Mer

  Morgenkaffen mandag 20. oktober: Alt du trenger å vite om mellomvalget, 15 dager før valget

  God morgen! Det er mandag, 15 dager til mellomvalget, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «Mr. Klain is not a doctor, he’s not a health care professional, he doesn’t have background in these issues … We don’t need a White House political operative, which is what Mr. Klain has been. What we need is presidential leadership. The person who needs to be on top of this is the president of the United States.»

  Senator Ted Cruz (R-Texas) kritiserer utnevnelsen av Ron Klain som Obama-administrasjonens «Ebola-tsar» på CNNs «State of the Union» i går.

  #AMPOL-NYTT

  Det vanlige er at det begynner å løsne for et av partiene i slutten av valgkampen, skriver Washington Post, men det skjer visst ikke i år. Med en upopulær president Barack Obama og et upopulært republikansk parti, er det nå hard kamp fra begge partier om å få demotiverte og negative velgere til å møte opp for å stemme. Republikanske strateger har stor tro på at de kan ta Senatet, men opplever nå at tidligere sikre stater, som Kansas og Sør-Dakota, blir jevnere enn de hadde ønsket (takket være uavhengige kandidater). GOP har mange temaer å boltre seg i, som økonomi, Obamacare, ebola og ISIL. Demokratene på sin side prøver å holde på håpet ved at deres satsning på grasrotorganisasjoner som jobber for å få velgerne til urnene, vil kunne redde dem.

  Et notat som New York Times har fått tak i understreker at demokratene regner høy valgdeltakelse blant minoriteter som kritisk, men at de spør seg om hvordan de skal få det til i et år der Obama ikke er på valg. De kan i det minste søke trøst hos republikanernes meningsmålingsveteran Neil Newhouse, som sier at det grunnarbeidet demokratene gjorde for å trekke uentusiastiske minoritetsvelgere til urnene i 2012 langt på vei brøt med tradisjonell tenkning rundt oppslutning. Han tror demokratene er i stand til å gjøre det igjen.

  Ebola er naturlig nok et stort emne i disse dager.CNNs «State of the Union» kritiserte senator Ted Cruz (R-Texas) Obama-administrasjonen for at de ikke stopper utstedelse av visum til innbyggere i land som Liberia. På spørsmål om ikke presidenten bare følger rådene han får fra landets helseeksperter og CDC (Center for Disease Control) uttalte Cruz at disse ekspertene jobber for administrasjonen og bare gjentar deres argumenter. Et problem med ebola er at sykdommen har 21 dagers inkubasjonstid, noe som gjør den vanskelig å oppdage på flyplasser, men de amerikanske helsemyndighetene mener de har full kontroll med innreisende fra de delene av Afrika som er rammet. Cruz har også angrepet utnevnelsen av Ron Klain (som overså ”stimulus-programmet”) som administrasjonens ”ebola-tsar,” med at han mangler legeutdannelse og erfaring med helsevesenet.

  President Barack Obama har mistet grepet på damene, melder Politico. Der kvinnestemmer i 2012 var sentrale for at Obama fikk en ny periode i Det hvite hus, nærmer nå kvinner og menns syn på Obama seg. Analytiker Christine Matthews uttaler til Politico at kvinner har mistet tilliten til Obamas lederskap, og at republikanerne bør fokusere på økonomi, grensekontroll og nasjonal sikkerhet. Demokratene satser derimot på at fokus på utdanning og dyre universiteter kan være faktoren som gjør at kvinnene ikke forlater partiet.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Kongressen: Wall Street Journal/NBC har foretatt en måling som viser at velgerne foretrekker en republikansk kongress med tallene 49-44. Det virkelig interessante er at blant velgerne med lav interesse holdt demokratene en 10% ledelse, mens blant de mest interesserte ledet republikanerne med 10%.

  Kongressen: Et internt notat fra en demokratisk meningsmåler argumenterer for at demokratene kommer til å bli moset i det kommende kongressvalget, dersom de ikke klarer å mobilisere svarte velgere. Ifølge notatet er halvparten av disse velgerne usikre til og med på valgdatoen.

