Mer

  Mitt Romney leder det republikanske 2016-feltet i Iowa

  MittRomney-autografer
  Mitt Romney signerer en «Mitt is our Man for President»-plakat i Ames, Iowa, desember 2011. Foto: Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no.

  Bloomberg Politics og The Des Moines Register tar for tiden 2016-pulsen på Iowa. Mitt Romney står sterkt i the Hawkeye State, ikke bare sammenlignet med Hillary Clinton, men også overfor partifellene.

  Nominasjonskampen starter i Iowa, og det er nettopp hit oppmerksomheten rettes i det startskuddet for 2016-valgkampen går 5. november, morgenen etter mellomvalget.

  For mens Hillary Clinton troner høyt i Iowa med sine 53 prosent — 43 prosentpoeng foran den potensielle og meget hypotetiske utfordreren Elizabeth Warren — er republikanerne splittet.

  På spørsmål om hvem deres førstevalg som president i 2016 er svarer Iowas republikanere følgende:

  Målingen bygger (kun) på 425 sannsynlige 2016-velgere i perioden 1. til 7. oktober. Feilmarginen er på +/- 4,8 prosentpoeng.

  Grunnen til at den to ganger tapende presidentkandidaten Mitt Romney gjør det så bra på dette tidspunktet kan være et tegn på såkalt ‘Buyers Remorse’, at amerikanerne angrer på valget de tok i 2012. I snitt mener 63 prosent av amerikanere at landet beveger seg i gal retning, mens nesten 53 prosent er misfornøyde med Obamas innsats. Da ser man lett tilbake til 2012.

  Det sier også mye om det republikanske feltet med potensielle kandidater.

  Det kan kanskje være overraskende for mange at antatt sterke kandidater som New Jersey-guvernør Chris Christie (R) og tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (R) bare ligger på henholdsvis 6 og 4 prosent i Iowa.

  Bush har ikke vært politisk aktiv siden 2007, men blir stadig nevnt i 2016-diskusjonen. Både Bush og Christie bærer med seg legitimitet som suksessrike guvernører, samt inntrykk av valgbarhet nasjonalt som følge av deres mer moderate posisjoner og tverrpolitiske samarbeid.

  I Iowa er det imidlertid andre spilleregler som gjelder.

  Uansett: Jeb kan muligens ha løst en viktig utfordring i forkant av en presidentkampanje etter å ha uttalt at hans kone Columba, som aldri skal ha likt politikken, er «supportive» hva gjelder hans mulige 2016-ambisjoner.

  Mitt Romney kan også ha løst et 2016-hinder.

  Tidligere i uka uttalte kona Ann seg til New York Times om Romney-familiens stilling til det hele på denne måten:

  «Not only Mitt and I are done, but the kids are done. Done. Done. Done.»

  Dagen etter, derimot, sa hun følgende til The Washington Post:

  «Honestly, we’ll have to see what happens. But we have no plans and I don’t imagine circumstances changing.»

  Ingen vet helt hvor Mitt står for tiden, men han må nok være fristet av de nyeste målingene. Det skal også sies at det er ett år og tre måneder til caucusvalget i Iowa. Ingen har annonsert noe kandidatur enda, og amerikanere er mer opptatt av ISIL og Ebola enn de er av 2016. Noen har også fått med seg at det er mellomvalg i høst.

  Romney representerer på mange måter et trygt valg for mange republikanere for øyeblikket. Om Romney er en plassholder, eller et reelt alternativ, gjenstår å se.

  Med det sagt: Den store overraskelsen på målingen er den populære neurokirurgen, ikke-politikeren og «tevangelisten» Ben Carson.

  Mer om ham senere. Redaktør Are Tågvold Flaten møtte nemlig en av studentene som jobber for Carson i Iowa i sommer, og alt tyder på at Carson kommer til å stille.

  Henrik Heldahl
  Henrik Heldahl
  Politisk journalist i Nettavisen og kommentator for AmerikanskPolitikk.no. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også