Mer

  Faktasjekk: Hvor utsatt er egentlig Mitch McConnell?

  GrimesMcConnell

  «Republikanernes viktigste senator Mitch McConnell står i fare for å ryke ut av Senatet etter 30 år.»

  Tove Bjørgaas, NRKs USA-korrespondent, 25. oktober 2014

  Faktasjekk-logo-liten

  Bjørgaas skriver videre at Mitch McConnell «kan bli ydmyket av en 35 år gammel kvinne» – utfordreren Alison Lundergan Grimes – og at han står «i fare for å ryke ut» fra Senatet etter å ha sittet i 30 år.

  «De to ligger fortsatt jevnt på meningsmålingene,» legger hun til.

  Men hva var stillingen da dette ble skrevet?

  Målingene

  I løpet av september og oktober viser RealClearPolitics (RCP) at Grimes ledet på 1 av 9 målinger; hos Pollster var det 3 av 17. I oktober ledet Grimes i 1 av 6 målinger hos RCP, og 1 av 8 hos Pollster. McConnell har i økende grad ledet i over 80 % av målingene de siste to månedene.

  Hos både RCP og Pollster har McConnell hatt en seig ledelse på ca. 4–5 prosentpoeng siden august. Det ferskeste snittet fra RCP viser til en ledelse på 6,5 prosentpoeng i McConnells favør.

  Valgprognosene

  Hos FiveThirtyEight hadde McConnell en 78 % sannsynlighet til å vinne gjenvalg da artikkelen ble skrevet — den er nå på 97 %.

  New York Times’ Upshot har hatt McConnell på over 80 % sannsynlighet på gjenvalg siden i sommer. Den ligger nå på 93 %.

  Cook Political Report hadde McConnell vs. Grimes satt til «toss-up» 17. oktober, men 24. oktober ble det notert at McConnell var på vei over kneiken og at det så verre ut for Grimes.

  Satset andre steder

  Democratic Senatorial Campaign Committee — en partigruppe som bistår partifeller rundt om i landet — besluttet for ca. to uker siden å trekke all finansiering av TV-reklamer for Grimes i Kentucky. De har senere puttet penger inn i Kentucky igjen, men det er liten tvil om at Grimes ikke har levd opp til demokratenes forhåpninger om hva hun kunne utrette mot McConnell.

  McConnell har ingen voldsom ledelse i Kentucky, men tallene har lenge vært på hans side. Et stort flertall av målinger og ekspertprognoser har lenge pekt på at McConnell ikke står i særlig fare for å tape mot Grimes. Da NRK publiserte denne saken var det ingen tegn på at dette var i ferd med å snu — snarere tvert imot.


  George K. Gooding
  George K. Gooding
  Kommenterer amerikanske forhold på Amerikaneren.no.

  Les også