Mer

  Mellomvalg i USA betyr slitsom tv-titting i Washington

  En av mange politiske reklamer som går på TV i Washington om dagen.
  En av mange politiske reklamer som går på TV i Washington om dagen.

  WASHINGTON, D.C. — Hvordan finner man ut hvilke politiske kandidater som kriger i Maryland og Virginia? Ved å se på TV i Verdens Mektigste By.

  VerdensMektigsteBySom Are Tågvold Flaten skrev i forrige uke, kommer amerikanske politikere og deres støtteapparater — politiske partier, interessegrupper, super-PACs — til å bruke så mye som 3,2 milliarder dollar på politisk reklame i 2014. Det er tidenes dyreste mellomvalg, og det merkes på TV.

  Reklamekrigen plasserer Washington i en litt merkelig posisjon. Washington er et av landets største “media markets” — altså et krigkastingsområde — men byen deler det markedet med litt av Maryland, Pennsylvania, Virginia og West Virginia. Det betyr at politiske kandidater som kjøper reklametid i dette markedet også får reklamene spilt i Washington.

  Med kun et par uker igjen til valgdagen er reklamepausene blitt et lappeteppe av diverse valgkamper — og ingen av de angår oss.

  Først anklager demokratene i Maryland guvernørkandidat Larry Hogan for å støtte bruk av automatvåpen i delstatens gater. Så dukker Hogans famile opp for å forklare at faren ikke har noe å gjøre med “the war on women” (han er jo gift og har tre døtre!).

  Deretter forteller Barbara Comstock, som gjerne vil ta steget opp fra Virginias delstatshus til Representantes hus, at hun har en lang og overbevisende CV, men at hun først og fremst er en arbeidende mor (mener John Foust virkelig at det å være mor ikke er en fulltidsstilling?). Foust kontrer så med å stille spørsmål om Comstock var inhabil da hun fikk gjennomslag for flere anti-fagforeningslover mellom 2011 og 2013.

  Selv om Senator Mark Warner (D-Virginia) serverer en gladmelding om samarbeid, minner Ed Gillespie, hans utfordrer, på at Warner stemte med sine demokratiske kolleger ved 97 prosent av alle avstemninger, blant annet for helsereformen.

  Verst av alt: Vi som sitter her i Washington kan ikke gjøre noe annet enn å sitte og se på. Det er salt i såret for et distrikt som ikke er representert i Kongressen.

  Her er valget allerede avgjort. Muriel Bowser, som vant demokratenes primærvalg i vår, kommer til å bli vår nye borgermester — det nærmeste vi kommer en guvernør. Demokratene beholder makten i bystyret. Representant Eleanor Holmes Norton, som ikke har stemmerett i Huset, vinner gjenvalg.

  Bowser sitter på 1 million dollar, som hun kunne brukt på å sette et lokalt preg på den politiske reklamen. I stedet tar hun seieren på forskudd. Som så ofte ellers er det folk utenfra Washington som dominerer mediebildet i byen.

  Carl Fredrik Straumsheim
  Carl Fredrik Straumsheim
  Utdannet journalist ved University of Maryland, College Park. Har bodd i USA siden 2007.

  Les også