Mer

  Morgenkaffen torsdag 9. oktober: Ebola-pasient dør i Dallas, Bill snakker 2016, og Carter kritiserer Obama

  God morgen! Det er torsdag, 26 dager til mellomvalget, og Mor­gen­kaffen er servert.

  «The great thing about not being president anymore is you can say whatever you want, unless your wife might run for something.»

  Bill Clinton hinter om Hillarys sannsynlige presidentkandidatur i en tale under den amerikanske borgermesterkonferansen i Little Rock, Arkansas.

  #AMPOL-NYTT

  Domstol finner Virginias 3. valgdistrikt grunnlovsstridig. Øst-Virginias tingrett har funnet distriktet ulovlig som følge av en bevisst konsentrering av svarte velgere til én valgkrets. Omtegning av valgdistrikter for å styrke et partis vinnersjanser i valg til Representantenes hus, såkalt Gerrymandering, har vært et hett tema i lang tid. I dette tilfellet mente dommerne at staten må tegne om nye distrikter innen april. Dommen vil ikke påvirke høstens mellomvalg.

  USAs eneste Ebola-pasient døde i går. Thomas Eric Duncan (42) fra Liberia, mannen som ble innlagt ved et sykehus i Dallas, Texas i slutten av september, døde onsdag ettermiddag. Duncan er den eneste påvist smittede personen i USA, selv om fire andre individer er satt under karantene i Dallas. Sykehuset sendte ut en pressemelding hvor de sa følgende: «He fought courageously in this battle.»

  Tidligere president Jimmy Carter kritiserer Obamas håndtering av ISIL. Carter følger opp kritikken fra tidligere forsvarssminister Leon Panetta, og sier at presidenten ventet for lenge med å handle mot terrorgruppen. Hillary Clinton har også kritisert Obama for sin håndtering av ISIL. Carter kritiserte også Obamas bruk av droner mot amerikanske statsborgere i utlandet. «I really object to the killing of people, particularly Americans overseas who haven’t been brought to justice and put on trial.» Fra tidligere har det vært kjent at Obama og Carter har hatt et anstrengt forhold, og at den 44. presidenten aldri har rådført seg med den 39.

  Følg AmerikanskPolitikk.no på Twitter og Facebook.

  VALGSNACKS

  Servert av Jon Henrik Gilhuus:

  Louisiana: Det er sjelden et godt tegn når senatorer sparker valgkampsjefen sin en måned før valget.

  South Dakota: Dette senatsvalget er i ferd med å bli mer spennende enn man skulle trodd for bare et par uker siden. I går skrev jeg om en uavhengig gruppe som bruker minst en million på Rick Weiland (D), og nå kommer nyheten om at demokratenes senatskomite sprøyter en million dollar inn i dette racet. Den lokale journalisten David Montgomery forklarer hvorfor tidligere guvernør Mike Rounds (R) nå plutselig virker sårbar. I tillegg kan man ta en titt på denne valgkampvideoen til uavhengige Larry Pressler, der han lover å bare tjenestegjøre en periode. Moro for alle penga!

  Virginia: En føderal domstol har erklært Virginias kongresskart for grunnlovsstridig. Saken får ingen virkning for årets valg, og ventes å gå til Høyesterett for avgjørelse der.

  Senatsmålinger:

  Alaska: Dan Sullivan (R) leder 44-40 over senator Mark Begich (D). (FOX 4-7/10)

  Arkansas: En demokratisk måling gir senator Mark Pryor (D) en 45-42 ledelse over Tom Cotton (R). (Opinion Research (D) 1-5/10) FOX har imidlertid Cotton i tet med 46-39. (FOX 4-7/10)

  Colorado: Kongressmann Cory Gardner (R) leder 43-37 over senator Mark Udall (D). (FOX 4-7/10)

  Georgia: David Perdue (R) leder 46-45 over Michelle Nunn (D). (SurveyUSA ?/10)

  Kansas: Uavhengige Greg Orman leder 47-42 på senator Pat Roberts (R). (SurveyUSA 2-5/10) Hvis man derimot tror CNN, har senator Roberts tatt igjen forspranget, og leder 49-48 på Orman. (CNN/ORC 2-6/10) FOX finner Roberts med en 44-39 ledelse. (FOX 4-7/10)

  Kentucky: Senator Mitch McConnell (R) leder 45-41 over Alison Lundergan Grimes (D). (FOX 4-7/10)

  Louisiana: En republikansk måling finner senator Mary Landrieu (D) med en 38-36 ledelse på Bill Cassidy (R). (0ptimus (R) 30/9-2/10)

  Michigan: En republikansk måling finner Gary Peters (D) med en 47-44 ledelse på Terri Lynn Land (R). Jeg flytter denne staten fra svakt til trolig demokratisk. (Wenzel 6-7/10)

  New Hampshire: Senator Jeanne Shaheen (D) leder 49-46 på Scott Brown (R). (NEC 3/10) En annen måling gir en større 44-38 ledelse. (UNH 29/9-5/10)

