Mer

  Morgenkaffen mandag 13. oktober: Demokratene frykter rekordlav valgdeltakelse

  God morgen! Det er mandag, 22 dager til mellomvalget, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «I don’t mind presidents who have the quality of a law professor in looking at the issues and determining just exactly, you know, what needs to be done. But presidents need to also have the heart of a warrior. That’s the way you get things done.»

  President Obamas tidligere forsvarsminister Leon Panetta, i intervju med Bob Schieffer på CBS’ «Face the Nation.»

  #AMPOL-NYTT

  Tidligere forsvarsminister og CIA-direktør Leon Panetta gjestet CBS’ «Face the Nation» i går. Han var klar i sin kritikk av president Obama. Han mener at presidenten blir stadig mer isolert av sine nærmeste rådgivere, som ikke bringer den bredden av forslag som trengs for å finne de beste løsningene. Ministre, som Panetta selv, fikk beskjed om å ikke jobbe med Kongressen uten at alt var godkjent av Det hvite hus, og at det egentlig var best å gjøre alt fra sentralt hold. Panetta argumenterte for at en administrasjon som bare reagerer på innkommende kriser, vil gjøre landet svakere.

  Senatorene John McCain (R-Arizona) og Bernie Sanders (I-Vermont) gjestet i går CNNs «State of the Union» for å snakke om Obamas kampanje mot ISIL. På lørdag skrev Washington Post en artikkel om hvordan amerikansk bombing av oljeraffinerier og elverk kontrollert av ISIL, skaper økte priser og strømmangel også i andre områder. De ”moderate syriske opprørerne” har gått ut imot en kampanje mot ISIL, uten en tilsvarende mot Assads regime. På CNN argumenterte McCain for en ”no-fly zone” over deler av Syria, og økt støtte til dem som kjemper mot både ISIL og Assad. McCain mente videre at Baghdad er trygg, men at ISIL kan komme til å ta flyplassen utenfor. Sanders mente på sin side at Saudi Arabia, som bruker fjerde mest i verden på forsvar, må vise langt mer initiativ til å hjelpe til med bakkestyrker. For Sanders er det essensielt at dette ikke blir en krig med USA mot ISIL, men at det er en kamp om islams sjel.

  Ting tar tid, melder Politico. I sin State of the Union tale i begynnelsen av året fastslo presidenten at 2014 ville bli et handlingens år, med penn, telefon og en mengde «executive orders» – altså direkte ordrer fra presidenten til det føderale embetsverket. En rekke republikanere påstod at dette var direkte ukonstitusjonelt. Nå oppsummerer Politico, og konklusjonen er at Obama har fått lite igjen for sine 60 ordre. De fleste har ikke fått noe særlig oppmerksomhet, og mange av dem vil ikke bli direkte implementert på flere år.

  I en sesong overlesset med valgreklamer prøver mange å skille seg litt ut. College-republikanerne klarer det på mange måter i en reklame for Pennsylvania-guvernør Tom Corbett (R), men det er delte meninger om det er på en positiv måte. Døm selv.

  Hva gjør demokratene med Obama, spør Washington Post. President Barack Obama er en sjelden mann å se sammen med demokratiske kandidater i høst. Mange, for eksempel senatskandidaten Alison Lundergan Grimes i Kentucky, understreker at hun ikke er Obama, og at hun er uenig med ham når det gjelder (blant annet) våpen, kull og miljølovgivning. Hun har til og med nektet å uttale seg om hvem hun stemte på i 2008 og 2012 (”I’m a Clinton Democrat” – Mer om det i dagens «Valgsnacks»). På den annen side er Obama fortsatt demokratenes desidert største pengeinnsamler. En e-post fra Obama resulterer i langt flere donasjoner enn noen annen demokrat der ute, og det er ingen som trekker folk på dyre fundraiser middager som presidenten. Det kan virke som om demokratenes strategi nå er å holde på sentrumsvelgere ved å distansere seg fra Obama på kandidat-nivå, men bruke ham aktivt for å tenne basen; unge velgere, kvinner og minoriteter. Det blir spennende å se om demokratene kan lykkes med denne ”Janus-strategien.”

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  California: Nye beskyldninger om sextrakassering rettes mot republikanernes kandidat i det 52. distriktet, Carl DeMaio. Han ligger jevnt på målingene med kongressmann Scott Peters (D). Dersom han ikke klarer å legge disse påstandene døde, vil Peters kunne rykke fra.

