Mer

  Morgenkaffen onsdag 5. november: Kongressen er rød etter en republikansk tidevannsbølge

  God morgen! Det er onsdag, dagen derpå, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «Tonight, Kentucky said we can have real change in Washington. And that’s just what I intend to deliver.»

  Kommende majoritetsleder i Senatet Mitch McConnell (R-Kentucky) etter den overbevisende seieren mot utfordreren Alison Lundergan Grimes (D).

  #AMPOL-NYTT

  Republikanerne har vunnet tilbake flertallet i Senatet. De har for øyeblikket 52 seter, mot demokratenes 45. Virginia ser ut til å gå til demokratene etter en neglebiter av et valg, og vi venter fortsatt på Alaska, der republikaneren Dan Sullivan ventes å gjøre det bedre enn sittende senator Mark Begich (D). Senatsvalget i Louisiana går til en andre runde den 6. desember, da republikaneren Bill Cassidy er favoritt til å vinne mot demokratenes Mary Landrieu. Dette peker i retning av 54-46 i republikanernes favør i Senatet fra 2015.

  Republikanerne styrket samtidig flertallet sitt i Representantenes hus. Det ser ut som de tar netto 9 seter. Vi kommer tilbake med flere detaljer senere.

  Når det gjelder guvernørvalgene så gjorde republikanerne framgang også her. Nok engang: Vi kommer tilbake med flere detaljer senere.

  Meningsmålingene overvurderte demokratene, og republikanerne gjorde det gjennomgående bedre enn det gjennomsnittene av målingene tilsa på forhånd.

  Dette er hovedpunktene etter en lang natt, men Twitter-strømmen vår (@AmPolitikk) gir historien om valgnatten, i omvendt rekkefølge:


  PS: Jeg har snakket med Aftenposten om valgutfallet, og om hva som nå skjer i Washington: «Klar valgseier til republikanerne, men hva skjer nå?»

  «Om denne valgseieren ikke kan kalles en republikansk bølge, så kan den kalles en republikansk tidevannsbølge. Republikanerne hadde et meget fordelaktig senatskart nå i år, men i 2016 er det ikke like gunstig. Da er det demokratene som har bedre forutsetninger, og kun 10 demokratiske senater som skal på gjenvalg. I 2016 blir det derfor republikanerne som skal forsvare mange av sine seneter i senatet…»

  2016-NYTT

  Mellomvalget er over og nå rettes fort fokuset mot 2016 og Det hvite hus. Undertegnede kommer med en sak om nettopp det på NRK Ytring i løpet av dagen.


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også