God morgen! Det er onsdag, 20 dager til mellomvalget, og Mor­gen­kaffen er servert. 

«I don’t think anybody has sought to leave you or anyone else with the impression that these kinds of airstrikes were going to dramatically reverse the situation on the battlefield overnight. They won’t. We’ve been pretty candid about the fact that this is a longer-term proposition.”

President Barack Obamas pressesekretær, Josh Earnest, om resultatene av luftkrigen mot ISIL.

#AMPOL-NYTT

Pressesekretæren Josh Earnest prøvde å forsikre det amerikanske folk om at strategien for å slå ISIL har gått som planlagt hittil. Terrorgruppen har den siste tiden avansert i både Irak og Syria, noe som har gitt folk følelsen av at Obamas strategi ikke har hatt den tilsiktede effekten. Earnest slo derfor fast at administrasjonen fortsatt føler at ting går som planlagt, og at ISIL tilslutt vil bli slått.

Forsvarssjefene fra 22 land som deltar i kampen mot ISIL møttes igår for å diskutere situasjonen og veien videre. Møtet ble ledet av Martin Dempsey (leder av Joint Chiefs of staff). CNN melder at det sannsynligvis ikke vil bli noen drastiske endringer i strategien, men at møtet var en mulighet for forsvarssjefene til å «share our vision, discuss coordination and our common understanding of the way ahead,» ifølge Dempsey. President Obama tok turen og talte mot slutten av møtet.

Obama vil vente til etter mellomvalget den 4. november før han nominerer en ny justisminister. Reuters melder at Eric Holders erstatter vil bli utnevnt etter valgdagen, noe som gjør at den nye ministeren ikke blir blandet inn i valgkampen like før valgdagen. En rekke demokrater i senatet har bedt om en slik utsettelse for å forhindre at republikanerne får ny ammunisjon bare uker før valget.

En ny meningsmåling fra Washington Post og ABC News viser at mange amerikanere ikke er fornøyd med Obama-administrasjonens innsats i kampen mot Ebola. Ifølge målingen sier 43% at de ikke synes Obamas respons til Ebola-utbrudde har vært bra nok, mens 41% mener Obama har gjort en god jobb. Målingen viser også at 91% støtter strengere sjekk av folk som reiser til USA fra Vest-Afrika, og 65% er bekymret for at Ebola vil bryte ut i USA.

VALGSNACKS

Servert av Jon Henrik Gilhuus:

Georgia: Både demokratene og republikanerne nasjonalt sprøyter mer penger inn i denne delstaten, som muligens har blitt jevnere som en følge av harde angrep på senatskandidaten David Perdues (R) fortid som forretningsmann.

Kansas: Senator Pat Roberts (R) får pepper i hjemstaten for kun å ha deltatt på 35% av møtene i landbrukskomiteen mellom 2000-2014.

Kentucky: Demokratenes senatskampanje trekker seg ut av Kentucky. Det kan tyde på at partiet sentralt ikke lenger tror det er mulig å vinne her. Hvorvidt det skyldes at deres senatskandidat, Alison Lundergan Grimes ikke vil svare på om hun stemte Obama i 2008 og 2012 vites ikke…

Senatet: Analytiker Stu Rothenberg mener at republikanerne står overfor en katastrofe i 2016, dersom de ikke tar tilbake Senatet i år.

Senatsmålinger:

Alaska: Dan Sullivan (R) leder 48-45 på senator Mark Begich (D). (Rasmussen 8-12/10)

Idaho: Senator Jim Risch (R) leder 50-32 på Nels Mitchell (D). (PPP (D) 9-12/10)

Kansas: Senator Pat Roberts (R) leder 48-46 på uavhengige Greg Orman. (Remington 9-12/10)

Kentucky: Senator Mitch McConnell (R) leder 50-47 på Alison Grimes (D). (Gravis (R) 11-12/10)

Maine: Senator Susan Collins (R) leder 56-31 over Shenna Bellows (D). (Ipsos 6-12/10) En eldre, lokal måling har henne med en 68-25 ledelse. (Pan Atlantic 23-29/09)

Michigan: Gary Peters (D) leder 50-39 over Terri Lynn Land (R). (Mitchell 12/10)

North Carolina: Senator Kay Hagan (D) leder 44-41 over Thom Tillis (R). (SurveyUSA ?/10)

Oregon: Senator Jeff Merkley (D) leder 47-26 over Monica Wehby (R). (DHM ?/10)