  Senatsmålinger:

  Colorado: Senator Mark Udall (D) vs kongressmann Cory Gardner (R) 44-41. (Mellman (D) 13-15/10, internt for Mark Udall)

  Illinois: Senator Dick Durbin (D) vs delstatssenator Jim Oberweis (R) 47-37. (SIUC 23/9-15/10)

  Iowa: Kongressmann Bruce Braley (D) vs delstatssenator Joni Ernst (R) 48-47. (PPP (D) 15-16/10, for en pro-demokratisk organisasjon)

  Kentucky: Administrasjonsminister Alison Grimes (D) vs senator Mitch McConnell (R) 44-52. (Rasmussen 15-16/10)

  Montana: Delstatsrepresentant Amanda Curtis (D) vs kongressmann Steve Daines (R) 31-47. (MSUB 6/10)

  Representantmålinger:

  Florida distrikt 9: Kongressmann Alan Grayson (D) vs lobbyist Carol Platt (R) 40-35. (Data Targeting 9-12/10, internt for Platt)

  Massachusetts distrikt 6: Veteran Seth Moulton (D) vs ex-delstatssenator Richard Tisei (R) 40-43. (Emerson 13-14/10)

  Michigan distrikt 11: Tidligere UD-ansatte Bobby McKenzie (D) vs advokat Dave Lott (R) 35-47. (Mitchell 12/10)

  Minnesota distrikt 8: Kongressmann Rick Nolan (D) vs forretningsmannStewart Mills (R) 39-47. (SurveyUSA 9-12/10)

  Montana distrikt 1: Ex-kongressrådgiver John Lewis (D) vs ex-delstatssenatorRyan Zinke (R) 33-40. (MSUB 6/10)

  New York distrikt 19: Investor Sean Eldridge (D) vs kongressmann Chris Gibson (R) 30-56. (POS (R) 14-15/10, internt for Gibson)

  Guvernørmålinger:

  Arizona: Universitetsregent Fred DuVal (D) vs finansminister Doug Ducey (R) 35-43. (Adrian Gray 8-9/10)

  Arkansas: Ex-kongressmann Mike Ross (D) vs ex-kongressmann Asa Hutchinson (R) 47-49. (Rasmussen 13-15/10)

  Illinois: Guvernør Pat Quinn (D) vs investor Bruce Rauner (R) 41-42. (SIUC 23/9-15/10)

  Massachusetts: Justisminister Martha Coakley (D) vs forretningsmann Charlie Baker (R) 41-41. (SocialSphere 12-14/10)

  Pennsylvania: Forretningsmann Tom Wolf (D) vs guvernør Tom Corbett (R) 49-42 (Magellan 13-14/10)

  Wyoming: Skolestyremedlem Mark Gosar (D) vs guvernør Matt Mead (R) 28-53 (Mason-Dixon 6-8/10)

  2016-NYTT

  Som AmerikanskPolitikk.no tidligere har skrevet om, så nyter Mitt Romney noe av et comeback i folks bevissthet om dagen, på tross av at han ikke har noen umiddelbare kampanjeplaner. I en meningsmåling gjort av Washington Post og ABC News sier 21 prosent av republikanske velgere at de ønsker Romney som kandidat. Han har siden 2012 vært en ivrig kritiker av Obama-administrasjonen, og mange føler at mye av det han sa i 2012-valgkampen har slått til i årene etter. Bak Romney ligger tidligere Florida-guvernør Jeb Bush med 15 prosent, senator Rand Paul (R-Kentucky) med 12, og tidligere guvernør i Arkansas Mike Huckabee med 11 prosent. Med Romney og Bush i front er det altså mainstream-kandidatene som holder grepet, på bekostning av øvrige stolbenene i partiet.

  På demokratisk side leder Hillary Clinton med en oppslutning på 65 prosent. Visepresident Joe Biden kommer som nummer to med 13, og «ikke-kandidat» senator Elizabeth Warren (D-Massachusetts) — som driver mellomvalgkamp for alle penga om dagen — ligger på tredje med 10 prosent. Et interessant trekk med Hillarys støtte er at den blant hvite velgere synker jo høyere utdannelse de har, stikk motsatt av Obama.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «The Macaca Democrats» av Matthew Continetti (The Washington Free Beacon): Det brukte å være republikanske kandidater som tråkket i salaten, men i år er det gjerne demokrater som er ute å kjører. LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også