  Georgia: En mulig årsak til at republikanernes senatskandidat i konservative Georgia, David Perdue ikke synes å nå 50 %, er påstander om at han i sitt tidligere virke som forretningsmann outsourcet tusenvis av amerikanske jobber til lavkostland. I tillegg har New York Times sett på Perdues oppførsel og portretterer ham som en pengeglad turbokapitalist uten særlig bekymring for sine ansattes ve og vel.

  Kentucky: Administrasjonsminister Alison Lundergan Grimes (D) nektet å svare på spørsmål fra en lokalavis om hun hadde stemt på Barack Obama i 2008 og 2012. Som kommentator Taegan Goddard formulerer det: «It’s a painful exchange.» NBCs Chuck Todd: «I think she disqualified herself».

  Kongressen: Demokratene frykter rekordlav valgdeltagelse, ifølge The Hill. En måling fra Gallup finner at interessen for dette mellomvalget er lavere enn i 2006 og 2010.

  Montana: Senator og tidligere kommandør for delstatens nasjonalgarde, John Walsh (D) har fått sin mastertittel trukket tilbake av US Army War College i Pennsylvania. Avgjørelsen om å kansellere tittelen kom etter at colleget har undersøkt beskyldningene om plagiat i masteroppgaven til Walsh og tydeligvis funnet dem korrekte.

  South Dakota: Uavhengige Larry Pressler er registrert som bosatt i Maryland, og har tidligere erkjent å ha bodd i DC-området siden han tapte gjenvalget i 1996. Dette er dårlig presse tre uker før senatsvalget.

  South Dakota: Mer om hvorfor ex-guvernør Mike Rounds (R) er i store problemeri et senatsvalg han burde vunnet klart.

  Senatsmålinger:

  Georgia: En ny måling finner jevnt løp, 46-46 mellom David Perdue (R) og Michelle Nunn (D). (Landmark 7-9/10)

  Iowa: Des Moines Registers smått legendariske måling, utført av Seltzer, finner Joni Ernst (R) med en syltynn 47-46 ledelse på Bruce Braley (D). (Seltzer 3-8/10) En annen måling finner Braley (D) med en 39-38 ledelse. (Lukens 4-7/10)

  Michigan: Gary Peters (D) leder 48-43 over Terri Lynn Land (R). (Mitchell 9/10)

  New Jersey: En ny måling finner senator Cory Booker (D) med en 48-39 ledelse på Jeff Bell (R). (Stockton 5-8/10)

  Guvernørmålinger:

  Arizona: En konservativ måling finner Doug Ducey (R) med en 46-37 ledelse på Fred DuVal (D). (Polling Company 6-8/10)

  Georgia: Guvernør Nathan Deal (R) og Jason Carter (D) ligger likt med 45% hver i en ny måling, (Landmark 7-9/10)

  Illinois: Nok en måling gir guvernør Pat Quinn (D) en liten ledelse, 45-41 over Bruce Rauner (R). (WAA (R) 8/10)

  Iowa: Des Moines Register finner en trygg ledelse for guvernør Terry Branstad (R) over Jack Hatch (D).

  Maine: Guvernør Paul LePage (R) har 41%, Mike Michaud 40% og uavhengige Eliot Cutler på 16%. (Rasmussen 7-9/10)

  Maryland: Baltimore Sun finner Anthony Brown (D) med en 49-42 ledelse over Larry Hogan (R). (OpinionWorks 4-8/10)

  Massachusetts: Martha Coakley (D) leder 39-34 på Charlie Baker (R). (SocialSphere 5-7/10)

  Michigan: Guvernør Rick Snyder (R) leder 47-46 over Mark Schauer (D). (Mitchell 9/10)

  New Mexico: En intern måling for guvernør Susana Martinez (R) gir henne en 55-36 ledelse på Gary King (D). (POS 5-7/10)

  2016-NYTT

  Bloomberg Politcs har inngått et samarbeid med Iowa-avisa The Des Moines Register. Det lover godt for politiske junkies i forkantav 2016. Startsskuddet for den lange veien til Det hvite hus går morgenen etter mellomvalget den 4. november. Nominasjonskampen starter i Iowa, og en ny måling fra Bloomberg Politics/Des Moines Registerviser at taperen fra 2012 ligger bedre an enn 2016s soleklare favoritt: Mitt Romney ligger foran Hillary Clinton. Detaljer, match-ups osv.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «Secret Money Fueling a Flood of Political Ads» av Nicholas Confessore (New York Times): Grundig artikkel (med video) om den store veksten i organisasjoner som prøver påvirke valg, men uten å informere om hvem som donerer pengene. LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Francis Rønnestad
  Francis Rønnestad
  Nord-Amerikaviter og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også