Representantmålinger:

Iowa distrikt 3: David Young (R) leder 46-42 på Staci Appel (D). (Remington 11-13/10)

Iowa distrikt 4: En intern måling for kongressmann Steve King (R) gir ham en 51-38 ledelse på Jim Mowrer (D). (Polling Company (R) 1-2/10)

Guvernørmålinger:

Florida: Fortsatt jevnt løp i en drøss målinger i dag. Take your pick: Guvernør Rick Scott (R) har 45% og Charlie Crist (D) 44%. (StPetePolls 8-10/10) Eventuelt har Crist 41% mot Scotts 39%. (0ptimus (R) ?/10) Det kan også tenkes at Scott leder 44-42. (Gravis (R) 11-12/10) Eller bare 43-42. (McLaughlin (R) ?/10). Eller så har begge 44%. (CNN/ORC 9-13/10)

Idaho: Guvernør Butch Otter (R) leder bare 39-35 på A. J. Balukoff (D), noe som mer skyldes manglende entusiasme blant republikanere enn noen overhengende fare for demokratisk seier i delstaten. (PPP (D) 9-12/10)

Kansas: Guvernør Sam Brownback (R) leder 48-45 over Paul Davis (R). (Remington 9-12/10)

Maine: Mike Michaud (D) har 42% mot 36% for guvernør Paul LePage og 16% for uavhengige Eliot Cutler. (Ipsos 6-12/10)

Maryland: En republikansk måling gir Anthony Brown (D) en knapp 46-43 ledelse over Larry Hogan (R). (Gravis (R) 6-9/10)

Michigan: Guvernør Rick Snyder (R) leder 47-44 over Mark Schauer (D). (Mitchell 12/10)

Oregon: Guvernør John Kitzhaber (D) leder 59-29 over Dennis Richardson (R). (DHM ?/10)

2016-NYTT

The Hill melder at Hillary Clinton har uttalt at ønsket om å stille i 2016 minskes når hun ser på hvordan pressen dekker saker nå om dagen. Clinton forventes å stille som presidentkandidat i 2016, og hvorvidt hun faktisk vurderer å avstå må taes må en solid klype salt. Uansett: Den tidligere utenriksministeren er lei av hvordan pressen i USA dekker nyheter, spesielt politiske nyheter. «If you look at how much time used to be spent reporting the news, the real news, not analyzing it, but reporting the news, in the 1960s and ’70s compared to now, it’s dramatically shrunk, and people are looking for the best angle, the quickest hit, the biggest embarrassment, instead of in a democracy doing what we should be doing, which is giving people information so they can be decisionmakers, since as voters, indeed they are,» sa Clinton under en spørsmålsrunde under en konferanse i San Francisco.

Mitt Romney oppmuntres fra stadig flere til å stille som presidentkandidat en tredje gang. Som vi skrev i går, er det ikke mange i Romneyfamilien som ønsker å se Romney stille igjen. Etter en tur til Iowa for å støtte senatskandidaten Joni Ernst, skriver The Washington Post at Romney nå presses av venner og støttespillere til å seriøst vurdere et nytt kandidatur i 2016. Romney innrømmer at alle henvendelsene har fått ham til å tenke på 2016 på nytt.

DAGENS UTVALGTE ARTIKLER

«In the world of Ebola, no room for error» av Susan Levine (Politico): «Pham was infected in barely a week of care. And it happened in a fully equipped intensive care unit of a major American hospital that had prepped and drilled its staff just days before Thomas Eric Duncan, the first case diagnosed in the U.S., was admitted.» LINK

«Mellomvalg på tv: Høstens drøyeste og mest misvisende tv-reklamer» av Are Tågvold Flaten (AmerikanskPolitikk.no): «Høstens amerikanske mellomvalg blir tidenes dyreste. Vi har tatt en titt på de drøyeste og mest misvisende tv-reklamene. … I følge en prognose fra Kantar Media/CMAG havner den totale prislappen for årets politiske tv-reklamer på mellom 3 og 3,2 milliarder dollar. Tallet omfatter reklamer finansiert av kandidatene selv, partiene, og mer eller mindre uavhengige tredjeparter. Prislappen i 2010 kom på 2,75 milliarder dollar…» LINK


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

Studerer Nord-Amerikastudier ved UiO og er praktikant for AmerikanskPolitikk.no høsten 2014.