Mer

  400 dager uten ambassadør fra USA

  George James Tsunis, mannen som er nominert av president Obama til å bli USAs nye ambassadør i Norge.
  George James Tsunis, mannen som er nominert av president Obama til å bli USAs nye ambassadør i Norge.

   

  Det har gått 400 dager siden USA-ambassadør Barry B. White offisielt forlot den amerikanske ambassaden i Oslo. Norge har aldri gått lenger uten en amerikansk ambassadør.

  Den 11. september 2013 ble George James Tsunis nominert av president Barack Obama til å ta over som ambassadør til Norge. Han dummet seg ut i senatshøringen, og har nå ventet i 417 dager på at Senatet skal stemme over hans nominasjon.

  Ingen potensiell USA-ambassadør til Norge har måttet vente så lenge på å bli utnevnt. Norge har aldri gått så lenge uten en ambassadør fra USA.

  Forrige rekord ble satt etter 11. september i president George W. Bushs første periode, da John D. Ong tiltrådte 363 dager etter at Bill Clintons utsendte hadde reist hjem.

  Begge partier i Senatet må ta sin del av skylden. Behandlingen av presidentens nominasjoner har stoppet helt opp i Senatet.

  Tregheten i Senatet skyldes en krangel mellom partiene over reglene rundt behandling av utnevnelser. I november 2013 endret demokratene reglene slik at de kun trenger 51 stemmer for å godkjenne nominasjoner. Det krevdes tidligere 60 stemmer.

  Republikanerne har svart på regelendringen ved å kreve fullstendig behandling av hver nominasjon, noe som krever langt mer tid enn den forenklede prosedyren nominasjonene pleier å få.

  På sin side har ikke Obama lagt noe særlig press på Senatet for å få gjennom hans nominasjoner det siste halvåret.

  Obama har også latt være å benytte seg av hans grunnlovsfestede rett til å pauseutnevne utbesatte stillinger, når Kongressen ikke gjør jobben sin.

  Slike utnevnelser ville sannsynligvis skapt unødvendig politisk støy, og det kan tenkes at Obama venter med å benytte seg av denne retten til etter valget den 4. november.

  Kongressen har nemlig gitt seg selv en pause frem til 12. november kl. 12.00. Obama har dermed en drøy uke på seg etter valget til å pauseutnevne så mange ubesatte stillinger som han ønsker. Fokuset vil være på andre saker direkte etter valget, noe som kan passe presidenten godt.

  Vinduet kan være Obamas siste sjanse til å sende George Tsunis til Norge. Republikanerne er favoritter til å ta over makten i Senatet fra januar 2015.

  George K. Gooding
  George K. Gooding
  Kommenterer amerikanske forhold på Amerikaneren.no.

  Les også