  North Carolina: Senator Kay Hagan (D) leder 48-46 på Thom Tillis (R). (Rasmussen 6-7/10) En annen måling finner ledelsen på 47-45. (Suffolk 4-7/10)

  South Dakota: Det tetner til i South Dakota. Mike Rounds (R) har en liten 35-32 ledelse på uavhengige Larry Pressler, med Rick Weiland (D) på 28%. Jeg justerer denne staten fra trygt til trolig republikansk. (SurveyUSA 1-5/10)

  Representantmålinger:

  California distrikt 52: Carl DeMaio (R) leder 48-45 på kongressmannScott Peters (D). (SurveyUSA 2-6/10)

  Massachusetts distrikt 6: En demokratisk måling gir Seth Moulton (D) en 43-33 ledelse på Richard Tisei (R). (Garin-Hart-Yang 24-27/9)

  Massachusetts distrikt 9: En ny måling viser at John Chapman (R) leder 44-39 over kongressmann Bill Keating (D). Denne justeres fra trygt tiltrolig demokratisk. (Emerson ?/10)

  New Hampshire distrikt 1: Kongresskvinne Carol Shea-Porter (D) leder 42-39 over Frank Guinta (R). (UNH 29/9-5/10) En annen måling finner ledelsen på 47-44. (NEC 3/10)

  New Hampshire distrikt 2: Marilinda Garcia (R) leder 41-37 over kongresskvinne Anne Kuster (D). (UNH 29/9-5/10) En annen måling finner imidlertid Kuster med en 50-38 ledelse. (NEC 3/10)

  Guvernørmålinger:

  Alaska: Guvernør Sean Parnell (R) leder 42-37 over uavhengige Bill Walker. (FOX 4-7/10)

  Arkansas: En demokratisk måling gir Mike Ross (D) en 45-41 ledelse over Asa Hutchinson (R). (Opinion Research (D) 1-5/10) FOX har imidlertid Hutchison i tet med 46-37. (FOX 4-7/10)

  Colorado: Guvernør John Hickenlooper (D) ligger likt, 42-42 med Bob Beauprez (R). (FOX 4-7/10)

  Connecticut: Quinnipiac finner helt jevnt løp, -med guvernør Dan Malloy (D) og Tom Foley (R) på 43% hver. Uavhengige Joe Visconti tar 9%. (Quinnipiac 1-6/10)

  Georgia: Guvernør Nathan Deal (R) leder 46-44 på Jason Carter (D). (SurveyUSA ?/10)

  Kansas: Paul Davis (D) leder 47-42 på guvernør Sam Brownback (R). (SurveyUSA 2-5/10) Eventuelt ligger de likt på 49% hver, om man tror CNN. (CNN/ORC 2-6/10) FOX har derimot Brownback i tet med 46-40. (FOX 4-7/10)

  Massachusetts: En måling viser at Charlie Baker (R) nå har en klar 45-39 ledelse på Martha Coakley (D). (Emerson ?/10)

  New Hampshire: Guvernør Maggie Hassan (D) leder 41-31 på Walt Havenstein (R). (NEC 3/10)

  New York: Guvernør Andrew Cuomo suser mot gjenvalg med en 51-31 ledelse over Rob Astorino (R). (Quinnipiac 1-6/10)

  2016-NYTT

  Ready for Hillary bygger sterk teknologibase foran 2016. Clinton-støttespillere, inkl. tidligere teknologiansvarlige fra de to teknologisk revolusjonerende Obama-kampanjene, sier de vil overgå den sittende presidentens innsats. Den Clinton-støttende Super PACen Ready for Hillary har allerede investerte 1,2 av de $4 millionene de samlet inn i 2013 på digital annonsering. Super PACen har allerede fått donasjoner fra over 100 000 mennesker, og Super PACen har allerede identifisert tre millioner mulige støttespillere de kan stole på til enten å donere eller arbeide frivillig for Hillary. Denne tidlige teknologiske ledelsen brukes også til å skremme unna mulige motstandere i den demokratiske nominasjonskampen.

  DAGENS UTVALGTE ARTIKKEL

  «What Happened to the Roosevelts?» av Rob Goodman (Politico): «It’s one of history’s puzzles that a political family that looked poised at mid-century to pass from success to success instead fizzled and failed. And it is one of history’s ironies that the great beneficiary of dynastic politics, Franklin Delano Roosevelt, also left behind one of the sharpest critiques of dynasties in American life. Even as he reaped the rewards of a famous name, no one spoke for the dignity of the democratic mindset like FDR did. As we head toward what may be yet another dynasty-driven election in an era of deep inequality, it’s worth remembering that message—and the Roosevelt family’s consequential failures. It’s worth asking: Whatever happened to the Roosevelts? Why did their political dynasty fade, while others—the Kennedys, the Clintons, the Bushes—thrived?» LINK


  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere.

  Henrik Heldahl
  Henrik Heldahl
  Statsviter og kommentator for AmerikanskPolitikk.no. Politisk journalist i Nettavisen. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også