitikk.no. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også