Mer

  Faktasjekk: Unngår republikanerne en «populær» helsereform?

  «For et år siden var mange republikanere sikre på at Obamas helsereform ville bli et viktig kampområde, men reformen har vist seg så populær at republikanerne har holdt tilbake mange av de forventede angrepene.»

  Kristoffer Rønneberg, Aftenpostens USA-korrespondent, 11. oktober 2014

  Faktasjekk-logo-litenFortsatt upopulær

  Oppslutningen om president Barack Obamas helsereform har ikke endret seg stort siden begynnelsen av 2013.

  Støtten til loven har ligget stabilt rundt 40 % i snitt nasjonalt, og snittet har aldri beveget seg over 45 %. I skrivende stund har reformen en oppslutning på 38,9 %, i følge Real Clear Politics.

  Andelen som er misfornøyd med loven har ligget jevnt rundt 50 %, og snittet har aldri havnet under 45 %. I følge gjennomsnittet til Real Clear Politics vender nå 51,3 % tommelen ned til helsereformen.

  Misnøyen har roet seg etter HealthCare.gov-problemene i fjor, men et flertall av amerikanerne er fortsatt imot helsereformen sett under ett.

  Helsereformen kan dermed ikke anses som særlig populær nasjonalt, og den har heller ikke blitt mer populær det siste året. Helsereformen er i tillegg mer upopulær i en rekke av de konservative delstatene som kommer til å avgjøre kampen om flertallet i Senatet i høst.

  Holder republikanerne tilbake?

  obamacare-Kantar-CMAG-2014Det bredere poenget til Aftenposten er at republikanerne «har holdt tilbake» angrep mot helsereformen, som republikanerne omtaler som «Obamacare.»

  I følge tall fra Kantar Media/CMAG, et selskap som analyserer politisk reklame, er imidlertid helsereformen det viktigste temaet i republikanske tv-reklamer i høst.

  Grunnen til at man kan få inntrykk av at temaet er lagt vekk, er at helsereformen ikke er like fremtredende i nyhetene som i fjor. Mangel på en stor sak som HealthCare.gov-problemene er en av grunnene, men republikanerne bruker altså både tid og penger på å snakke om Obamas helsereform i høst.

  George K. Gooding
  George K. Gooding
  Kommenterer amerikanske forhold på Amerikaneren.no.

  Les også